MESA – ARAP NATO’SU!

Dünyamız her doğan yeni güne büyük bir kavga ve kaos ile uyanmaktadır! Neden? Bugün,  Dünya küresel güçleri ve emperyalist devletler paylaşım masasında artık anlaşma sağlayamamaktadır!  Tabii ki bu durum da dünyamız için kara ve karanlık günlere sebebiyet vermektedir! Venezuela ve Avrupa’daki sarı yeleklilerde olduğu gibi! Daha sayamadığımız dünyanın başka bölgelerinde de cereyan eden ve can yakan  gelişmeler gibi! Birinci ve ikinci dünya savaşları akabinde anlaşan egemen devlet ve küresel güçler bugün neden kavga etmektedir? Neyi bölüşemiyorlar? Yoksa dünya üzerinde kurulmuş olan  birinci ve ikinci dünya savaşları akabinde ki paylaşım sistematiği artık yürütülemiyor mudur? Dünyamız yeni bir sistematiğin eşiğinde midir? Bu iki güçten birisi tasfiye mi edilecektir?! Neden olmasın?!  Dünyamızın huzur ve selameti adına doğru olan böylesi midir? Bilemiyoruz! Yeni masa neden kurulamamaktadır? Kim veya kimler bu masayı dağıtmaktadır?! Neden ve niçin? Küresel güçler ve emperyalist devletler neyin kavgasını vermektedir?  Onlar da  yüz yıllık veya üç yüz yıllık kendi konum ve duruşları adına varlık ve beka savaşı mı veriyor?! Bölge hakları bu kavganın neresinde bulunmaktadır? Bölge halkları bu kavgadan haberdar mıdır? Yoksa bölge halkları günlük iaşe, ekmek kavgası, tele vole, papa razzi ve dünyalıklar ile meşgul mü edilmektedir? Ne buyurdunuz?!

1950’li tarihe geldiğimizde, CENTO diğer adıyla Merkezi Antlaşma Teşkilatı, Orta doğu’da güvenlik sağlamayı ve Sovyetlerin Orta doğu’ya nüfuz etmesini engellemeyi hedef alan bir siyasi birlik olarak kurulmuştur. Irak ve Türkiye arasında imzalanan CENTO’NUN başlangıcı olan Bağdat Paktı’na Pakistan, İran ve İngiltere de sonradan dahil olmuştur. 1958 yılında Irak’taki devim ile mevcut rejim yıkılmış ve Irak pakttan 1959 yılında ayrılmıştır. Irak’ta bu devrim neden yapılmıştır? Merkezi Bağdat’ta bulunan teşkilat, Irak’ın pakttan ayrılmasından sonra Ankara’ya taşınmıştır. Şah rejiminin çöküşü ile birlikte 12 Mart 1979’da Pakistan ve ardından bir gün sonra İran, teşkilattan ayrıldığını açıklamıştır. Şah rejimi neden çöktürülmüştür?!  İran ve Pakistan’ın teşkilattan ayrılmasının ardından, CENTO Daimi Komitesi Eylül 1979 tarihinde teşkilatı feshetmiştir!

Sovyetler Birliğinin 25 Aralık 1991 tarihinde dağılması ve Var-şova Paktının çökmesi karşısında, NATO’nun da tasfiyesi gerekmiştir!  Ancak ABD, NATO üzerinden hem batılı devletleri,  hem de Orta doğu, Asya ve Afrika  bölgesinde hegemonyasını sürdürmek istemektedir! Peki, tek kutuplu bir dünyada ne olmasını bekliyorduk! Almanya, İngiltere ve Fransa, Amerika’nın bu hegemonya planlarına karşı duruşu NATO ittifakının Orta doğu bölgesinde üstünlük sağlamasına da engel olmuştur! Orta doğu’da Türkiye ve İran gibi tarihi olan devletlerin etkinliğinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması  hedef olarak belirlenmiş, bu doğrultuda Arap NATO’su, Middle East Strategic Alliance – MESA veya Orta Doğu Stratejik İttifakı,  Amerika’nın binlerce tır dolusu silahı bölgeye getirip, yün binle ifade edilen vekalet ordularına dağıtmasıyla gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Peki, ABD,  bu hareket ile bölgemizde başarılı olabilir mi? Karşılarında eski Türk devleti var mıdır? Türk devletinde iki bin yıllık Devlet ve Millet Aklı yeniden çok güçlü bir şekilde neşv-ü nema bulmakta mıdır? Eski Türkiyeyi özleyen güçler ne yapacakları şaşırmıştır! Çünkü eski Türkiye’de devletin her biriminde, tipi bizden fakat çipi onlardan olan, çok kullanışlı aparatları bulunuyordu! Artık Türk devletinin hiçbir yerinde yoklar; sorun da kürsel güçler ve emperyalist devletler zaviyesinden tam da burasıdır!

Geçmiş dönemde bölgemizin huzur ve selameti zaviyesinden başarılı olan CENTO deneyiminden yararlanılarak,  bugün yeni bir CENTO yapılanması, bölgenin yeniden barışı ve kalkınması için acil bir şekilde devreye sokulmalıdır! Böyle bir yapılanmanın ön koşulları, son gelişmelerle bölgemizde spontane olarak oluşmaktadır. Suriye’nin toprak bütünlüğü adına Türkiye, Rusya ve İran arasında As-tana ve  başka yerdeki  görüşmeler bunun bir göstergesidir! Orta doğu ve Asya bölgesindeki  komşu devletler, bölgenin huzur ve barışı için bir araya gelmek suretiyle kurulacak olan birliktelik veya hareket, emperyalist, hegemonya ve küresel güçlerin bu bölgeye girmesine ve at koşturmasına engel teşkil edecektir! Bam teli dediğimiz yer burasıdır! Küresel ve emperyalist güçler, bölge devletleri ve halklarının bir araya gelmemesi için etnik, dini, mezhebi ve her türlü farklılıklar üzerinden kavga ve kaos planlarını her daim canlı tutulmaktadır! Varlık sebepleri buna bağlıdır! Aksi halde YOKLAR! Yüz yıllardır da bu taktik ile bölgemizde başarıya ulaşmışlardır! Artık yeter! Bugün gelinen noktada,  ABD, İsrail’i korumak ve kollamak üzere,  İsrail’e komşu olan Güney Arap ülkelerini bir araya getiren Arap NATO’sunu kurmak için alt yapı çalışmaları yapmaktadır! Türk Devleti ve İran’ı karşısına alan ABD öncülüğündeki bir ARAP NATO’su hayata geçemez ve başarılı olamaz! Peki küresel güçler neler yapmaktadır?! Bu iki tarihsel kökleri ve devlet geleneği olan halkları kapıştırmak ve bölgemizin de kan gölüne dönmesi için her yolu denemektedir!

MHP Lideri Devlet Bahçeli; Suriye’nin kuzeyini kapsamına alan olaylara her gün yenisi eklenmektedir. Emperyalist iştah kabarmış, güney sınırlarımızda tehlikeli bir kumar oynanmaktadır. Terör örgütlerini Kürtlerle ilişkilendirmek vahim bir suçtur. İnanıyorum ki Kürt kardeşlerimiz Trump’ın tuzağına düşmeyecektir. Temennim 30 km’lik güvenli alan, hakimiyetimiz altında bulunmasıdır. ABD, YPG / PKK’yı himaye altına almak, bu terör örgütlerini Kürt kardeşlerimizin temsilcisi saymak adına karanlık bir kampanyayı tedavüle sokmuştur, vurgu ve ifadelerinin bölgemizde oynanan yüz yıllık büyük oyun ve  sinsi planı görmek, anlamak, anlamlandırmak ve taktik stratejiler geliştirebilmek, ülkemiz ve bölgemizin de huzur ve barışı adına çok manidar olduğunu düşünüyorum! 

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir