Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Avrupa’nın Geleceği!

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke seçmeni, 6 – 9 Haziran tarihlerinde, 720 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nun 5 yıl süreyle görev yapacak yeni üyelerini seçmek için sandığa gidecek!

Türk Diasporası ve 27 Avrupa ülkesindeki 10 milyon Türk vatandaşını temsil edecek Türkiye kökenli adaylar, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yarışacak! Tüm Adaylara başarılar dilerim!

Avrupa Parlamentosu temsilcileri, üye devletlerin seçmen sayılarına orantılı bir şekilde belirlenmektedir!

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde; Nüfus ve seçmen sayısı az olan ülkelerin milletvekili çıkaramamasının önüne geçmek ve seçmen sayısı diğer ülkelerden fazla ülkelerin parlamentoya hakim olmasını engellemek için alt ve üst sınırlar bulunmaktadır! AB üyesi bir ülke AP’ye en az altı, en çok 96 parlamenter göndermektedir!

Avrupa Birliği; amaçları ve değerlerini gerçekleştirip geliştirecek ve Birliğin, vatandaşları ve üye devletlerin çıkarlarına hizmet edecek tek bir kurumsal çerçeveye sahiptir! Avrupa Birliği Kurumları:

  • Avrupa Komisyonu; yasama sürecini başlatan, ayrıca Birliğin yürütme organı olarak AB müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurumdur! Avrupa Komisyonu, her bir üye devletten bir kişinin yer aldığı, 5 yıl için seçilen, 27 üyeden oluşur! Bu kişilere “komiser” adı verilmektedir!
  • Avrupa Konseyi; Avrupa Birliği üyesi devletlerin hükümetlerinde görev yapan bakanlardan oluşur! Avrupa Birliği içinde üye devletlerin ulusal çıkarlarının temsil edildiği organdır!
  • Avrupa Birliği Zirvesi; Avrupa Birliği’ne üye devletlerin başbakanları veya devlet başkanları ile Avrupa Birliği Zirvesi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı’nın katılımı ile oluşmaktadır! Yılda dört defa toplanan Zirve, Birliğin gelişmesi ve Avrupa’nın bütünleşmesi doğrultusunda öncelikleri ve temel politikaları belirleyen kararlar almaktadır!
  • Avrupa Birliği Adalet Divanı; Avrupa Birliği’nin yargı organı ve Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve uzmanlık mahkemeleri olmak üzere üçlü bir yapıdan oluşur! Avrupa Birliği hukukunun Avrupa Birliği içerisinde, her yerde aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır!
  • Avrupa Sayıştayı; Birliğin tüm gelir ve giderlerini inceleyen, işlemlerin hukuka ve usule uygunluğunu temin eden organdır! Her bir üye devletten birer kişi olmak üzere 27 üyeden oluşmaktadır!
  • Avrupa Merkez Bankası; tüzel kişiliğe sahip bağımsız bir AB organıdır! Görevi, para birimi olarak Avroyu kullanan AB üyesi ülkelerden oluşan Avro bölgesinde fiyat istikrarını sağlamaktır!
  • Avrupa Parlamentosu; AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen tek organıdır! AB üyesi ülkelerin vatandaşları beş yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmaktadır! Hangi üye devletin kaç parlamenter ile temsil edileceği üye devletlerin nüfuslarına göre tespit edilir!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, ülkelerine göre değil, siyasi görüşlerine göre grup oluşturur! Parlamenterler ülkelerini değil, kendilerine oy veren Avrupa vatandaşlarının siyasi görüşlerini temsil eder! Avrupa Parlamentosu, 7 siyasi parti grubu ve bağımsız üyelerden oluşmaktadır!

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, Strazburg’da toplanmaktadır! Parlamentonun siyasi grupları ve komiteleri Brüksel’de toplanır ve sekretaryası Lüksemburg’dadır! Parlamentoya görüşülmek üzere gelen konular, farklı görev alanlarına sahip 20 adet komitede tartışılır ve sonuç, bir raporla Genel Kurula sunulmaktadır!

Avrupa Parlamentosu; Konsey ile birlikte yasama yetkisini paylaşmaktadır! Üye devletleri bağlayacak hukuki düzenlemelerin kabul edilebilmesi genel kural olarak hem Avrupa Parlamentosu ve hem de Konseyin onayı ile mümkün olmaktadır!

Avrupa Parlamentosu, bazı konularda, sadece danışma organı niteliğinde ve görüşleri bağlayıcılık taşımamaktadır! Bu alanların en önemlisi dış politika konularıdır!

Avrupa Birliği bütçesini, Avrupa Konseyi ile birlikte, Avrupa Parlamentosunun diğer kurumları üzerinde siyasi denetim yetkisi bulunmaktadır!

Avrupa Parlamentosu Komisyona sözlü ve yazılı soru sorabilir, soruşturma komiteleri kurabilir, şikayet dilekçesi kabul edebilir!

Avrupa Parlamentosu; parlamentolar arası işbirliği çerçevesinde ulusal parlamentolar ile işbirliği halindedir! Söz konusu işbirliği çerçevesinde ulusal parlamentoların başkanları ve temsilcileri her yıl toplanmaktadır!

  • Avrupa’da yaşayan halklar nezdinde, Avrupa Birliğinin küresel bir güç olarak, dünyada meydana gelen tüm küresel olay ve olgular karşısında, net bir duruş sergileyemediği ve bundan kaynaklı, vatandaşlar arasında şu şekilde kaygılar ve serzenişler olduğu gözlenmektedir!

Son anketlere göre, seçimlerden merkez ve aşırı sağın güçlenerek çıkmakta olduğu! Özellikle aşırı sağın seçimden güçlenerek çıkması sonucu siyasi dengelerin önemli ölçüde değişeceği tahmin edilmektedir!

Avrupa’da bir lider eksikliği ve Avrupa’yı çekip çevirecek bir liderin olmadığı!

Avrupa Birliği, geçmiş yıllara göre daha dağınık ve zayıf olduğu!

Avrupa, 20 yıl sonra nereye gidecek sorusunun cevabını bulamadıkları!

Avrupa’nın ekonomik gücü ile siyasi gücü mukayese edildiğinde, siyasi gücünün zayıf olduğu! Askeri gücünün ise yok hükmünde kaldığı!

Avrupa, her ne kadar Amerika’nın etkisinde ve gölgesinde kalsa da, küresel bir güçtür ve aktör olduğu! Fakat bunu küresel alan ve konularda sergileyemediği!

Avrupa Birliğinin lokomotf iki ülkesi, Almanya ve Fransa’ın kendi dertlerine düştükleri!

Avrupa Birliğinin güçlü ülkelerinden Fransa’nın Birleşmiş Milletler Daimi üyeliğinden çekilmesi, Fransa’nın yerine, Avrupa Birliğinin BM’de Daimi temsilci olması gerektiği!

Avrupa; Dünya düzeninin gidişatına daha etkin ve aktif bir şekilde yön verebileceği!

Avrupa Birliği değerleri, insanlığın yüz yıllarca tecrübesiyle ortaya çıkardığı! Hukukun üstünlüğü, insan hakları, demokrasi, eşitlik gibi değerler tüm insanlık için geçerli ve savunulması gerektiği!

Avrupa’da aşırı sağ ve popülist siyasi partilerin her geçen gün oylarını arttırdıkları! İtalya, Hollanda ve diğer ülkelerde aşırı sağ hükümetlerin iş başına geçtiği!

Filistin’de yaşanan zulüm ve insanlık dramı, insanlığın ve Avrupa yöneticilerinin karşılaştıkları bu büyük sınavda başarısız oldukları!

İsrail, uluslararası teşkilatlar ve mekanizmanın verdiği karara uymadığı! Adaletsizlik hakimiyetini sürdürmekte olduğu!

Avrupa Parlamentosu Seçimleri; Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkileri başta olmak üzere, Avrupa Birliği sınırları içinde yaşayan On milyon Türk vatandaşı arasındaki ilişkiler ve gönül bağları açısından önemli olduğu vurgulanmaktadır!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir