MALİ MÜŞAVİRLER RÜŞDÜNÜ İSPATLADI!

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 01.06.1989 tarihli ve 3568 sayılı çıkan yasa ile kurulan bir Meslek kuruluşudur. Bu meslek kuruluşunun üst birliği de TÜRMOB’dur.  Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası da 1990 yılında zikrettiğimiz yasa çerçevesinde kurulmuştur.  Türkiye genelinde TÜRMOB’a kayıtlı 100 bin olmak üzere, Konya SMMM Odasına aktif 2600 kayıtlı üyesi ve 200 civarında da meslek mensubu stajyeri olan bir meslek kuruluşudur.

Mali Müşavirlik mesleği;  İşletmelerin ekonomik, mali ve hukuki durumları ile vergiye ilişkin işlemlerini muhasebe kurallarına, gerçeklere ve yasalara uygunluk açısından inceleyerek görüşünü ilgililere bildiren ve bu işleri bir işyerine bağlı olmaksızın yapan kişidir.  Mali Müşavirler mükellefleri adına; 1- Kişi veya kuruluşların yükümlü oldukları vergi beyannamelerini düzenler. 2- Şirketlerin ortaklık ve tasfiye işlemlerini yerine getirir. 3- Vergi İdare Mahkemeleri ve adli yargıda, sermaye artırımı ve bankalara sunulan bilançoların incelenmesi vb. konularda bilirkişilik yapar. 4- Serbest iş yapan kişilerin, resmi ve özel kurumların gelirlerini ve giderlerini, çeşitli adlardaki (işletme defteri, serbest meslek kazanç defteri vb.) defterlere kaydeder.  5- Kişi ve kuruluşlar adına vergi daireleri ile uzlaşma işlemlerini gerçekleştirir, özel kurumların Sosyal Sigortalar Kurumu ile ilişkilerini düzenler. 6- Kamu kurumları ile teşebbüs ve işletme sahipleri arasında hakemlik yapar. 7- Vergi, fon, gecikme faizi ve cezalar hakkındaki uyuşmazlık işlerini çözümler. 8- Fizibilite raporları hazırlar. 9- Belgelere dayanarak inceleme ve denetim yaparlar.

smmmo1.jpg

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal bir dizi ziyaretler için şehrimize geldi. Şehrimizde sabahtan akşama kadar çok yoğun bir programda bakanı bekliyordu.  Bir Oda teşkilatı tarafından tertip edilen ve sabah kahvaltısı ile başlayan program, katılım ve ilginin çok düşük ilginlikli olmasına rağmen, Sayın Bakan ilçe ziyaretleri ve diğer programlarına kaldığı yerden devam etti. Akşam ki yemekli program, Meslekte İtibar – Ülkede İstikrar temalı,  Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından üstlenildi.  Konya SMMM Odası yönetim kurulları,  Oda üyeleri ve Anadolu Odaları Platformu Başkan ve yöneticileri, 15 ilden temsilcilerin bulunduğu,  çok yoğun, yüksek ilginlikli ve çok coşkulu katılımlarının olduğu program, Sayın Bakan ve diğer katılımcı protokol tarafından çok beğenildiğini ve Konya’dan ayrılmadan önceki mükemmel bir kapanış olarak da takdire şayan bulduklarını düşünüyorum. Sayın Bakan Bey de böyle coşkulu, kemiyeti ve keyfiyeti yüksek olan bir kitleye hitap etmekten dolayı da memnun olduğu kanaatindeyim. Biz iletişimciler böyle mükemmel kapanışları da ‘PACKSHOT’ olarak ifade ederiz.

Konya SMM Oda Başkanı Seyit Faruk Özselek, Meslekte İtibar – Ülkede İstikrar temalı istişare toplantısında yapmış olduğu konuşmada, Meslek mensuplarının sorunları ve çözüm önerileri konusunda neler yapılması gerektiği hakkında, mesleklerinin doğrudan muhatabı olan Maliye Bakanına hitaben çok güzel tespitlerde bulundu. Sayın Maliye Bakanı da Başkanın konuşması esnasında, ifade etmiş olduğu sorunları tek tek not aldılar. Konuşma sırası Sayın Maliye Bakanına geldiğinde ise almış olduğu notlar çerçevesinde başkanın vurguladığı sorunların çözümü için Bakanlık olarak yapabileceklerini ve diğer bakanlıklarla istişare halinde çözüme kavuşturulması gereken başkanın zikretmiş olduğu sorunlar ve öneriler hakkında çok güzel bir konuşma yaptılar.

Bir İletişimci olarak, bu vb. toplantılarda bir STK veya ODA başkanlarımızın ülkemizin siyasi ve ekonomik sorunlarına yönelik olarak yapmış oldukları konuşmalara da hiçbir anlam veremiyorum. Başbakanın veya bir Bakanın katılımcı olarak bulunduğu bu vb. toplantılarda, bir STK başkanı veya bir Oda başkanı, Meslek Oda kuruluşunu temsilen yapılan konuşmalarda, ülkenin siyasi – ekonomik ve Dünya sorunlarına yönelik yapılan tespit ve önerileri de hiç anlamıyorum. Bir STK veya Oda Başkanı bu tür öneri ve tespitlerini bir sunum dosyası halinde yetkili makamlara ulaştırmalıdır diye düşünüyorum. Böyle toplantılarda ise sadece ve sadece meslek kuruluşu üyelerinin sorunlarına odaklı, sıkıntılarının ve çözüm önerilerinin yüksek tonda ve coşkulu bir şekilde vurgulanmasının daha etkili – daha doğru ve sonuca – çözüme ulaşmak noktasında da daha etkili olacağını düşünüyorum. 

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir