Türkiye Belediyeler Birliği tarafından, Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi, geçtiğimiz günlerde, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanları ve ekiplerinin katılımları ile icra edildi!. Peki; Ne demektir Akıllı şehir?! Daha önce akıllı bilgisayar, akıllı televizyon, akıllı ev, yapay zeka ve akıllı telefon derken, hayatımıza şimdi de Akıllı şehirler mi giriyor?! Neden olmasın?! Akıllı şehir olmak için veri, veriyi de teknoloji firmalarının işlemesi gerekiyor! Belediyelerin gayesi vatandaşların yaşayabileceği en iyi konforu sunmaktır! Belediye kaynaklarını akıllıca kullanarak insanların tutkuyla bağlanabileceği bir çevre oluşturmaktır!. Şehirlerin büyümesi ile birlikte bazı yan etkiler de açığa çıkmaktadır! Trafikte geçen saatler, hava kirliliği, temiz su bulamama, çöp ve atık yönetimindeki sıkıntılar! Kentlerdeki nüfusun yoğunlaşması, buna bağlı olarak da suç oranlarının artması ve insan güvenliğini tehdit etmesi açığa çıkıyor! Marka şehir olmak ve bir şehri geliştirmek istiyor olmak; neyi ve nasıl düzelteceği noktasında, size en güzel veri söyler! Veriler ile yorum yapabilmek için de bir sisteme ihtiyaç vardır!. Akıllı şehir olmakta ki kilit kavram veri’dir! Bu veriyi geliştiriciler ile paylaşmalı ki ortaya uygulanabilir sistemler çıkabilsin!
Dünyadaki akıllı şehir uygulamaları, bu alanda dereceye girmiş ve ödül almış olanlardan bir tanesinin genel özelliklerine kabaca bakalım!. Ohio eyaletine bağlı Columbus şehri 2015 yılında Amerikan Ulaştırma Departmanı tarafından düzenlenen akıllı şehirler yarışmasını kazanmıştır! Şehrin planı çevreye duyarlı, veri ile donatılmış ve modern ulaşım konusunda kendi türünün ilk örneği, olmayı başarmıştır!. Şehrin planları içerisinde internet bağlantı noktaları olarak çalışan trafik ışıkları, acil durumlarda polis, ambulans, itfaiye aracı gibi ilgili araçların trafik sinyalizasyonuna müdahale edebilen, gelişmiş ödeme sistemleri ve akıllı trafik ışıkları! Columbus şehri; Vatandaşlara tüm süreçleri izah eden atölyeler düzenlemiş ve vatandaşların dahil olması için uğraşılmış, böylece şehrin sinerji ile bu dönüşüme sahip çıkması sağlanmıştır!. Columbus bu dönüşümde; işin içine özel sektör, silikon vadisi ve üniversiteleri dahil ederek, akıllı şehirleşme konusunda bir ivme yakalamıştır!. Columbus, akıllı şehir ödülünü aldıktan sonra akıllı şehir inovasyonu için ilham kaynağı da olmuştur!.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Belediyeler Birliği’nin Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi kapsamında, Yenilikçi Yerel Politikalarla Dönüşen Şehirlerimiz, başlıklı oturumda; İnsan ihtiyaçları ve beklentilerinin sınırsız olduğu bir zamanda buna para yetiştirmek oldukça zor! Onun için finans çözümleri ve model önerileri konusunda aslında ilk başta tasarruf etmek ve yerli ürün kullanmak konusunu, hepimizin bir kenara not etmesi gerekiyor! Belediyecilikte Konya modeli Türkiye’de örnektir!. Bu dönemde yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz! Elektronik Hemşerilik uygulaması! Hem şehri veya hemşehrilik; Aynı şehir, köy ve kasabadan olma durumu anlamına gelen ve yerel değerlere dayalı bir örgütlenme biçimi ve akraba ile arkadaş arasında bir kavramı ifade etmektedir! Teknolojiyi ve bilimi konuşuyoruz, akıllı şehirleri konuşuyoruz fakat bu konuda önemli bir sorunumuz var! Ekrandan gözünü ayırmayan bir nesle sahibiz! Ekranla Oynama, Akranla Oyna temalı bir proje yürütüyoruz! Çocukları artık biz yetiştirmiyoruz, çocuklarımızı ekran ve uygulamalar yetiştiriyor! Biz bir mum yaktık, inşallah, burada büyük bir başarı elde edeceğiz, ifade ve vurgularının, akıllı şehir olma yolunda ilerleyen bir Konya şehri ve Konya’da yaşayan tüm vatandaşların da konuya duyarlı ve dahil olabilmesi zaviyesinden, geleceğimizin teminatı çocuklar üzerinden bir sinerji oluşturulmaya çalışıldığını düşünüyorum!.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi’nde; Şahsiyeti olmayan, insanı öncelemeyen ve dört bir yanında ilim, irfan, sanat ocakları tütmeyen bir şehrin aklı da olmaz! Şehirler; medeniyetlerin doğduğu, geliştiği ve tüm ihtişamıyla tarihe mal olduğu yerlerdir! Şanlıurfa’daki Göbekli tepe Ören Yeri, insanların yerleşim ihtiyacı konusunda bugüne kadar ortaya konan tüm tezleri değiştirecek bir keşiftir! İnsanlığın kadim tarihinin en önemli yerleşim merkezleri üzerinde yaşıyor olmak, bize sadece gurur vermekle kalmıyor aynı zamanda ciddi bir sorumluluk da yüklüyor! Tarih boyunca Semerkant’tan Saray Bosna’ya kadar nice kadim şehirlere mührünü vurmuş bir ecdadın torunları olarak bugün de şehircilik konusunda en önde olmamız gerekiyor! Bugün geçmişe doğru baktığımızda kimin eserleriyle gönüllerde yaşadığı, kimin yerinde yeller estiği açıkça ortadır! Biz eser üretmenin, gelecek nesillerin gönlünde bu şekilde yer etmenin peşindeyiz! Akıllı şehirler; vicdanlı, becerikli ve çalışkan belediye başkanlarıyla kurulur, vurgularının, günlük siyasi kısır çekişmeler, çevresi ve kendisi için çıkar ve menfaat taleplerinden, kadim millet olarak, kaç asırdır dünya insanlığına bilim, kültür ve medeniyet adına bir eser ortaya koyamadığımız çerçevesinden, çok manidar olduğunu düşünüyorum!.
Hz. Mevlana; Kamil odur ki koya dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser, buyurmaktadır!.