Dünya Sağlık Asamblesi; Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık Toplantısı

Dünya Sağlık Asamblesi, Dünya Sağlık Örgütünün en üst karar organı ve üye devletlerin delegasyonları tarafından oluşturulan, DSÖ politikaları ve bütçesini belirlemektedir.

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletlerin uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşu ve Merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde, dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi bulunmaktadır.

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlere bağlı diğer kuruluşlarla sağlık alanındaki işbirliğini geliştirmek için 19 Ekim 1950 tarih ve 6666 Sayılı Kanunla onaylanan Teknik Yardım Anlaşmasıyla çeşitli sağlık projelerini başlatmıştır.

Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye’de, Ülke Ofisi Ankara’da, İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık Coğrafi Ayrık Ofisi İstanbul’da ve Saha Ofisi de Gaziantep olmak üzere, toplam ÜÇ temsilciliği bulunmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü; resmi görevi, dünya çapında savunmasız kişilere yardım ederken sağlık ve güvenliği teşvik etmektir.

  • Peki, Realite ya da uygulama böyle midir? Dünya Sağlık Örgütü; Dünya çapındaki savunmasız insanlara, sağlık ve güvenlik konularında neler yapmaktadır?

Dünya Sağlık Örgütü; Ülkelere teknik yardım sağlamakta, uluslararası sağlık standartlarını belirlemekte, küresel sağlık sorunları hakkında veri toplamakta ve sağlıkla ilgili bilimsel veya politika tartışmaları için bir forum görevi görmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü Anayasasında yer alan temel amacı; Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları ve bu amacı gerçekleştirmek üzere, uluslararası sağlık çalışmalarının yönetimi ve eşgüdümünü sağlamaktır, diyor.

Dünya Sağlık Örgütünün en üst karar alma organı, Dünya Sağlık Asamblesinin 78. oturumu, 19 – 27 Mayıs 2025 tarihleri arasında, İsviçre’nin Cenevre kentinde; “ Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık ” temasıyla düzenlenmiştir.

  • Peki, “ Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık ” ne demektir? Dünyayı yani tüm devlet ve hükümetleri bir bütün olarak algılamakta ve tüm sağlık işlemlerinin de, tek bir merkezden yani Dünya Sağlık Örgütü tarafından sevk ve idare edilmesi mi demektir?

2025 yılı Dünya Sağlık Asamblesi; üye devletlerden üst düzey temsilciler ile sağlık alanındaki küresel paydaşları bir araya getirerek, uluslararası sağlık ve kalkınma alanındaki yeni tehditler ile dönüşümleri ele almaktadır.

2025 yılı Dünya Sağlık Asamblesi; kritik gündem maddelerinden biri, üç yıllık müzakereler sonucunda, DSÖ Üye Devletlerinden oluşan Hükümetler arası Müzakere Organı tarafından hazırlanan ve pandemi dönemlerinden ders çıkarılarak oluşturulan Pandemi Anlaşması olacaktır.

  • Peki, Pandemi Anlaşması ne demektir? Dünya genelinde, Pandemi zuhur edecek olursa, Pandemi Anlaşması gereği, Yerel hükümetlerin yetkilerinin tamamen Dünya Sağlık Örgütüne DEVİR edildiği için tüm işlemlerin bu merkezden sevk ve idare edilmesi mi demektir?

2025 yılı Dünya Sağlık Asamblesi; Pandemi Anlaşmasının kabulü, DSÖ Anayasası’nın 19. Maddesi kapsamında ve COVID-19 pandemisinin neden olduğu kayıpların tekrarlanmaması adına küresel ölçekte bağlayıcılığı olan önlemler getireceği, ifade edilmektedir.

  • Peki, Pandemi Anlaşmasının gereği, COVID – 19 pandemisinin neden olduğu kayıpların tekrarlanmaması adına küresel ölçekte bağlayıcılığı olan önlemler ne demektir? Bağlayıcılığı olan önlemler, hükümetlere yönelik olan maddeler midir?

2025 yılı Dünya Sağlık Asamblesinde, Tartışılacak konular arasındaki ana başlıklar; Sağlık ve bakım iş gücü, Antimikrobiyal direnç, Sağlık acil durumları ve hazırlık, Çocuk felciyle mücadele, İklim değişikliği ve Sosyal bağlılık ve sağlık belirleyicileri, olacağı ifade edilmektedir.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2025 yılı Dünya Sağlık Asamblesi tarihi nitelikte olduğunu. Ülkeler, üç yıllık müzakerelerin ardından insanları pandemilerden daha iyi koruyacak ilk küresel anlaşmayı değerlendireceği. Pandemi Anlaşması, ülkeler arasında adil ve etkin iş birliğini güçlendirerek dünyayı daha güvenli hale getirecek, diyor.

  • Dünya Sağlık Asamblesi, Pandemi Anlaşması, Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık yaklaşımına, dünya kamuoyundan bazı eleştirilerin olduğunu da, ifade etmeliyim!
  • Dünya Sağlık Örgütüne üye hükümetlerin Pandemi vb. konularda, tüm yetkilerini Dünya Sağlık Örgütünü devir edeceği ve konu ile ilgili yerel hükümetlerin yetkilerinin olmayacağı, dünya kamuoyu ve özelliklede ülkemizde, kaygı ve eleştiriler olduğunu da, not edelim!

Dünya Sağlık Asamblesi, Pandemi Anlaşması, Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık yaklaşımı, pandemi önleme konusunda somut önlemler alınması; coğrafi olarak çeşitli araştırma ve geliştirme kapasitelerinin oluşturulması; pandemiyle ilgili sağlık ürünleri üretimi için teknoloji ve ilgili bilgi, beceri ve uzmanlığın transferinin kolaylaştırılması; yetenekli, eğitimli ve çok disiplinli ulusal ve küresel sağlık acil durum işgücünün harekete geçirilmesi; koordine edici bir finansal mekanizma kurulması; hazırlık, hazırlıklı olma ve sağlık sistemi işlevlerini ve dayanıklılığını güçlendirmek için somut önlemler alınması; küresel bir tedarik zinciri ve lojistik ağı kurulması yer almaktadır.

Dünya Sağlık Asamblesi, Pandemi Anlaşması, Tek Bir Dünya – Tek Bir Sağlık yaklaşımı, ülkelerin kendi sınırları içerisinde halk sağlığı konularını ele alma konusundaki egemenliklerini teyit ettiği! Taslak anlaşmadaki hiçbir hükmün, DSÖ’ye ulusal yasaları veya politikaları yönlendirme, emretme, değiştirme veya reçete etme veya Devletlere seyahat yasağı veya kabulü, aşı zorunluluğu veya terapötik veya teşhis önlemleri koyma veya karantina uygulama gibi belirli eylemlerde bulunma yetkisi verdiği şeklinde yorumlanmayacağı da, hükme bağlandığı ifade edilmektedir.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir