Yarın ” BİRLEŞİP TEK BİR GAZETE ” Çıkaracağız!

Yerel gazetelerin BİK ( Basın İLAN Kurumu ) gelirlerinin düştüğü ve gazete sayısının fazla olmasından kaynaklı, birleşmelerin olabileceği, uzun bir dönemden beri, sektörde konuşulmaktadır!

Peki, Konya yazılı basın sektöründe, KARTLAR YENİDEN karılıyor mu, Karıştırılıyor mu? Yoksa başkaca bir şeyler mi olmaktadır?

Peki, kartları kim veya kimler ve neden karmakta ya da karıştırmaktadır? Kim veya kimlerin işine yarayacaktır? Sektörde bir rahatlama olacak mıdır? Sektöre güven gelecek midir? Sektör kendi ayakları üzerinde, sadece gazetecilik yapmak sureti ile durabilecek midir?

Yoksa Sektör, yine eskiden olduğu gibi çaycı – çorbacı ve sevgililer ile devam edecek midir? Yoksa haber için sokakların tozunu yutan gerçek gazeteciler, birileri tarafından, her dönemde olduğu gibi YOK SAYILMAYA ve GÖRMEZDEN GELİNMEYE devam edecek midir?

Oyunu kuran ve kurgulayan irade ya da PARAYI VEREN KURUM, OYUNUN kurallarına göre oynanmasını TALEP etmektedir!

OYUNU Kuralına göre oynamayanlara, önce SARI ve daha sonra da, KIRMIZI KART göstermektedir!

Peki, tüm oyuncular OYUNU KURALINA göre oynamış olsa, böyle bir akıbet olur mu?

Peki, OYUNU KURALIA göre oynayan bir oyuncuya, oyunu kurgulayan irade, SARI ya da KIRMIZI KART gösterebilir mi?

OYUNU Kuralına göre oynamayan OYUNCULAR, oyunu Kurgulayan iradenin göstereceği SARI ya da KIRMIZI KARTLARA bir İTİRAZI olamaz!

Niyet HAYR ve AKİBET de HAYR olacak mıdır? Niyet Hayr olmayan bir işten Akıbetinin de HAYR olması beklenilemez!

  • Konya merkezde, BİK’E Kayıtlı, 11 Yerel gazete yapılan mutabakata göre; tek bir şirket ismi altında, ÜÇ YEREL GAZETE olarak yayınlanmaya devam edecektir!
  • Konya merkezde, BİK’E Kayıtlı, 11 Yerel gazete yapılan mutabakata göre; BİK’E kayıtları olmadan günlük ya da haftalık olarak gazete çıkarmaya devam edecektir!
  • Köşe yazımıza, Konya Yerel Basın tarihine, Caner Arabacı’nın editörlüğünde ki; Konya Basın Tarihi kitabından bir kaç pasaj alıntısı ile devam edelim!

Konya Basın Tarihi kitabına, emeği geçen herkese öncelikle çok teşekkür ederim.

Yerel gazetelerin yayınlandığı kentler arasındaki Konya’da ilk matbaa, Konya Valisi Ahmet Tevfik Paşa zamanında Vilayet Matbaası ismiyle 1869 yılında ortaya çıkmıştır.

2 Kasım 1869 tarihinde, Vilayet Matbaasında basılan Konya gazetesi ile başlayan Konya Basın serüveni, Anadolu basın tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Konya yerel basının gelişmesi, II. Meşrutiyet devrinde olmuştur! Bu dönemde, yayın bolluğu yaşayan Konya’da, 11 gazete ve 8 dergi yayınlanmıştır.

Konya yerel basını, Cumhuriyetin ilanından 1949 yılına kadar, 13 adet gazete çıkmıştır. Bunlar arasında dikkat çeken ve bu gün yayın hayatını devam ettiren Yeni Konya gazetesidir.

1950 yılı tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya basını içinde yeni bir evredir. 1950’li yıllarda Yeni Konya ve Yeni Meram gazetelerinin yayınlanması yeni bir gazetecilik anlayışını ortaya çıkarmıştır.

Bu dönem, Selçuk gazetesi, Mengene ve Akyokuş gazetesi bayrak yarışına katılan gazeteler olarak görülmektedir.

1960’lı yılların ortasında, Türkiye’de ilk olarak beş gazete bir araya gelerek bir gazete çıkarmaya çalışmıştır.

  • Birlikte gazete çıkarma girişimi, 30 Eylül 1966 tarihinde beş gazete başyazarlarının “ yarın birleşip tek bir gazete çıkaracağız ” duyurusuyla ilan edilmiştir. Bu gazeteler Şehir Postası, Yeni Meram, Yeni Konya, Sabah ve Işık gazeteleridir.

Beş yerel gazetenin birleşmesindeki amaç, İstanbul gazeteleri ayarında bir gazete çıkarmak ve bu anlamda Konya’nın gözü ve kulağı olmaktır.

  • Bu gazeteler, ” Yeni Konya ” ismi altında yayın yapmaya başlamış; “ Konya’da bir daha bu kuvvette gazete çıkmaz ” denilirken, bu birleşmeden istenilen netice alınamamıştır. Peki, Neden?

Konya Basın Tarihi, kitabında da ifade edilmeye çalışıldığı gibi Konya Yerel Basını, her dönemde BİRLEŞME veya KAPANMALAR ile karşı karşıya kalmaktadır! Neden Acaba?

Peki, Konya yerel basında yönetici konumundaki çalışanlar, gazetecilik kisvesi altında başkaca neler yapmaktadır?

Peki, Konya yerel basında yönetici konumunda çalışan üç beş kişi semirilirken, sektör ve sektörün kahrını çeken hakiki çalışanlar neden küçülmektedir? Ya da kapanma veya birleşme noktasına gelmektedir?

Peki, Konya yerel basındaki birileri sektör adını kullanmak sureti ile TAKLACILIK ve TORBACILIK mı yapmaktadır?

Yeni bir sistem, ESKİLER ve EKSİLER ile kurulamaz! Yeni bir sistem, eski sistemden beslenen taklacı ve torbacılar ile de kurulamaz!

Aksi halde, her dönemde olduğu gibi dejavu ile karşı karşıya kalınır! Aksi halde, her on yılda, kapanma veya birleşmeleri tekrar tekrar yaşamaya devam eder!

Neymiş efendim! Çözümün bir parçası değilsen, mutlaka sorunun bir parçasısın demektir! Ya da sorunun parçası olanlar, çözümün de adresi olamaz!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir