İstihbarat ve Karşı İstihbarat!

Son günlerde, Devlet başkanları düzeyinde yaşadığımız suikast vb. operasyonlar, istihbarat ve karşı istihbarat kavramlarını sorgulamamıza neden olmaktadır!

Peki, Devlet başkanı düzeyinde işlenen suikastlarda, istihbarat zafiyeti var mıdır?

Yoksa içerden bir casusluk operasyonu mu vardır?

Aksi halde bu düzeyde suikastların olması öyle kolay değildir! Peki, Suikastlar üzerinden neler olmaktadır? Kimler kimlere ne gibi mesajlar vermektedir?

Her şey zıddı ile kaim olduğuna göre! Her yerde ve her kurumda, Zıtlar üzerinden bir DENGE kurulmaktadır!

Karşıt olan şeyler ya da ZITLAR, bir araya gelir ve uzlaşmaz olanlar daha güzel bir uyum doğar! Düzen bir çatışma sonucunda meydana gelmektedir!

Devlet başkanı düzeyindeki kişilerin program ve yol güzergâhını bilen sadece birkaç kişi olmasına rağmen, bu suikastlar nasıl ve neden olmaktadır?

Burada karşımıza doğal olarak bir istihbarat zafiyeti çıkmaktadır! Ya da Casusluk faaliyetleri vb. sorular, her daim aklımıza takılmaktadır!

  • İstihbarat, gelişmeler karşısında akıl yoluyla uyum sağlama, bilgiyi edinme ve tecrübeler ışığında uygulama yeteneğini ifade etmektedir.

İstihbarat, en alt düzeyde bireyin günlük yaşantısından en üst düzeyde karmaşık devlet politikalarına kadar hayatın her alanında yer almaktadır.

İstihbarat kavramı, her şeyden önce zekânın kullanılmasıyla ilgilidir. İstihbarat akıl yürütme, plan yapma, problem çözme, soyut düşünme, karmaşık düşünceleri kavrama, çabuk öğrenme, tecrübelerden ders çıkarmayla ilgili zihinsel bir süreçtir.

Milli güvenliği sağlamak adına rekabetçi ve kaotik uluslararası sistemdeki mücadelede devletler sürprizlerden kaçınmak adına muhtemel gelişmeleri önceden mümkün mertebe öngörmeye çalışır!

Gelecekte ortaya çıkabilecek belirsizlikleri asgari düzeye indirmenin yolu, yeni bilgilere dair haberlerin alınmasına bağlıdır.

İstihbarat, üst düzey siyasi kararların alınması, oluşturulması ve yürütülmesinde siyasi karar alıcılara bu anlamda çok büyük etki ve katkı sağlamaktadır!

  • Peki, Son günlerde çok duyulan, sosyal medya hesaplarında paylaşılan; istihbarat, espiyonaj, kontrespiyonaj, Osint, Sigint, Humint nedir?

Espiyonaj; Casusluk faaliyetleri olarak ifade edilmektedir!

Kontrespiyonaj; istihbarata karşı koyma, istihbarat teşkilatı tarafından yapılan hasım ve düşman haber alma teşkilatlarının kendilerine karşı bilgi toplama ve elde etmelerini önleme veya elde edilecek bilgiyi manipüle etme faaliyetleridir.

OSINT, Open-Source Intelligence, kelimelerinin kısaltılmasıdır ve açık kaynak istihbaratı anlamına gelir.

Açık kaynak verilerden bilgi toplama, değerlendirme ve analiz etme sürecini ifade eder.

Bu veriler, internet ve diğer açık kaynaklar aracılığıyla erişilebilir ve çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

Açık Kaynak İstihbaratı, halka açık kaynaklardan veri toplayarak istihbarat elde etme metotlarından biridir. Genel olarak, Tv, Radyo, Gazete, Dergiler, Periyodik Yayınlar, Broşürler, Bildiriler, Kataloglar, Medya ve İnternet üzerinde yapılan kamu yayınlarını içermektedir, diye tanımlanıyor.

Sigint, electronic intelligence ve signals intelligence, kelimelerinin kısaltılmasıdır, elektronik istihbarat anlamına gelir.

Elektronik istihbarat;  modern ve yüksek teknolojinin etkin kullanımına dayalı bir istihbarat türevidir! Düşman veya potansiyel tehdit unsurları tarafından kullanılan haberleşme aygıtları ve diğer elektronik cihazların yaydığı radyo dalgaları veya kablo üzerinde taşınan analog ve dijital aktarımın çeşitli yöntemlerle yakalanıp analizi sonucu gizli bilgilerin elde edilmesi tekniği, şeklinde ifade edilmektedir!

Humint, human intelligence, kelimelerinin kısaltılmasıdır.

İnsan zekâsı, insan kaynakları ve kişiler arası temas yoluyla toplanan zekadır. Sinyal dinleme gibi daha teknik istihbarat toplama araçlarından farklıdır.

Casusluk, keşif, sorgulama veya tanık görüşmeleri dâhil olmak üzere çeşitli şekillerde yürütülebilir, diye tanımlanmaktadır!

İnsan kaynaklarından toplanan veya sağlanan bilgilerin bulunduğu istihbarat! Humint aktivitesi, insani kaynaklarla yapılan sorgulama veya konu hakkında bilgiye ulaşma kapasitesi olan kişiler ile yapılan sohbetler ile gerçekleştirilmektedir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir