Türkiye; ” GRİ ” Listeden Çıkarıldı!

Türkiye, FATF ( Mali Eylem Görev Gücü ) toplantısında; GRİ Listeden çıkarıldı! Bu süreçte emeği geçen; Hazine ve Maliye, Adalet ve İç İşleri bakanları ve bakanlık ilgili personele teşekkür ederim!

GRİ LİSTE; FATF ( Mali Eylem Görev Gücü ) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek için oluşturulmaktadır!

FATF ( Mali Eylem Görev Gücü ) üye ülkelerle, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla eksikliklerin giderilmesi yönelik, tavsiye mahiyetinde çalışmalar yapmaktadır!

23 – 28 Haziran tarihinde, Singapur’un üstlendiği dönem başkanlığında, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten, FATF Genel Kurulu yapıldı!

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar; FATF Genel Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında: Türkiye’nin Ekim 2021 tarihinde, FATF’ın ” gri liste ” olarak tabir edilen ” artırılmış izleme sürecine ” eklendiğini!

FATF yetkililerinin mayısta Türkiye’yi ziyaret ettiğini! Türkiye kara para aklama ve terörizmin finansmanı ihlallerine ilişkin caydırıcı yaptırımlar uyguladığını ve ülkenin soruşturmalarla denetim konusunda eksiklikleri giderdiğini! Eylem planındaki tüm maddeleri ele aldığını, ifade etti!

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar; Türkiye’nin stratejik kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede eksikliklerini giderdiğini!

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına, 200’ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldığını da, vurguladı!

  • Peki, Mali Eylem Görev Gücü ( FATF ) nedir, ne zaman, nerede ve nasıl kurulmuştur!

Mali Eylem Görev Gücü ( FATF ) çalışma konularında, ” politika belirleyici ” bir rol üstlenmektedir! Kuruluş, kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede, uluslararası standartları belirleyici bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir!

Mali Eylem Görev Gücü ( FATF ) 1989 yılında, G7 ülkeleri; ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada, tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD bünyesinde kurulmuştur!

Halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunmaktadır! Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’e üye olmuştur!

FATF üyeleri; ABD, Almanya, Avusturya, Avustralya, Arjantin, Belçika, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İtalya, İrlanda, İsrail, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Kanada, Kore, Lüksemburg, Malezya, Meksika, Norveç, Yunanistan, Japonya, Yeni Zelanda, Portekiz, Rusya Federasyonu, Singapur, Suudi Arabistan, Türkiye, Avrupa Komisyonu ve Körfez İşbirliği Konseyi.

FATF; her yıl, Ekim, Şubat ve Haziran aylarında, üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştirmektedir!

FATF; üye ülkeleri; kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmektedir!

  • Karşılıklı değerlendirme sürecinde; Hazine ve Maliye, Adalet ve İç İşleri bakanlıkları, Türkiye’nin FATF “gri listesinden” çıkmasına yönelik çok yoğun bir çalışma sergilemiştir! FATF, 40 tavsiyedeki hususları, birer birer yerine getirmiştir!

Türkiye’nin gri listeden çıkmasının finansal sisteme olan güveni daha da güçlendirmesi, bankacılıktan reel sektöre kadar pek çok alanda olumlu yansımalarının görülmesi beklenmektedir!

  • IMF ( International Monetary Fund Uluslararası Para Fonu ); GRİ LİSTEYE alınan ülkeler, yabancı yatırımcı çekmekte zorlanır, diyor!

Bankaların uluslararası finansal ilişkilerinin güçlenmesi ve kredi notlarının artması öngörülmektedir! Daha düşük maliyetle fonlama sağlayabileceği ve uluslararası piyasalardan daha fazla kaynak bulabileceği değerlendirilmektedir!

Enerjiden inşaat ve altyapıya, turizmden sanayi ve imalata, gayrimenkulden diğer sektörlere kadar kararın uluslararası alanda olumlu etkilerinin hissedilmesi beklenmektedir!

Türkiye’ye uluslararası kaynak girişini hızlandırıcı etkide bulunması ve borçlanma maliyetlerine pozitif etki yaratacağı tahmin edilmektedir! Türk lirası varlıklara ilginin artması da beklentiler arasında yer almaktadır!

Türkiye’nin finansal sistemine güvenin artmasına paralel olarak uygulanan ekonomik program hedeflerine ulaşılmasının kolaylaşması da, öngörülmektedir!

  • Türkiye Cumhuriyeti, Hazine ve Maliye Bakanlığı; terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanması ile mücadelesini, bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir!

Türkiye Cumhuriyeti, Hazine ve Maliye Bakanlığı; MASAK ( Mali Suçları Araştırma Kurulu ) ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesinin güçlendirileceği, gerektiğinde yasal ve idari düzenlemelerin hayata geçirileceği vurgulanmaktadır!

Türkiye’nin GRİ LİSTEYE alınması ve çıkarılması olgusuna; Küresel iki EKOL arasında, Türkiye gibi hedef ülkelerde ve her alandaki; GÜÇ – İKTİDAR ve HEGEMONYA savaşının yansımaları olarak okuma yapmak daha etkili ve sağlıklı olacaktır!

1 -) 28 Ocak 2024 tarihli Köşe Yazım; Dünyanın Çatısında; Küresel İki EKOL Savaşı! https://ahmetunver.com.tr/2024/01/28/dunyanin-catisinda-kuresel-iki-ekol-savasi/

2 -) 30 Mayıs 2024 tarihli Köşe Yazım; Küresel iki EKOL; DENGE ve HEGEMONYA Savaşı! https://ahmetunver.com.tr/2024/05/30/kuresel-iki-ekol-denge-ve-hegemonya-savasi/

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir