Kurban, Doğru ve Temiz Olana, Yaklaşmaktır!

Yarın Arife ve ertesi gün inşallah Kurban Bayramının birinci gününe erişeceğiz.  Arife günü Kabir ziyaretleri ile başlayacak bu mübarek günde, tüm ahrete intikal eden; Anne – baba,  eş – dost – akraba- ü taallukatımıza Allah’tan Rahmet dilerim.  Bir Kurban Bayramına daha bizleri sağlık ve sıhhat içinde kavuşturan, Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah’a ne kadar şükretsek azdır. Bayram vesilesi ile Sılayı Rahim için memleketlerine gidecek olan tüm vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar diler, sağlık ve mutlulukla gidip dönmelerini de Yüce Allah’tan niyaz ederim. Her yıl olduğu gibi bu yıl da trafik terörüne yüzlerce vatandaşımızı inşallah kurban vermemek için biraz daha dikkatli olalım!  Aman ha dikkat! Aman ha hız yapmayalım ve kurallara uyalım.  İç İşleri bakanlığımızın uyarılarında olduğu gibi fren değil kurallar hayat kurtarır!   Biz de aklımızı kullanalım ve kurallara uyalım, uymayanları da uyaralım!

İnsan olmanın en güzel ve erdemli hali bulunduğumuz an ve durumumuza şükretme idraki içinde olabilmektir. Allah bizlerden bu şuur ve idrakimizi almasın ve ziyadeleştirdiği kullarından eylesin.  Bir önceki yıl Kurban Bayramında bir ve birlikte olduğumuz, güzellikleri birlikte paylaştığımız nice sevenlerimiz ve dostlarımız artık aramızda değil.  Allah bu geçici alemden baki âleme göç eden tüm sevdiklerimize de şu mübarek günler hürmetine Rahmet eylesin.  Biz aciz kullarına da bu günler hürmetine,  idrakimizi – şuurumuzu artırsın, akıl –  feraset ve basiret versin.   İnsan olmanın en güzel tarafı bizlere verilen bu akıl nimetinin kadrini de bilebilmek!  Akıl nimetinin kadrini bilemedikten sonra, hayvandan ne farkımız kalır ki!

Kurban;   kelime olarak  ‘yaklaşmak’ ve isim olarak da  ‘kendisiyle yaklaşılan’ anlamına gelir. Terim manası; Allah’a yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvanın adıdır.  Kurban kesmeyi Allah’a olan teslimiyetin ve saygının bir sembolü olarak anlamak ve Allah’a yaklaşmaya bir vesile olarak görmek gerekir. Onların etleri de kanları da Allah’a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız O’na ulaşır. Onları size bu şekilde boyun eğdirir ki, sizi hidayete erdirdiği için Allah’ı yücelterek anarsınız. Güzel düşünüp güzel davrananlara müjde ver.  ( Hac Suresi )  Ayette ki kesin ifadesi ile kesilen hayvanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşmaz,  Allah’a ulaşacak olan kulların sadece takvaları ve samimiyetidir.   

Kurban kelime olarak, yaklaşmak demek olduğuna göre, birey – insan için neye yaklaşmamız gerekir,  bir düşünmemiz gerekir. İnsan eşrefi mahlukat olarak yaratıldığı içim tüm güzellikler onun bünyesinde mündemiçtir; Tabii ki bu güzellikler de arayıp – bulan ve yaşayabilene!  Günümüz insanlığı olarak özelikle de biz İnananlar nelere yaklaştığımızı, nereye doğru yol aldığımızı bir sorgulayalım? Hayat her daim bireyin kendini muhasebe etmesini de emretmiyor mu? Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemizi!  İyiliğe, güzelliğe, doğruluğa ve temiz olan her şeye bizleri yaklaştırmadıktan sonra,  istediğimiz kadar hayvanı kurban edelim; Kime ve kimlere ne faydası olacaktır ki?   

Sonsuz Kudret Sahibi Allah ne buyuruyor; Kesmiş olduğunuz hayvanların en etleri ne de kanları Allah’a ulaşır! Allah’a ulaşan sadece insanın – bireyin samimiyeti, takvası ve teslimiyetidir! İnsan olmak her gün bir merhale almak –  aşmak demek değil midir? Her günümüz neredeyse birbirinin tekrarı olarak yaşamaktayız!  Hani iki günü birbirine eşit olan ziyanda, demiyor mu Rahmet Peygamberi efendimiz! Hani insan olarak her gün diğer günümüzden farklı, güzel işler yapacaktık ve kendimizi de geliştirecektik? Şu halimize bir bakar mıyız? Üç günlük Dünya malı – menfaati ve makamı için girmediğimiz kılık ve soytarılık neredeyse kalmadı! Dünya nimetleri ve saltanatı için girmediğimiz kavgalar da kalmıyor! Ne için?  Bu gidiş nereye böyle! Buna bir dur demeyecek miyiz? Birey olarak kendimize verilen aklı şimdi değil de ne zaman kullanacağız? Verilen Aklı kullanmak için fırsatımız bir daha olmayabilir? Hemen şimdi aklımızı başımıza almalıyız! Tekrarı olmayabilir! Bir daha fırsatımız da olmayabilir! Bu Kurban Bayramını fırsat bilelim ve birey olarak tüm güzelliklere ve iyiliklere ve sıratı müstakime doğru bir yol bulabilmek –  bir yol açabilmek dileklerimle; Hayırlı Bayramlar!

 

 

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir