Dünya Savaşı Çıkar mı?!.

Geçtiğimiz günlerde, ABD, Uluslararası Bağdat Hava limanında,  Haşdi Şabi konvoyuna füze  saldırı düzenlemiş ve saldırıda, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis öldürüldü şeklindeki haberler sonrası,  eli kalem tutan veya mikrofon başına geçen herkes bir üçüncü dünya savaşının eşiğinde olduğumuza dair ifadeler ve açıklamalar ile içimizi karartmaya vesile olmuştur!. Peki, gerçekten tablo böyle midir?! Bir dünya savaşı çıkar mı?! Dünyayı yönetenler yeni bir dünya savaşı çıkması için  kıvılcım mı beklemektedir?! Tabii ki hiç sanmıyorum!. Dünya yeniden dizayn edilirken ve dünya sistematiği de yeniden kurulurken, yeni sistematiğe uyum sağlayamayan veya eski alışkanlıkları olan ve arıza çıkaran aktör ve oyuncular, oyun kurucu irade tarafından, oyun dışına itilmektedir! Aksi halde dünyada barış ve huzur sağlanamaz!. Dünyanın herhangi bir bölgesindeki,  sansasyonel  olay veya haber karşısındaki bakış açımız ve değerlendirmemiz, bu olay, kim veya kimlerin işine yarar şeklinde olmalıdır, diye düşünüyorum!.  Peki, şimdi soralım! Kasım Süleymani’nin öldürülmesi kim veya kimlerin işine yaramaktadır?! Bu olaydan kim veya kimler karlı çıkmaktadır!? Bugün itibari ile, İran halkı tüm ekonomik sorun ve sıkıntılarını  bir kenara bırakmış ve kenetlenmiştir!. ABD’de  Başkan Trump ise azil süreci yaşadığı bir dönemde ve  Bağdat elçiliğinin basılması sonrasında, içeride derin bir nefes almasına ve  seçimlere de  çok rahat bir şekilde gireceğini garanti altına aldığını, düşünüyorum!.

ABD Başkanı Trump Azil süreci ve 2020 Seçimleri!…

İran Devrim Muhafızları Kudus Komutanı Kasım Süleymani’yi öldüren, ABD ve Başkan Trump’ın genel durumuna bir bakalım!. ABD’de 2018’in Kasım ayında yapılan ara seçimlerin ardından Temsilciler Meclisinde Demokratların çoğunluğu ele geçirmesi, Trump’ın Kongre üzerindeki etkisini önemli ölçüde zayıflatmıştır!.  Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in yürüttüğü, toplamda 22 ay süren, Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli anlaşma yaptığı iddialarına yönelik soruşturmasının Trump aleyhine malzeme olmadan sonuçlanması,  Demokratları hayal kırıklığına uğratmıştır!  Mueller, Trump’ın Rusya ile gizli bir iş birliği yaptığını gösteren bir sonuca ulaşılamadığını da ifade etmiştir! Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD’nin ülkesine yardım edeceğini söylediğini iddia eden muhbir raporu azil soruşturmasının da fitilini ateşlemiştir!. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül’de, “ABD’nin ulusal güvenliğine zarar verdiği” ve “Başkanlık yeminine ihanet ettiği” gerekçesiyle Trump’a yönelik azil soruşturması başlatıldığını açıklamıştı!. Akadinde Trump yönetiminde yaprak dökümü sürmüştür!. Trump başkanlık görevinde üçüncü yılını bitirirken; Kabinede istifalar ve görevden almalar damgasını vurmuştur!  Trump yönetiminde ilk istifa, 7 Nisan 2019 tarihinde ABD İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen’den ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders Haziran 2019 tarihinde görevinden ayrıldı. Çalışma Bakanı Alexander Acosta, 12 Temmuz 2019 tarihinde Trump kabinesine veda ederken ve  Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, 5 Eylül 2019 tarihinde görevinden ayrıldı!. Trump kabinesinde 2019’un en büyük ayrılık ise Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton cephesinden gelmiştir!. ABD’de Başkanlık seçimleri 3 Kasım 2020 tarihinde yapılacak!

İran’da Ekonomik sıkıntılar halkı sokaklara döktü!.

İran dini lideri tarafından yaşayan şehit olarak taltif edilen Kasım Süleymani ve ülkesinin genel durumu ise şöyledir!. İran’da benzin fiyatlarının bir günde yüzde 300 zamlanması ve  ekonomik sorunlarla mücadele eden halkın sokaklara dökülmesine sebebiyet vermiştir!.  Göstericiler birçok kentte petrol istasyonları, banka şubeleri ve polis araçlarını ateşe verirken, sosyal medyada, göstericiler arasında da ölen ve yaralananlar olduğuna dair paylaşımlar olmuştur!. Zam kararı, başkent Tahran başta olmak üzere Tebriz, Meşhed, Ahvaz, Sircan, İsfahan, Şiraz, Kum, Yezd, Kirmanşah ve Kereç gibi kentlerde tepkiyle karşılanmıştır!. Piyasada istikrar talebinde bulunan Tahran Büyük Çarşı esnafı  da kepenk kapatmıştır!. Tahran ve Tebriz üniversitelerinde öğrenciler hayat pahalılığını protesto etmiştir!.  ABD Dış işleri Bakanı Mike Pompeo,  devam eden gösterilere destek vererek,  İran halkının yanında olduğunu, bazı Avrupa Birliği ülkeleri de, Tahran yönetimine gösteri hakkına saygı göstermesi çağrısında bulunmuştur!. Devrim Muhafızları tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, eylemlerin sona erdirilmesi istenmiş, aksi takdirde göstericilerin “devrimci yöntemlerin kullanılacağı sert bir müdahaleyle” karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunulmuştur!. İran halkının, sorunların çözümü ile ilgili muhafazakar ve reformist siyasetçilerden beklentilerinin kalmadığı,  ülkedeki huzur ve istikrarın bozulmasının etkileri, 21 Şubat 2020’de yapılacak olan genel  seçimlere katılımın da çok düşük olacağı  değerlendiriliyordu!.

İran dini lider tarafından Yaşayan Şehit ilan edilen; Kasım Süleymani!..

ABD tarafından Bağdat hava limanında öldürülen, İran Devrim Muhafızları Kudus Komutanı Kasım Süleymani kimdir?! Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD saldırısında ölen İranlı komutan Kasım Süleymani, Orta Doğuyu yakından takip eden herkes tarafından çok iyi bilinen bir isim!  Kasim Süleymani, ABD ile savaşan grupları komuta ederken, Irak’ta ABD ve İran arasındaki pazarlıklarda söz sahiplerinden biridir!. Kasim Süleymani, askeri kimliğinin yanında diplomat kimliğine de sahip bir komutan olarak öne çıkmaktadır!. Kasim Süleymani, Taliban’ın 1998’de Mezar-ı Şerif kentinde İranlı yedi diplomat ve bir gazeteciyi öldürmesi üzerine, doğrudan savaş yerine Taliban’a karşı mücadele eden Burhaneddin Rabbani’nin liderliğini yaptığı Kuzey İttifakı adlı gruba destek verilmesini sağlamıştır!. Süleymani, savaş sırasında Saddam Hüseyin’e karşı mücadele eden Iraklı Kürt liderlerle iyi ilişkiler kurmuştur!.  1991’deki Körfez Savaş’ında silahlı Şii gruplar ile ilişkiler geliştiren Süleymani, bu grupların ayaklanmasını organize etmiştir!  Saddam’ın 2003 yılında  ABD’nin Irak’ı işgali sonucu devrilmesinden sonra, ABD ordusuna karşı savaşan Şiileri perde arkasından yöneten Süleymani, bazı Sünni grupların da eğitim ve silahlandırılmasında rol almıştır!.  Lübnan’da Hizbullah ile çalışan Süleymani, 2006 tarihinde İsrail’in Hizbullah’ın bir İsrail askerini kaçırdığı gerekçesiyle Lübnan’a saldırması ile başlayan “33 Günlük Temmuz Savaşı’nda da Hizbullah’ın eğitim ve silahlandırılması sorumluluğunu da yürütmüştür!.  Süleymani’nin ülke içerisinde bulunan Hizbullah ve diğer Şii milis güçlerine sağladığı askeri strateji sayesinde Esed güçlerinin takviye edilmesi sağlamış, muhalifler tarafından ele geçirilen bazı şehirler ve kasabalar da yeniden rejimin kontrolüne geçmiştir!. Süleymani, Irak’ta terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadele için kurulan Haşdi Şabi örgütünün kurulması ve yönetilmesinde de ön plandadır!. ABD’nin Haşdi Şabi üslerine saldırının ardından hafta başında ABD’nin Bağdat Büyük elçiliğini basan gruplar duvarlara “Kasım Süleymani liderimizdir” şeklinde yazılar  yazmıştır!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir