Türk Devlet AKLI ve Yumuşak GÜÇ; Türkiye’nin Dünyadaki Kartları!.

Geçtiğimiz günlerde, Paris merkezli, AB ( Avrupa Birliği ) Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (EUISS), Türkiye’nin küresel ölçekte yükselen konumuna dikkati çeken; ” Türkiye’nin Dünyadaki Kartları ” başlıklı bir rapor yayımladı!

Raporda; Türkiye’nin, dört kritik bölgede; ekonomi, ticaret, eğitim, kültür ve diplomasi alanlarında güçlü bir aktör olduğunu vurgulandığı, AB ve üye ülkelerine politikalarında, bu durumu dikkate almaları tavsiyesinde bulundu!

Raporda; Türkiye’nin dünyanın çeşitli bölgelerindeki ayak izi genişledi. Bu, sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda ülkenin eğitim girişimlerinde ve Türk televizyon dizilerinin Afrika, Orta Doğu, Güney Kafkasya ve Batı Balkanlar’da izleyiciler tarafından beğenilmesinde de görüldüğü gibi yumuşak gücünü başarılı bir şekilde yansıtmasında da açıkça görülmektedir, diyor!

Raporda; TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfının Batı Balkanlar’da son derece faal olduğu, vurgulanmıştır!

Raporda; Ankara’nın genel stratejisi, siyasi nüfuzunu güçlendirmeyi ve Türkiye’nin ekonomik çıkarlarını ilerletmeyi amaçlıyor, diyor!

Dış politikada, ülkeler için var olmak, ulusal ve ekonomi güvenliği, itibar ve prestij, tüm bunların geneli olarak da ulusal çıkara sahip olabilmek için gereken şey, kabaca güçtür!

Güç; kapasite, etki, amaç ve amaca ulaşmada ki bir araçtır! Güç caydırıcılık veya bağ oluşturma gibi amaçlar doğrultusunda kullanılabilir! Kullanım şekli ne olursa olsun amaç; karşı ülke yönetimi ve halkının davranışlarında istenilen yönde değişiklik yapmaktır!

Askeri güç kullanmak ve ekonomik yaptırımlarda bulunmak gibi! Dış politikada etkin olarak kullanılan gücü, kullanım şekline göre; yumuşak güç – soft power, sert güç – hard power ve akıllı güç – smart power, olarak sınıflandırabiliriz!

Yumuşak Güç – Soft Power; Günümüz uluslararası ilişkiler literatüründe, sıkça kullanılan kavram haline gelmiştir. Yumuşak güç, bir ülkenin dünya siyasetinde istediği sonuçlara ve onun değerlerine hayran olan, onu örnek alan ve refah seviyesine, fırsatlarına özenen ülkelerin kendisini izlemesi ile ulaşmasıdır!

Yumuşak gücün en önemli unsurlarından biri kamu diplomasisidir! Bir devletin başka bir ulus halkı ve aydınlarını, ulusun politikalarını, kendi avantajına döndürmek amacı ile etkilemeye çalışmasıdır! Bu noktada ülkemizde ki küresel işbirlikçi ve ekol temsilcisi bazı STK’ları da dikkatlerinize sunarım!

Sert Güç – Hard Power; Soğuk Savaş döneminde yaygın olarak görülen, bir ülkenin ulusal gücü denilince akla gelen, ekonomik ve askeri kapasitesidir!

Ülke güvenliğinin temel dayanağı, Ekonomi Güvenliği ve Silahlı Kuvvetler oluşturmaktadır!

Peki, Ekonomik saldırıları nereye koyabiliriz? Askeri ve ekonomik güç unsurlarının hedef alınan ülkeyi zorla ikna etme ve caydırma gibi amaçlar ile, sert gücün kullanılması anlamına gelmektedir!

Akıllı Güç – Smart Power; Sert Güç ve Yumuşak Güç kavramlarının dış politikada birlikte kullanılması anlamına gelmektedir!

ABD gücünün korunması ve hegemonyasının sürdürülebilmesi amacı ile araştırma yapan, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Joseph Nye tarafından kullanılmıştır!

Stratejik hedef; ABD’nin küresel imparatorluğu ve hegemonya için alınması gereken önlem ve izlenmesi gereken stratejilerin tespit edilmesidir! Akıllı güç, ne sert güç ve ne de yumuşak güçtür!. Akıllı güç, sert ve yumuşak güçlerin birlikte maharetli bir şekilde, yani yeri geldiğinde sert güç ve yeri geldiğinde de yumuşak güç kullanılmasını içermektedir!

Devletler yumuşak güç uygulamasında; Dış Yardım, Kültürel ve Kamu Diplomasisi gibi yöntemlere başvurur! Dış Yardım, bir ülke veya uluslararası kuruluşun, bir başka ülkeye hibe veya tavizli kredi şeklinde aktardığı kaynaklar, olarak tanımlanabilir!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti; TİKA, KIZILAY, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, AFAD ve YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) vb. kurum ve kuruluşlar ile hem akıllı güç ve hem de yumuşak güç, kamu diplomasi faaliyetlerini yürütmektedir!

Kadim Türk Devlet Aklı ve Yumuşak Gücü; Türk Devleti ve Türk Milletinin, tarihten gelen Adalet, Hakkaniyet ve Mazlum milletlerin hamisi ve hadimi, medeniyet mefkuresi ışığında, devleti ebed müddet devam ilkesi, 2053 ve 2071 vizyon ve ülküsü, Turan ve Kızıl Elma hedeflerine ulaşmak için hem sert ve hem de yumuşak güç ile harmanlanan bir strateji ve taktik anlamına gelmektedir!.

Kadim Türk Devlet Aklı, iki bin üç yüz yıllık devlet geleneği ve hafızası, devlet kademesinde hiçbir beklentisi olmayan ve varlığını da sadece devletin BEKASI çerçevesinde sürdüren, stratejik bir üst akıl ve Akıllı Güçtür!

Kadim Türk Devlet Aklı için kutsal olan, Devlet ve Devletin varlığı ve bekasıdır! Devlet Aklında duygusallığa kesinlikle yer yoktur! Coğrafya, bir kader olduğuna göre! Türk Devlet Aklı; coğrafya, tarih, kültür ve medeniyet aklı ile birlikte, akıllı ve yumuşak güç stratejisini dengeli bir şekilde yürütmektedir!

İçeride ve bölgemizde yaşamakta olduğumuz tüm siyasi ve ekonomik; olay – olgu ve gelişmeleri, mezkur zaviyeden okuma – anlama ve yorumlama yapabilmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi