Türklerin Mirası Projesi!

T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hayata geçirilen Türklerin Mirası Projesi;  Türklerin tarih sahnesine çıkışından Anadolu Selçuklu Devletinin yıkıldığı 1308 tarihine kadar ki macerasının anlatıldığı 18 bölümlük bir belgesel film dizisi ve Türklerin mirasının anlatıldığı 17 ciltlik dev bir külliyattan oluşmaktadır!

Türklerin Mirası Projesi ile Türk kültürünün diğer dünya kültür değerlerine olan katkılarını ele alabilmek ve tarihî bir sorumluluk anlayışıyla Türk kültürünün evrensel manada dünyada hüküm sürdüğü alanlara dikkat çekmek hedeflenmektedir!

Konya / Selçuklu Belediyesi, Türk kültür tarihinin en büyük projelerinden birisi olan Türklerin Mirası Projesi ana ortaklarındandır! Türklerin Mirası projesi, 36 ayrı ülkeden eserlerin yer alacağı devasa bir çalışma olarak, 29 Ekim 2023 tarihine kadar tamamlanacak ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılına armağan edilecektir!

Konya Aydınlar Ocağı tarafından yürütülen Türklerin Mirası projenin devamında, Türklere ait olan değerlerin bir arada olduğu eserler “Türkler Sergisi” adı altında Ankara’da ilgilileri ile buluşturulacaktır!

Projede; Orta Asya, Mezopotamya kültürleri arasındaki ilişkilerin ele alınacağı, bunun neticesinde Türk kültürünü oluşturan değerler ve bu değerlerin birbirleriyle olan ilişkilerin gün yüzüne çıkarılacağı ve Türk kültürünün tarihsel süreç içerisindeki gelişim aşamaları tüm yönleriyle ortaya konulmuş olacaktır!

Proje kapsamında; -Saka-Hun-Avar-İskitler-Kuşanlar-Göktürkler-Uygurlar-İdil/Bulgar Hanlığı/Saciler-Hazar Hakanlığı – Karahanlılar – Gazneliler – Büyük Selçuklular-Harzemşahlar-Atabeylikler-Delhi Türk Sultanlığı- İlhanlılar- Altınordu-Memluklular-Timurlu-Babür İmparatorluğu mimari eserleri ile müzelik eserleri envanterleşecektir.

Proje kapsamında; Çin-Güney Kore-İran-Azerbaycan-Irak-Ermenistan-Kazakistan-Özbekistan-Tacikistan-Türkmenistan-Kırgızistan-Rusya-Afganistan-Pakistan-Hindistan-Ürdün-Lübnan-Suriye-Mısır-Yemen-Ukrayna ve Nahcivan özerk cumhuriyeti gibi saha ülkeleri ve ABD, Rusya, Almanya, İngiltere,  Fransa, Danimarka gibi müze ülkeleri!

Kadim Türk Devlet Aklı nezaretinde ki; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ev sahipliğinde ki 7 – 14 Kasım tarihlerinde Türk Dünyası Ülkeleri 30. Bağımsızlık Yılı Sanat Kutlama ve etkinlikleri! 

8 – 12 Kasım tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali!

12 Kasım tarihinde, İstanbul – Demokrasi ve Özgürlükler Adasında gerçekleştirilen, Türk dünyasının liderlerini bir araya getiren, Türk Konseyi ve yeni ismi ile Türk Devletleri Teşkilatı 8. zirvesi ve zirvede alınan kararlar çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde hayata geçirilen ve Selçuklu Belediyesinin de ana ortaklarından olduğu, Türklerin Mirası Projesini çok manidar ve dikkate değer olduğunu düşünüyorum! Türk asrı yeniden başlıyor! Medeniyet doğudan Türkler ile yeniden başlıyor!

Türk Konseyi, Türk Devletleri Teşkilatı arasındaki işbirliği mekanizmalarının en üstünde yer alan çatı kuruluş olarak kabul edilmektedir!  Türk Konseyi / Türk Devletleri Teşkilatının bu çerçevede ilişkili alt kurumları şu şekildedir! TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı),  TÜRKPA (Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi), Türk İş Konseyi, Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Konseyi Ortak Ticaret ve Sanayi Odası!

Türk Dünyası’nın UNESCO’su olan TÜRKSOY;  1993 yılında, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanları tarafından imzalanan anlaşmayla kurulmuştur.

TÜRKSOY; kurulduğu günden bu yana Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve Türk dünyasının ortak değerlerinin uluslararası seviyede tanıtılarak kitlelere yayılmasını sağlamak için çalışmalar yapmaktadır! Sekretarya merkezi, Ankara’da bulunmaktadır!

TÜRKSOY;  Türk halklarının gönül birlikteliği ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürütmektedir!

Türk ifadesi ile bazı aklı evvel takımı ırkçılık yaptığımız zannedebilir! Türk; Adalet dağıtan, Hakikat ehli ve mazlumların da hamisi demektir! Tarihten Türkleri çıkarırsanız, ortada tarih diye bir şey kalmaz! Türk, medeniyet inşa ve ihya edendir! Türk, insanlık tarihinin hiçbir döneminde zulüm yapmamıştır! Türk, insanı yaşat ki devlet yaşasın çerçevesinde hareket edendir!

Türklerin Anadolu’daki varlığı beş bin yılı geçmektedir! Diyarbakır ili Çınar ilçesindeki,  Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş Zerzevan Kalesi ve kale içinde ki Mithras Tapınağı ve Anadolu’daki başkaca kalıntılar ile Anadolu’nun kendilerine ait olduğu zehabına kapılanlara,  Türk tarihinin belge ve eserleri ile Dur demenin tam vakti ve zamanıdır! Anadolu, Kadim bir TÜRK yurdudur! Konya / Selçuklu da,  Anadolu Türk yurdunun kadim başkent / payitaht merkezidir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir