JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici; KİM ya da KİMLER Kullanabilir?

Son günlerde, bir JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici furyasıdır gidiyor? Peki, JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici herkes satın alıp kullanabilir mi?

JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına kullanımı kanun ile tanımlanmıştır!

Peki, Devletin GÜVENLİK konusunda ilgili kurumların kullanımına tanımlanan JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici, bakkaldan sakız alır gibi herkes satın alabilir ve kullanabilir mi?

Emniyet Genel Müdürlüğü; Belediye başkanları ve Belediyeler, Jammer – Sinyal Bozucu / Kesici kullanacak, kurumlardan olmadığını, ifade etmektedir!

Kamu dışında özel firmalar veya kişiler, jammer – sinyal buzucu / kesici kullanmak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan izin almak zorunda olduğu!

Peki, bir Belediye Başkanı ya da İş Adamı, JAMMER – Sinyal Bozucu / Kesici kullanmayı, neden talep eder? Yoksa AÇIK – SEFFAF ve HESAP VEREMEYECEĞİ işlere mi bulaşmaktadır?

Sinyal bozucu ve kesici olarak bilinen jammer, iki temel fonksiyonu bulunmaktadır!

  • Radyo sinyallerini keserek uzaktan kumanda edilerek patlatılan bombaları etkisiz hale getirmek!
  • Radyo sinyalleri ile ses ve görüntü aktarabilecek elektronik cihazları bloke etmek!

Ülke bazı konularda YOL GEÇEN HANI gibi… ANAYASA – KANUN – YASA – TÜZÜK ve YÖNETMELİKLERİN AÇIKLARINI bulan herkes, bulunduğu kurum da; ya MAFYA ya da DEREBEYİ gibi hareket ediyor! Neden Acaba?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle, kablosuz iletişim sistemleri hayatın her alanında kullanılmaya başlanmıştır!

İletişim kanallarını engelleyen jammer – sinyal bozucu / kesici cihazlar da yaygınlaşmaya başlamıştır! Peki, Jammer – sinyal bozucu / kesici, kim ya da kimler kullanabilir? Kullanımı için izin gerekli mi?

Kablosuz iletişim teknolojileri, modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir!

Akıllı telefonlardan güvenlik sistemlerine, her alanda kullanılan teknolojiler, aynı zamanda çeşitli tehditlere karşı korunma ihtiyacını da beraberinde getirmektedir! Bu noktada, jammer – sinyal bozucu / kesici cihazlar, devreye girmektedir!

Türkiye’de ve pek çok ülkede, jammer – sinyal bozucu / kesici kullanımı, yasalarla düzenlenmiştir!

Kamu kurumları özellikle askeri birlikler, emniyet, jandarma gibi güvenlik birimleri özel izinle jammer – sinyal bozucu / kesici kullanabilir!

Özel kişiler ya da özel şirketler için jammer – sinyal bozucu / kesici kullanımı yasaktır.

Jammer – Sinyal Bozucu / Kesici kullanmak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) veya ilgili diğer devlet kurumlarından izin almak gerekir!

İzinsiz jammer – Sinyal Bozucu / Kesici kullanmak, hem cezaî yaptırımlar hem de cihazlara el konulması gibi sonuçlanır!

Jammer – Sinyal Bozucu / Kesici kullanmak, Türk Ceza Kanunu ve Elektronik Haberleşme Kanununa göre yasal bir suçtur!

Emniyet Genel Müdürlüğü, Belediye başkanlarının jammer – Sinyal Bozucu / Kesici kullanamayacağını ve yetkisiz kullanmanın da suç olduğunu açıklamıştır!

Son günlerde, Belediye Başkanları ve diğer kişilerin Jammer – sinyal bozucu / kesici kullanımı hakkında yaşadıklarımız çerçevesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü bir açıklama yapmıştır!

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun 2’nci Maddesinin 3’üncü Fıkrasında belirtilen Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kuruluş kanunları ile Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde belirtilen görev sahaları ile ilgili konularda olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kamu düzeni ve milli güvenliği sağlamaya yönelik anayasa ve yasalardan aldıkları yetkilerden dolayı frekans bozucu – kesici – jammer, kullanabileceği!

Belediye başkanları ve belediyeler, 5809 sayılı Kanun kapsamında frekans bozucu – kesici – jammer kullanabilecek kişi, kurum ve kuruluşlar arasında olmadığı!

Yetkisiz kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından haberleşmenin kesilmesi ve jammer kullanılması, Türk Ceza Kanununun 124’üncü Maddesi hükümlerince suç olarak tanımlandığı, ifade edilmiştir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir