Türkiye ekonomisi ve istihdamın temel dinamiklerinden inşaat sektörü, hükumetin pandemi döneminde hayata geçirdiği kredi destek paketleri ve gerileyen faiz oranları, konut satışlarındaki artışla, 2020 yılı üçüncü çeyrekte yüzde 6.4 büyüme kaydetmiştir!. Bu süreçte yarım kalan projeler tamamlanmış, sektör ve firmalara nakit girişi sağlanmıştır!
Sektör temsilcilerine göre; İnşaat sektörünün 2020’deki düşük faizli destek kredilerinden önemli ölçüde yararlandığı! Yeni kredi kullanımları inşaat sektörü ve müteahhitlik kesimini mali açıdan rahatlattığı! Ancak bu etkinin yılsonuna kadar sürdüğü! Sektörü harekete geçirecek yeni bir gelişme olmaz ise iflasların olabileceği, temsilciler tarafından konuşulmaktadır!.
İnşaat maliyeti, binanın dıştan dışa yüz ölçümü ile metrekare inşaat maliyet bedelinin çarpılması ile belirleniyor!. Metrekare inşaat maliyet bedellerine asansör, kalorifer veya klima tesisat bedelleri dâhil edilmiyor!. Kalorifer, klima ve asansör tesisatı varsa, bu bedellere kalorifer ya da klima için % 8 ve asansör için de % 6 ilave yapılıyor!.
Emlak vergisine esas olmak üzere, 2021 yılında uygulanacak bina metrekare inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve 1 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazetede yer almıştır!
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen; 2021 yılı İnşaat metrekare maliyeti; Lüks İnşaat ve Çelik Karkas Bina; Azami: 3.610 TL’dir! Lüks İnşaat ve Betonarme Karkas; Azami: 2.260 TL’dir! 1. Sınıf İnşaat ve Çelik Karkas Bina; Azami: 2.450 TL’dir! 1. Sınıf İnşaat ve Betonarme Karkas; Azami: 1.400 TL’dir!
Konut birim maliyet değerlerine baktığımızda; 2020 yılı Ekim ayı itibarı ile ülkemizde konut birim değerinin 3.700 TL / m2 seviyesine yükseldiğini görüyoruz!.
Üç büyük il için İstanbul; 3.824 TL / m2’den 6.200 TL / m2 seviyesine! Ankara; 1.600 TL / m2’den 2.800 TL / m2 seviyesine! İzmir; 2.000 TL / m2’den 4.250 TL / m2 seviyelerine çıktığını görüyoruz!.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üç ayda bir yayınladığı İnşaat Maliyet Endeksi, 2021 yılı Ocak ayına ilişkin verileri ise şu şekildedir!.
İnşaat maliyet endeksi yıllık % 27,82, aylık % 7,44 arttı!. İnşaat maliyet endeksi, 2021 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre % 7,44 bir önceki yılın aynı ayına göre % 27,82 arttı!. Bir önceki aya göre malzeme endeksi % 3,22, işçilik endeksi % 17,69 arttı! Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi % 32,17, işçilik endeksi % 19,45 arttı!
Hükümet konut kredi faiz oranlarını, piyasa ve sektörün canlanması çerçevesinde, 2020 yılı içinde düşürmesi, bazı fırsatçılara, konutlarda olmadık fiyatlar için ekstra fırsatlar vermiştir!. Yani fırsatçılara gün doğmuştur!.
Konut kredi faizleri düşmeden, normal şartlarda 3+1 veya 4+1 bir konut için metrekare fiyatları 2-3 TL civarında iken, aynı konutlar iki katına fırlatılmıştır! Üretilmiş konut fiyatlarına da maliyetler yansıtılmıştır?!. Peki, neden?!.
Bir yıl önce 4+1 bir konut aldığınız fiyata, bugün 2+1 konutu çok zor alırsınız! Neden?!. Neymiş efendim; Maliyetler çok artmışmış!. Yoksa savaşa mı giriyoruz?!
Faizler düştü ve birazcık talep arttı diye, akla hayale sığmayan zamlar yapılır mı?!. El vicdan, el insaf!. Yoksa, bu konutların olduğu yerlerde; maden çıktı, deniz geçti veya yeni bir boğaz açıldı da haberimiz yoktur!. Neden olmasın?!.
Özellikle şehrimizde bazı mahallelerdeki konut proje fiyatlarını incelediğimizde, İstanbul’da Boğaza nazır bir konut aldığınızı zannedersiniz! Konya’ya deniz geldi de haberimiz yoktur!.
Sektördeki oyunculara tavsiyemiz, çok para kazanma hırsınızdan vazgeçin! Allah bereket ihsan edecektir! Son model lüks arabalara binmeyin, hiçbir şey kaybetmesiniz! Böyle durumlarda, sahtekar ile tamahkar çok çabuk buluşur ve anlaşır!. Bizden söylemesi!.
Devlet konut faiz oranlarını düşürürken, sektör hareketlensin diye mi, yoksa üretilmiş konutlara da iki kat maliyet ve fiyat ekleyin diye mi yapmıştır?!. Bilemiyorum!.
Devletin açıkladığı inşaat ve konut metrekare maliyet hesaplamalarında hata mı vardır?!
Devletin açıkladığı inşaat ve konut metrekare maliyetleri ile sektör temsilcileri ve piyasadaki konut fiyat ve maliyetleri neden uyuşmuyor?! Arada resmen uçurumlar var!.
Konya gibi şehirlerde konut metrekare fiyatları, İstanbul’a eşdeğer veya neredeyse çok üzerindedir! Neden acaba?!.
Devlet her sektördeki fırsatçılara olduğu gibi Konut sektöründe de fahiş fiyat uygulayan fırsatçılara da DUR demelidir!. Aksi halde orta direk oturabileceği normal bir KONUTU alamaz!..