BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları!

Son günlerde, dünyada yaşanan iklim vb. sorunlardan kaynaklı, BM ve diğer uluslararası örgütler tarafından ulus devletlere dayatılan ya da dayatılmakta olduğu, sosyal medya ve diğer medya araçları vasıtasıyla, iddia veya ifade edilen bazı yasalar hakkında, kamuoyunda tezvirat mı yapılmaktadır! Ya da eksik bilgilendirme mi vardır?

Uluslararası Toplum; Paris’te düzenlenen Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi, Yeni Delhi’deki G20 toplantısı, New York’taki SKA Zirvesi ve Dubai’deki COP-28 de dahil olmak üzere, çok taraflı toplantılarda; SKA ( Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ) ihtiyaçlarına dayalı uluslararası finansal akışlarını artırmak için adım atmalıdır. Dünyanın bu fırsatı kaçırması, özellikle de en zengin ülkelerin sorumluluklarından kaçması vicdansızlık olacaktır. SKA’lar istediğimiz gelecek için bir temel olmaya devam ediyor!

Peki, insanlığın hayrına ve yararına; bir çalışma – gelişme – teknolojik üretim – proje ya da yasadan dem vuruyorsak, buna kim karşı durabilir ya da itiraz edebilir!

Ya da, hazırlanmakta olan yasa veya projeler üzerinden ulus devletler ve halklarına zarar verecek, sinsi bir plan ve kirli bir hesap var ise, neler yapmalıyız? Tabii ki böyle bir durum için de uyanık olmalı!

Eskilerin ifadesi ile efradını cami ve ağyarını da mani bir durum ve dirayette olmalı! Kendisi ve bünyesine faydalı olan şeyleri toplayan ve zararlı olan şeyleri de def eden!

Şeytan ayrıntıda gizlidir! Zehiri hiçbir zaman zehir diye sunmadıklarını da bileceğiz! Her daim uyanık olacağız!

Neymiş efendim! Zehiri altun kase içinde sunarlar, bal da onun suç ortağı olur!

Tarihte olduğu gibi Lucifer ve günümüzdeki işbirlikçi ve uşakları, yeryüzü tanrılıkları adına; insanlığı ifsat etmek ve sıratı müstakımden çevirebilmek için her yolu deneyecektir! Çünkü ruhsatı vardır!

Dün, her doğan erkek çocukları öldürdükleri gibi! Bugün de, iklim ve teknoloji üzerinden insanlığı köleleştirmek için her yolu denemekteler! Her hareketini ve hatta her düşündüğünü öğrenebilmek adına her şeyi yapacaklar!

Müslümanlar, ona göre davranacak, ona göre beslenekcek ve ona göre de duruşu ve konumunu, belirleyecek ve sabitleyecektir!

Tüm bu vb. sorun ve sıkıntılar, Müslümanlar, yüz yıllardan beridir savunma durumunda olmasından kanaklanmaktadır! Neden acaba?

Küresel bir plan – vizyon ve stratejisi olmayan kişi ve devletler, başka bir plan – vizyon ve stratejinin parçası – uşağı ve hizmetçisi olmak zorundadır!

Müslümanlar, fıtrata uygun ve emredildiği şekilde yaşamadığı için karşı tarafın iddialarına cevap yetiştirmekten vakit bulamıyor! Yani şeytan taşlamaktan ne ibadete ve ne de fikir üretmeye, vakti de mecali de kalıyor!

Yoksa, Müslüman olduğunu iddia edenler, iman ettik demekle cennete girivereceğini! Hiçbir sınav ve imtihana tabi olmayacağını mı, zan etmektedir?!

Şeytani bir akıl, Yeryüzü Tanrılıkları adına, dünya ve insnlık üzerinde; sünnetullahı bozabilmek için her yolu denemektedir!

BM ( Birleşmiş Milletler ) 2030 tarihinde ki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Göstergeleri şu şekildedir!

1 -) Yoksulluğu her yer her yönü ile sona erdirmek. ( 2030 yılına kadar, hâlihazırda günlük 1,25 ABD Dolarından daha az gelirle yaşayanlar olarak tanımlanan aşırı yoksulluğu her yerde ve herkes için ortadan kaldırmak.)

2 -) Açlığı sona erdirmek, gıda güvenliğini sağlamak, herkesin sağlıklı ve besleyici yiyeceklere ulaşmasını sağlamak ve sürdürülebilir tarımı güçlendirmek. ( 2030 yılına kadar, açlığa son vermek ve özellikle yoksullar ve bebekler de dâhil kırılgan durumda olan insanlar başta olmak üzere herkes için yıl boyunca güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya erişim sağlamak. )

3 -) Sağlıklı yaşam koşulları korumak ve her yaşta herkes için eşit yaşam ile sağlıklı olmayı benimsemek. ( 2030 yılına kadar, küresel anne ölüm oranını 100.000 canlı doğumda 70’in altına düşürmek. )

4 -) Tüm insanlar için kapsayıcı ve iyi eğitimin sağlanması ve hayat boyu eğitim olanaklarının desteklenmek. ( 2030 yılına kadar tüm kız ve erkek çocuklarının, yerinde ve etkili eğitim çıktıları üreten ücretsiz, eşit ve kaliteli ilköğretim ve ortaöğretimi bitirmelerini sağlamak. )

5 -) Cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınları ve kız çocuklarının toplum içindeki yerlerini güçlü kılmak. ( Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığa her yerde son vermek. )

6 -) Herkes için temiz su, güvenli ve hijyenik altyapıya ile erişiminin sağlanması. ( 2030 yılına kadar herkes için güvenilir ve karşılanabilir içme suyuna evrensel ve adil erişim sağlamak. )

7 -) Herkes düşük maliyetli, güvenilir ve süründürülebilir temiz ve modern enerjiye ulaşımı sağlanmalı. ( 2030 yılına kadar karşılanabilir, güvenilir ve modern enerji hizmetlerine evrensel erişim sağlamak.)

8 -) Devamlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek, verimli ve uygun çalışma koşullarını oluşturmak. ( Ulusal koşullara uygun olarak kişi başına düşen ekonomik büyümeyi sürdürmek ve özellikle en az gelişmiş ülkelerde Gayrisafi Yurtiçi Hasılada yıllık asgari %7 oranında büyüme gerçekleştirmek. )

9 -) Dayanıklı bir altyapı inşa etmek, kapsayıcı ve süründürülebilir sanayileşme ve inovasyonu desteklemek. ( Ekonomik kalkınma ve insan refahını desteklemek üzere, herkesin adil erişimine ve karşılanabilirliğe odaklanan bölgesel ve sınır ötesi altyapıyı da içeren kaliteli, güvenilir, sürdürülebilir ve dayanıklı altyapılar tesis etmek. )

10 -) Ülkeler arası ve ülke içindeki kişiler arasında eşitsizliği azaltmak. ( 2030 yılına kadar nüfusun en alt %40’lık kesiminin gelirinin ulusal ortalamadan daha yüksek bir oranda, aşamalı olarak artmasını ve sürdürülmesini sağlamak. )

11 -) Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir hale getirmek. ( 2030 yılına kadar, herkesin yeterli, güvenli ve karşılanabilir konuta ve temel hizmetlere erişimini sağlamak ve gecekondu alanlarını iyileştirmek. )

12 -) Sürdürülebilir üretim ve tüketimin sağlanmasının yanında gıda atıkları ve israfın durdurulmasını sağlamak. ( Gelişmiş ülkelerin önderliğinde, gelişmekte olan ülkelerin gelişme seviyesi ve kapasiteleri göz önünde bulundurularak, her ülkenin eyleme geçmesiyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Modellerine Yönelik 10 Yıllık Çerçeve Programını uygulamak. )

13 -) İklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmek için acil ve hızlı ulaşılabilir çözümler üretmek. ( Tüm ülkelerde iklim değişikliğiyle ilgili tehlikeler ile doğal afetlere karşı dayanıklılık ve uyum kapasitesini güçlendirmek. İklim değişikliğine yönelik önlemleri ulusal politikalara, stratejilere ve planlama süreçlerine dâhil etmek. )

14 -) Okyanusları, denizleri ve sualtı yaşamını korumak ve sürdürülebilir kalkınma ekseninde kullanmak. ( 2025 yılına kadar deniz atıkları ve besin maddesi kirliliği dâhil, özellikle karasal faaliyetlerden kaynaklanan her türlü deniz kirliliğini önlemek ve kayda değer miktarda azaltmak. )

15 -) Ekosistemi korumak verilen zararları gidermek ve sürdürülebilir kullanım ortamlarını sağlamak ve içinde yaşayan canlı türlerini korumak, çölleşme ile savaşmak, toprak verimliliği ve bio çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek. ( 2030 yılına kadar, uluslararası anlaşmaların getirdiği yükümlülükler doğrultusunda, özellikle ormanlar, sulak alanlar, dağlar ve kurak alanlar olmak üzere, karasal ve iç tatlı su ekosistemlerinin ve bunların hizmetlerinin korunmasını, restore edilmesini ve sürdürülebilir kullanılmasını sağlamak. )

16 -) Sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde barış içerisinde ve kapsayıcı toplumları desteklemek, herkes için adalet sağlamak, her seviyede hesap verilebilirlik ilkesine sahip verimli ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak. ( Her yerde her türlü şiddeti ve şiddet kaynaklı ölüm oranlarını kayda değer miktarda azaltmak. Çocuklara yönelik taciz, istismar, kaçakçılık ve her türlü şiddete ve çocuk işkencesine son vermek. Ulusal ve uluslararası düzeylerde hukukun üstünlüğünü yaygınlaştırmak ve herkesin adalete eşit erişimini sağlamak. )

17 -) Sürdürülebilir kalkınma için global destek ağının canlandırılması ve hedeflerin uygulanabilirliğinin güçlendirilmesini sağlamak. ( Yurt içi vergi ve diğer gelir tahsilatı kapasitesini geliştirmek için, gelişmekte olan ülkelere uluslararası destek yolunu da içerecek şekilde, yurtiçi kaynakları harekete geçirmeyi güçlendirmek. )

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir