Yeni Dünya Düzeni ve Siyah Kuğu!..

Dünya, Yeni dünya düzeni ve sistematiği zaviyesinden çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçmektedir!.  İkinci dünya savaşı akabinde, çift kutuplu  kurulan ve yarım yüz yıl devam eden Soğuk Savaş dönemini, 1990’lı yılların başında, Sovyetler Birliğinin dağılması ve Berlin Duvarının yıkılması ile geride bıraktık!.  Tek kutuplu bir ara dönem ve  akabinde ise yeniden kurulmaya çalışılan çok  kutuplu yeni bir dünya düzeni ve sistematiği; elbette ki kolay olmayacaktır!. Tabii ki çok sıkıntılar yaşanacaktır!. Tek kutuplu dünya düzenine matuf olarak  11 Eylül saldırılarından sonra ABD öncülüğünde Irak ve Afganistan’ın işgaline  bölgenin de vekalet orduları ile yakılıp yıkılmasına ve kaosa sürüklenmesine de şahit olduk!. 2010 yılından itibaren Tunus’ta başlayan  Arap Baharı ile, bölgemizdeki kaotik ve çok sıkıntılı bir dönemi  yaşadık ve halen yaşamaya da  devam ediyoruz!. Küresel ve emperyalist güçlerin Arap Baharı ile bölgeyi yeniden dizayn projesi, Suriye’de tıkanmıştır!. Suriye’de tıkanan sinsi plan ve kirli hesaplar, Türk Devletini kuşatma ve çevreleme operasyonları ile sınırlarımızda ki küresel ve emperyalist güçler  destekli vekalet ve vesayet savaşlarının da başlamasına öncülük etmiştir!. 15 Temmuz hain işgal kalkışma gecesi, devletin bekası ve milletin birliği adına yeniden neşv-ü nema bulan, kadim Türk Devlet Aklı ile sinsi  kuşatma, işgal, teslim, sınırlarımızdaki kukla devletçik kurulması   ve hain çevreleme projeleri bir bir bertaraf edilmiştir!.

Amerikalı yazar Nassim Nicholas Taleb; Etkisinin çok büyük şoklara neden olabileceği ve  tahmin edilmesi mümkün olmayan ender olaylar zinciri ve vakayı Siyah Kuğu’ya benzetir!. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkışı ve 11 Eylül olayının patlak vermesi gibi!. Hayat, hiçbir doğru cevabı olmayan, ancak yine de bir cevap isteyen, sonsuz problemler silsilesidir!. 1697 yılında Hollandalılar, Avustralya’da siyah bir kuğuya rastladıktan sonra, imkânsız bir olaymış gibi görünen bu durum, dünyada yankı uyandırmıştır!. Tarih boyunca insanların rastladığı milyonlarca kuğu beyaz renkli olsa da görülen bir tek siyah kuğu, kuğuların sadece beyaz renkte olduğu gerçeğini değiştirmiştir!. Şu anda dünyada yaşanan ve yaşanmakta olan planlı veya spontane olaylar zinciri ve durumlarında olduğu gibi!

Yeni dünya düzeni ve sistematiği, ticaret, para ve enerji üzerine kurulacağına göre!. Ticaret, para ve enerji olmadan hayat sürdürülemeyeceğine göre!. Ya da dünya hegemonya sisteminin  mezkur  üçlü olmadan  küresel ve emperyalist güçler zaviyesinden bir anlam ifade etmeyeceğine göre!. İkinci Dünya Savaşı akabinde kurulan Dünya Bankası, IMF ve diğer küresel  örgütler bu sistemin taşıyıcı  dinamikleri ve organizmalarıdır!. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni nesil coronavirüs, küresel ekonomiye yönelik tedirginliği arttırmıştır!. Wuhan Virüsü olarak adlandırılan yeni tip coronavirüsün ekonomik etkileri SARS vakasından  çok daha fazla hissedileceği düşünülmektedir!. Siyah kuğu teorisi, para, ticaret, finans ve ekonomi dünyasını derinden etkileme potansiyeline sahip, öngörülmesi güç ve  nadir olaylara vurgu yapmak için kullanmaktadır!.

Siyah Kuğu Teorisi

Siyah kuğu bir metafor!. Kimsenin aklına gelmeyen ve ihtimal bile vermediği hatta ihtimaller içinde saymadığı fakat gerçekleşen olaylar, siyah kuğu, olarak adlandırılır! Böyle olaylar olduğunda ansız olması ve hazırlıksız yakalanıldığı için de etkisi çok büyük olur!. Bir olayın daha önce olmaması ya da gözlemlenmemiş olması tabii ki  hiç olmayacağı ya da tarihte olmadığı  anlamına gelmez!. Bir şeyin henüz meydana gelmemiş olması, birileri tarafından keşfedilmemiş olması, ihtimaller içinde olmadığı anlamına da gelmez!. İhtimal dışında tutulan fakat gerçekleşen ve çok büyük etkiler yaratan tüm olay ve gelişmeler Siyah Kuğu olarak nitelendirilmektedir! Siyah Kuğu kavramı, Bilmediklerimiz, bildiklerinizden daha önemlidir, anlayışını öne çıkarır!.

Dünya, ikinci dünya savaşından sonraki süreçte, Asya güçlerinin yeniden ekonomik, askeri, para, finans, nüfus, teknoloji ve askeri güç olarak ortaya çıkması ile birlikte Atlantik ve Avrasya güçleri olarak iki bloğa ayrılmıştır!. Türk Devleti,  hegemonya güçler   arasında, denge ve sıklet merkezi konumunda olduğunu da sürekli olarak vurguluyoruz!. Dünyanın ekonomik güç dengesi Asya bölgesine doğru kaydığını ifade etmiştik!.  Çin öncülüğünde başlatılan,   tarihi İpek yolu ve  65 ülkenin birlikte kalkınma ve kazanması, Yeni Bir Yol ve Kuşak projesinin devreye alınması ile güçler arasındaki  küresel hegemonya, varlık ve bilek güreşi başlamıştır!. Taraflar uzun bir dönemdir birbirlerine el ense çekmektedir!. Dünya, ortalamalar ve öngörülebilirlerle değil, bilinmeyenler ve öngörülemeyenlerle şekilleniyor! Sıradan olanlar değil, büyük olaylar, keşifler ve olağanüstü insanlar büyük sonuçlara yol açabilir!. Büyük değişimler, göstere göstere değil, hiç öngörülemeyen patlamalar veya oluşumlarla ortaya çıkar! Hiç akla gelmeyen ve beklenmeyen, benzeri duyulmamış nadir olaylar, yepyeni fikir ve teknolojiler dünyayı büyük çapta etkiliyor!  

Siyah kuğu teorisinde olduğu gibi, Dünya; bilmediklerimiz ve bildiklerimizden daha önemli, öngörülebilir ve  öngörülemeyen nadir olaylar dünyanın da yeniden şekil almasına, yeni bir düzen ve sistematiğin de kurulmasına  sebebiyet vermektedir!. Birinci ve İkinci dünya savaşlarından sonra ki yaşananlar gibi!. 1990 yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ve Berlin Duvarının yıkılması gibi!. 11 Eylül saldırıları ile yeni bir dönem ve sürece girilmesi gibi!. Arap baharı ile başlayan ve  yirmi iki ülkenin rejim, toprak  ve liderlerinin değişmesi ve  atmış adet yeni devletçiklerin  ortaya çıkacak olması gibi!.  Bir yol ve kuşak projesi ile 65 ülkenin birbirine bağlanması, birlikte kalkınma ve kazan kazan hamlesi gibi!. Siyah kuğu teorisinde olduğu gibi, dünya yeniden bir başka düzenin eşiğinde  ve sistematiğe de geçmek üzeredir!. Peki, dünya hegemonya ve küresel güçleri böyle bir plan aşamasında ve eşiğinde bulunurken; Türk Devleti neler yapmaktadır?!. Eli kolu bağlı sadece beklemekte ve başına geleceklere de  razı bir şekilde midir?! Tabii ki hayır!.  İki bin yıllık devlet geleneği olan  Türk Devleti ve Kadim Türk Devlet Aklı, Türk Devleti ebed müddet devam ilkesi ve 2023 – 2053 ve 2071 vizyon ve hedefleri doğrultusunda, Anadolu’da binlerce yıllık  varlık ve bekası uğruna, yeni dünya düzen ve sistematiğine matuf tüm küresel ve emperyalist teori projelere her daim hazır  ve alfabedeki tüm harflerden müteşekkil  planları vardır ve hazır bir konumda olduğunu da düşünüyorum!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir