Ulusal güvenlik, bir ülke ve millet için olmaz ise olmazlar arasındadır!. Aksi halde, bir devlet ve millet varlığını sürdüremez!.
Farkında olmadan manda konumuna düşecektir!. Peki, güvenlik sadece jeo-politik ve jeo- stratejik, askeri ya da sınırları korumaktan ibaret midir?!. Tabii ki hayır!.
Güvenlik, dijital bir dünyada ve insanların da sanal olduğu bir ortamda, her şeyi emniyet altına alabilmektir!.
Ulusal güvenlik; Ekonomik, askeri, politik, sosyal ve teknolojik unsurların tamamını kapsamaktadır!. Geleneksel güvenlik anlayışına göre ulusal güvenlik ‘bir devletin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak olarak tanımlanmaktadır!.
Devletler her türlü tehdide karşı ülkeleri, toprak bütünlüğü ve ulusal güvenliğini korumak için strateji ve taktik geliştirmek zorundadır!
Güvenliğin askeri yönü, ulusal güvenliğin tek unsuru olmamakla birlikte, önemli bir bileşenidir!. Güvenliğin askeri yönünün yanı sıra, diplomasi yönü ile toplum ve çevre, enerji ve doğal kaynaklar, ekonomi ve siber yönleri de bulunmaktadır!
Ulusal güvenlik unsurlarını, haddimizi aşmadan ve konunun detaylarını da işin uzmanı ve ehline bırakmak sureti ile kabaca izah etmeye çalışalım!.
Askeri güvenlik; Bir ulusun kendisini savunma ve askeri bir saldırıyı caydırma kabiliyetini ifade eder!. Bir devletin düşman davranış veya tesirlerden etkilenmemesini sağlayan koruyucu önlemlerin oluşturulması ve sürdürülmesinden kaynaklanan bir durumdur!
Siyasi güvenlik; Güvenliğin politik boyutu ulusal güvenliğin önemli bir bileşeni ve toplumsal düzenin istikrarı ile ilgilidir!. Ulus-devletler ve uluslar, politik öneme sahip uluslar üstü grup, azınlık ve dini örgütler, devlet sistemleri ile sistem referans nesneleri tanımlanır! Ya da şöyle ifade eldim!. Küresel güçler ve emperyalist devletler, çıkarları çerçevesindeki ülkelerde, siyasi parti, basın ve sivil toplum kuruluşlarını neden finanse etmektedir?!
Ekonomik güvenlik; Bir ülkenin refahı ve ekonomik sisteminin işleyişini tehlikeye atabilecek potansiyele sahip, ekonomisine yönelmiş tehditlerle ilgilidir!. Ekonomik güvenliğe ilişkin tehditler, dış güçlerin diğer ülke ekonomisi ve ekonomik egemenlik gücünü zafiyete uğratmak ve aynı zamanda kendi dış politika veya ekonomik amaçlarına ulaşmak amacıyla, ekonomik yöntemler kullanılmak suretiyle oluşturdukları tehditleri içermektedir!. Ekonomik araçlar, ülkelerin ekonomik ve dış politikalarını etkilemede kullanılma imkânları artmıştır!. Ekonomik güvensizlik ise diğer devletlerin ekonomik araçlar üzerinden etkisine açık durumda bulunmaktır!.
Çevre güvenliği; Bir ulusun ulusal güvenliğini tehdit eden çevresel konularla ilgilidir!. Ya da şöyle diyelim!. Amazon Ormanları ve Kongo Cumhuriyetinde yetmiş bin noktada aynı anda çıkan yangınları nasıl izah etmeliyiz?!. Tüm çevresel olaylar, hem küresel ve hem de bölgesel olmak üzere, uluslar üstü meseleler, ulusal güvenliği etkileyecektir!. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği, ormansızlaşma ve bio-çeşitlilik kaybı gibi küresel çevre sorunları bunlara dâhildir.
Kaynakların güvenliği; Su, enerji kaynakları, toprak ve mineralleri sayabiliriz! Bir ulusun kendi sanayi ve ekonomik gücünü geliştirmesi için yeterli doğal kaynakların varlığı önemlidir!. Uluslar güç, müzakere ve ticaret yoluyla gerekli kaynakları elde ederek enerji ve doğal kaynak güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır.
Siber güvenlik; Son yıllarda siber güvenlik, önemli bir ulusal güvenlik meselesi olarak görülmeye başlanmıştır! Gelişen teknoloji, iletişim ve elektronik bilgi sistemleri, herhangi bir devletin ulusal güvenliğini sağlamak için hayati öneme sahiptir!. Siber alemde, devletlerin nasıl bir savaş verdiği, işinde ve gücünde olan vatandaşlar tarafından anlaşılması ve idrak edilmesi elbette ki çok zordur!.
Peki, ceplerimizde taşıdığımız süper akıllı cep telefonlarına neler demeli?! Ya da, piyasada satılmakta olan ve bir evi kendisinin süpürdüğü iddia edilen, yeni nesil akıllı süpürgeler, sadece bir süpürgeden ibaret midir?!.
Yoksa girdiği ya da temizlik yaptığı zannedilen ev hakkında, merkeze veri – data aktaran bir verici midir?! Hadi canım dediğinizi de duyar gibiyim!.
Yerli ve milli olmayan teknoloji ve veri aktarma kabiliyeti olan tüm ürünler, ulusal ve milli güvenlik zaviyesinden ithalatı yasaklanmalıdır!
Ya da mezkur ürünler, devletin kontrol ve denetiminde, tamamen yerli ve milli imkanlar çerçevesinde, ulusal ve milli güvenlik zaviyesinden yerli ve milli olarak üretilmelidir!.