Ekonomi GÜVENLİĞİ ve Ulusal Güvenlik – 2 –

Güvenlik; dijital bir dünyada ve insanların sanal olduğu bir ortamda, her şeyi emniyet altına alabilmektir!

  • Peki, güvenlik sadece jeo-politik ve jeo- stratejik, askeri ya da sınırları korumaktan ibaret midir?

Ulusal güvenlik; Ekonomik, askeri, politik, sosyal ve teknolojik unsurların tamamını kapsamaktadır!

Geleneksel güvenlik anlayışına göre ulusal güvenlik; bir devletin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak olarak tanımlanmaktadır!

Toprak bütünlüğü ve bağımsızlık kadar, ekonomik istikrar ve ekonomik bağımsızlık da önemlidir!

  • Ekonomik istikrar ve güvenliği tesis edemeyen ülkeler, ulusal güvenliğini de tesis edemez!

Devletler her türlü tehdide karşı, toprak bütünlüğü ve ulusal güvenliğini korumak için strateji ve taktik geliştirmek zorundadır!

Ulusal güvenlik, bir devlet ve millet için olmaz ise olmazlar arasındadır! Aksi halde, devlet ve millet varlığını sürdüremez!

Güvenliğin askeri yönü, ulusal güvenliğin tek unsuru olmamakla, önemli bir bileşenidir!

Güvenliğin askeri yönünün yanı sıra, diplomasi yönü ile toplum ve çevre, enerji ve doğal kaynaklar, ekonomi ve siber yönleri de bulunmaktadır!

Ekonomik güvenlik; Bir ülkenin refahı ve ekonomik sisteminin işleyişini tehlikeye atabilecek potansiyele sahip, ekonomisine yönelmiş tehditlerle ilgilidir!

  • Peki, bugün için gelişmekte olan ülkeler adına böyle bir tehdit var mıdır?

Nüfusun büyük bir bölümü temel gıda maddelerine erişim, balon konut fiyatları ve kiralar maharetiyle barınma sorunu yaşamaktadır!

  • Peki bir çözüm yolu var mıdır? Yoksa balon fiyatları şişirmeye birileri devam edecek midir?

Konut sektöründe, malzeme fiyatlarına gelen zamlar yüzde 300 – 500 bandında gezerken! Konut fiyatları ve kiralarda, neredeyse YİRMİ KAT bir artış gözlenmektedir! Neden acaba?

Ekonomik araçlar, ülkelerin ekonomik ve dış politikalarını etkilemede kullanılma imkânları artmıştır!

Ekonomik güvensizlik ise diğer devletlerin ekonomik araçlar üzerinden etkisine açık durumda bulunmaktır!

Ekonomik istikrar ve güvenliğe ilişkin tehditler, dış güçlerin diğer ülke ekonomisi ve ekonomik egemenlik gücünü zafiyete uğratmak ve aynı zamanda kendi dış politika veya ekonomik amaçlarına ulaşmak amacıyla, ekonomik yöntemler kullanılmak suretiyle oluşturdukları tehditleri içermektedir!

  • Peki, ülkemizde; on yıllardır savaş olan ülkelerde göremediğimiz döviz kuru artışı ve temel gıda ürünlerdeki fiyat artışları ve enflasyona neler demeli?
  • Peki, neler olmaktadır? Ya da kimler kimlere, ekonomi üzerinden ne gibi mesajlar vermektedir?
  • Peki, Küresel finans sisteminin içerideki uzantıları, vatandaşları birbirine düşürebilmek için konut ve gıda sektöründe ki; balon fiyatlar üzerinden nereye hizmet etmektedir?

Özellikle temel gıda maddeleri ve konut sektöründeki fiyat artışlarını, nasıl izah etmeliyiz?

Enflasyon bahane edilerek balon bir şekilde enflasyonun çok üzerinde fiyatlar şişirilmekte, ahlaki bir çözülme ve çöküntü yaşanmaktadır!

  • Peki, Ahlaki sorumluluğunu kaybeden ya da dünyalık çıkarlar uğruna ahlaki çözülme ve çürüme yaşayan toplumların bekası – varlığı ve birlikteliği sürdürülebilir olabilir mi?

Ekonomideki krizler, fiyat artışları, çözülme ve çöküntüyü atlatabiliriz de, toplum olarak, ahlaki çözülme ve çöküntüyü nasıl telafi edeceğiz?

Ekonomik istikrar ve güvenlik, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için hem sosyal barış ve huzur, hem de ulusal güvenliğin olmaz ise olmazlarıdır!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir