Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde..

Geçtiğimiz günlerde, Selçuklu Belediyesinin dört yıldır değişik tarihlerde günü birlik olarak düzenlediği “Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde” konsepti çerçevesindeki ‘Kuruluş ve Kurtuluş’ şehri Bilecik ili ve Söğüt ilçesi yirmi ikinci günü tertip edilen ziyaret programına katıldık. Profesyonel rehber eşliğindeki program, Osmanlı Padişahları tarih şeridinde güzel bir sunum ve Şey Edebali Türbesindeki dua ile başlıyor! Akabinde,  Bilecik Müzesi, Yaşayan Kent Müzesi, Pelit özü Gölet gezisi ve Söğüt ilçesindeki Ertuğrul Gazi şehitliği ve bu tarihi ilçedeki diğer tarihi mekânlar ziyaret ediliyor! Programda rehberin anlatımı eşliğinde tabii ki duygusal anlara da şahitlik ediyorsunuz!  Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde konsepti çerçevesindeki programı tertip ve ziyarette basın mensuplarına eşlik eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, başkan yardımcıları,  idari yönetim ve basın ekibine, programda yine bizleri yalnız bırakmayan Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı beyefendi ve diğer katılımcılara da teşekkürlerimi sunarım.

Peki, Tarih nedir? Tarihi olaylar nedir? Geçmişteki tarih ve tarihi olayların günümüz insanı tarafından öğrenmesinden ne gibi faydalar mülahaza edilmektedir?  Tarih, toplum ve devletleri etkilemiş olayları, bu olayların yazılı olduğu kaynakları eleştirel bir süzgeçten geçirmek sureti ile inceleyen ve bu olayların nedenlerini anlamaya çalışan bilim dalıdır. Tarih olay ve olgulardan meydana gelir. Bir zaman dilimi içinde meydana gelen olaylara tarihi olay, bu olayların uzun zaman içinde kanunlara dönüşmesi, yeni bir hal alması ve insanlara tesir etmesine de tarihi olgu denir.   Tarih olmak ve tarihi olmak, tarihe gömülmek ve tarihe yön vermek, tarihi inşa etmek elbette ki farklı anlamlar ihtiva eder!  Tarih bir milletin hafızası ve bir devletin haysiyeti, geçmiş ile gelecek arasında kurulmuş bir hakikat köprüsüdür! Tarih yoksa hatırası, kökü ve  hedefi yoktur,  kaynak kupkurudur!. Türk tarihinin her satırı ve her sayfası, her asır ve her çağı Türk Milleti için henüz mührü sökülmemiş bir hazinedir!  Türk milleti tarih kadar eskidir,  bu nedenle hem tarih yazmış hem de tarih yapmıştır!. Türk milletini tarihten çekip aldığınızda insanlık adına tarih diye bir şey de zaten kalmayacaktır! Ecdadımızın emanetlerini muhafaza ve bunun istikbale taşıma gayesi Türk milletinin vazifesidir! Ecdadımız bizim için sadece mezar taşlarına yazılan isimler ve geride bıraktıkları kahramanlık destanından da ibaret değildir! Ecdad vatandır, bayraktır, maneviyattır, bağımsızlık, istikbal, istiklal, beka, var olmak, yok olmak,  mücadele,  azim, kuruluş ve kurtuluşun da simgesidir!.

Anadolu dünyanın merkezidir! Osmanlı’nın kuruluş bölgesi Bilecek ili ve Söğüt ilçesi de Anadolu ve Türkiye’nin de merkezi bir konumdadır! Bilecek ili ve Söğüt ilçesi, çevresindeki tüm merkez ve büyük illere neredeyse yüz kilometrelik ve bir saatlik mesafededir! Çevrelendiği dağlar itibari ile de çok stratejik bir durumdadır! Osmanlı’nın neden bu bölgede konuşlandığı, konumlandığı, devletin ve imparatorluğun nüvesini teşkil eden kuruluş kıvılcımının neden bu bölge seçildiğini ancak bölgeyi ziyaret ettikten sonra idrak edebiliyorsunuz! Çünkü çevresindeki dağlar itibari ile şehrin ancak bir –  iki giriş ve çıkışı bulunmaktadır! Bu giriş ve çıkışları da stratejik bir noktadan kuşatma altına aldığınız an tüm Anadolu’ya girişi, geçişi ve çıkışları da kapatmış oluyorsunuz! Aslında Allah’ın lütfü tam bir kurt kapanı! Ya da Hilal veya Turan taktiği!. Kuruluş derken, Selçuklunun dağılma sürecine girmesi ile birlikte, Selçuklu Sultanı bu bölgede yerleşmesi ve otağ kurması için Ertuğrul Gaziye işaret vermesi çok manidardır! Kurtuluş derken de, Birinci dünya savaşında Yunanlılar ve diğerlerinin bu bölgeden tüm Anadolu’ya geçme ve yarma hamlelerine şahit olmaktayız! Mezkûr ifadelerimizde olduğu gibi, Bilecek ili ve Söğüt ilçesi, stratejik konumundan kaynaklı kurt kapanı, hilal ve turan taktiği,  kanyon ve dağlar ile çevirili olması, belli giriş ve çıkış noktalarının ecdat tarafından kontrol altına alındığı için düşmanın Anadolu’ya geçişine asla izin vermemiştir!

Peki, Anadolu’daki bu tarihi olaylar ve olguları yaşamış ve Ecdad buralarda tarih yazmasına ve tarihi de değiştirmiş olmasına rağmen, günümüz gençliğine bunları aktarma, milli bilinç ve milli şuur oluşturma noktasından nerelerdeyiz? Anket sonuçları tabii ki çok da iç açı değil! Orta öğretim ve lise düzeyinde eğitim gören gençler arasında yapılan araştırma ve anket sonuçlarına kabaca baktığımızda, Bilecik ilindeki Şeyh Edebali ve Ertuğrul Gazi, Osmanlının kuruluşu ve kurtuluşun sembolü il hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadığına şahit olmaktayız! Neden?  Peki, bu konuda daha bilinçli ve yol gösterici olmasını beklediğimiz ilköğretim, orta öğretim ve lise öğretmenleri ve yüksek öğrenimdeki akademisyenlerinin de bu konulara çok yabancı oldukları yapılan anket sonuçları bizlere işaret etmektedir! Neden ve neler yapmalıyız?! Eğitim sistemini yeniden bir kez daha gözden geçirmeliyiz, dediğinizi de duyar gibiyim! Şimdi diyeceksiniz ki; Konya İlinde merkezdeki yaşayan  bir milyon üç yüz bin nüfusa rağmen, Horasan eri ve Konya’nın manevi mimarlarından Mevlanayı tanımayan, bilmeyen ve hatta ömründe bir defa dahi olsa ziyaretine gitmeyen insanımız gerçeğinde olduğu gibi!. Şeyh Edebali’nin “ Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın…”  uyarı ve ikazları çerçevesinde, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve ekibinin, “ Selçuklu Torunları Osmanlı’nın İzinde ”  temalı,  Türk Devlet Aklı ve Kadim Türk Devlet hafızasının  önderliğindeki,  Türk Devletinin de kurucu felsefesi Selçuklu Devlet kodları, Selçuklu  ruhu, Selçuklu tarihi, Selçuklu kültürü ve medeniyet ülküsü çerçevesinde,  gençlerimizde körelen ve örselenen Türk Milli Bilinci ve Milli Şuurunun yeniden daha kavi ve sağlam bir şekilde yerleşmesi ve  oluşmasına vesile olacak böyle  ziyaret programları için hassaten şükranlarımı sunarım!. Sayın Başkanım;  Öncelikle ve özellikle, Allah razı olsun!. Allah işlerinizi kolay eylesin!. Allah emeklerinizi zayi eylemesin! Allah yar ve yardımcınız olsun! ÂMİN… 

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir