Selçuk Üniversitesi Rektörlük Atanması!..

20 Aralık 2019 tarihi itibari ile Bilecik Şeyh Edebali, Ankara Hacettepe ve Konya Selçuk Üniversitesine, rektör ataması için rektör adaylık  müracaatları yapıldı!. Akabinde YÖK rektörlük için aday başvurusunda bulunan adayları mülakata çağırdı! Tabii ki rektör adaylarından daha önce bir başka üniversiteye rektör adaylığı için başvuruda bulunmuş ve mülakatı yapılmış olanlar ise bu süreçte YÖK tarafından mülakata çağrılmadı!. YÖK mülakat sonuçları  ve yereldeki siyasetin baskıları çerçevesinde rektör aday  listesini Sayın Cumhurbaşkanımıza sundu!. Şehir olarak, yukarıdaki mezkur üniversitelerden Selçuk Üniversitesi  rektörlük  ataması daha fazla ilgi alanımıza girmektedir!. Ataması yapılacak olan tüm rektör adaylarına, şehirlerine ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim!.

Türkiye’deki devlet üniversitelerinin kuruluş tarihleri, şehrimizde bünyesinden dört adet üniversite çıkarmış ve hamiliği de devam etmekte olan  Selçuk Üniversitesinin de kuruluş tarihi neredeyse ülkemizde  ilk kurulan üniversitelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır!. Türkiye’de kurulan devlet üniversiteleri sıralaması şöyledir!. İstanbul Üniversitesi 18.11.1933.. İstanbul Teknik Üniversitesi 01.01.1944.. Ankara Üniversitesi 13.06.1946.. Karadeniz Teknik Üniversitesi 20.05.1955..  Ege Üniversitesi 01.01.1955..   Atatürk Üniversitesi 31.05.1957.. Orta Doğu Teknik Üniversitesi 15.11.1956..  Hacettepe Üniversitesi 08.07.1967..  Boğaziçi Üniversitesi 12.09.1971..  Dicle Üniversitesi 30.11.1973..  Çukurova Üniversitesi 30.11.1973..  Anadolu Üniversitesi 30.11.1973..  Cumhuriyet Üniversitesi 09.02.1974..  İnönü Üniversitesi 03.04.1975..  On dokuz Mayıs Üniversitesi 11.04.1975..  Selçuk Üniversitesi 11.04.1975..  Uludağ Üniversitesi  11.04.1975.. 

Selçuk Üniversitesi Kampüs

Akademik hayatı neredeyse yarım yüzyıla yaklaşmakta olan Selçuk Üniversitesine rektör atanması, tabii ki kolay bir süreç değildir!. Daha önceki yazılarımızda, sürekli olarak vurguladığımız, bu şehirde  güç ve denge gruplarının olduğunu ve şehirdeki siyasi aktörlerin de her dönemde, kendilerine yakın bir rektör adayının olması zaviyesinden ve  başkaca kaygılarının olduğunu  ifade etmiştik!. Selçuk Üniversitesine bu dönemdeki rektör atanması için 34 akademisyen adaylık başvurusunda bulunmuştur!.  Öncelikle  özgüvenli bir şekilde meydana çıkan ve yarışa katılan  rektör adayı  akademisyenleri tebrik ederim!. Bir de rektörlük için adaylık başvurusunda  dahi bulunmadan, izleyici locasında bekleyen ve sadece  siyasete yakın olmakla bu işi kotarabileceğini bekleşenler de bulunmaktadır!. Tabii ki bu da bir tercih meselesidir!. Her seçimin bir vazgeçiş olduğu bir dünyada yaşıyoruz!. Fakat dünya  ve bölgemiz yeniden bir değişim ve dönüşüm arenası ve öncesinde bulunuyorken!.  Risk almadan başarılı işler biraz zordur! Cenk, er meydanına çıkmadan ve  savaşı göze almadan kazanılan  zaferin bir anlamı olmasa  gerekir!. Suriye’de, Akdeniz’de ve Libya’da Türk Devleti risk almamış olsa neler olurdu?!. Sadece soruyorum!. Hayat riskler üzerine kuruludur! Hayatta,  aldığınız risk oranında da ödül alırsınız!. Hayatın kuralı budur!.

Selçuk Üniversitesi rektörlük atamasında bugün itibari ile  geldiğimiz son nokta şöyledir!. Şehirdeki tüm protokol ve siyasi aktörler, kendilerine yakın, söz dinleyen  ve iş yaptırabilecekleri  bir aday için YÖK ve Külliye’deki dostları üzerinden lobi faaliyetleri ve  baskı kurmaya çalışmaktadır!.  Tabii bu baskılar  atama makamına ne kadar etki edecek ve sonuca nasıl taalluk edecek,  bilmiyoruz!.  Fakat siyasi aktörlerin önerdiği tüm adaylar, atama makamı tarafından kabul görmemektedir! Çünkü yerel siyaset tarafından önerilen ve baskısı yapılan tüm adaylar, halen mevcut rektörün,  network ve uluslararası denkliğine erişemedikleri  zaviyesinden ret cevabı ile karşılaşmaktadır!. Şimdi şöyle bir durum ile karşı karşıya bulunuyoruz!. Peki, sonuç  ne olacak?! Şehirdeki güç ve denge grupları ve özellikle de siyasi aktörler, bir ve beraber olmadığı, sadece kendilerini düşündükleri,   şehri ve akademik dünyayı dikkate almadıkları   sürece, bu şehirde her dönemde olduğu gibi burada da aynısı yaşanacaktır!. Yani, dejavu olacaktır!. Atama makamı iradesini yereldeki  siyasi aktörlerin bir aday üzerinde uzlaşamaması  ve tüm  baskılarına rağmen ters köşe yapmakla hepsine gol atacaktır!.

Selçuk Üniversitesi Rektörlük Binası

Selçuk Üniversitesi rektörlük atamasındaki son durum, aldığımız duyum ve bilgiler çerçevesinde, atama makamı mevcut rektör yönünde kullanmak durumunda olacağıdır!. Fakat şehirdeki tüm  siyasi aktörler tarafından bu karar kabul edilmemektedir!. Atama makamı şehirdeki siyasi aktörleri de yok sayamayacağına ve görmezden gelemeyeceğine göre!. Bir gazeteci ve iletişimci olarak, gözlemlerimize de  dayanarak, atama makamı iradesini, Konya’da temeli atılan ASELSAN ve Teknoloji Endüstri bölgesinin kurulması, çok yakın bir tarihte, bu şehirden kendi uzay mekiğini fırlatmayı planlayan Türk Devleti, bu çalışmaları yerinde yönetecek ve yürütecek, Külliye’den, devlete yakın ve konusunun da  uzman bir bürokratı, rektör olarak gönderecektir, diyorum!.  

Ya da, siyaset yeniden şekil almaktadır!. Siyaset bir kırılma, değişim ve dönüşüm hazırlığındadır!. Türkiye,  2002 tarihinden bugüne kadar muhafazakar bir siyaset tarafından idare edilmektedir!. Türkiye’de, bu siyasi düşünce, olmaz denilen çok şeyleri bu dönemde başarmıştır!. 2002 tarihindeki siyaset şartları ile günümüzde ki sosyal, siyasi ve ekonomik sıkıntılar ve durum kıyaslandığında aynı tablo karşımıza çıkmaktadır! Yani  ne  demek istiyorsun dediğinizi de duyar gibiyim!. Sadece yeni siyasi dönemin parametrelerini sıralıyorum!.  Türk siyaseti, devlet aklının denetim ve kontrolünde, yeni bir siyasi dönemin eşiğinde ve siyaseten de makas değiştirilmek üzeredir!. Yereldeki siyasi aktörler işlerine gelmediği ve yerelde ki güçlerini de kaybetmek istemedikleri  için göremese ve idrak edemese de!. Çünkü dünyada yeni bir düzen ve sistematik kurulmak üzeredir!. Bu yeni düzen ve sistematik de yüz yıl önce olduğu gibi bu topraklarda ve bölgemizde kurulacağına göre!. Devlet kademesi ve bürokrasisi, yeni siyasi dönemin eşiğindedir! Devletin tüm kademesinde yeni aktör ve adaylar da sahne almak üzeredir! Selçuk Üniversitesi rektörü de, bu yeni siyasi düşünce ve yeni siyasi iktidara yakın biri olacaktır, diye düşünüyorum!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir