Devlete Kimse Üslup Öğretemez!.

24 Kasım Öğretmenler gününde yaşanan müessif olay akabinde tüm Türkiye geneli ve özellikle de şehrimizde yazılan ve çizilenleri medyadan takip ediyorsunuz! Yazılı ve görsel medyadaki yazılan ve konuşulanları gördükçe insan üzülüyor! Arapçada bir kural vardır! Olayın öncesi ve sonrasındaki gelişmeler nelerdir?! Ya da Kuran kerim okurken ve  meal verirken, siyak ve sibakını bilmeden, anlamadan  verilen anlam ve mana geçersiz ve eksik olacaktır!. Bilmeden de günaha girmiş oluyorsunuz!  Aynen burada yaşananlarda olduğu gibi!. Bu gelişmelerin yaşanması ile birlikte bir yıl önce 10 Kasım tarihinde ki manzara birileri tarafından hemen hatırlanıverdi! Vali beye saldıranı, ayar vereni ve üslup öğretmeye kalkanı mı arasınız! Seçin beğenin!. Peki, ne olmuştu 10 Kasım 2018 tarihinde?!.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 80. yıldönümü nedeni ile düzenlenen törende bir aksaklık yaşanmış!  İstiklal Marşı saat 09.05’te çalan siren bitmeden, erken okununca, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, görevlilerin hepsinin görevden alınması talimatı vermiştir!  Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören Konya Valiliği ve resmi kurumların çelenk sunmasıyla başlamış!  Saat 09.05’e kısa bir süre kalınca Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, görevlilere İstiklal Marşı’nın okunması gerektiğini söyler! Bu uyarıya rağmen İstiklal Marşı okunmaz,  Saat 09.05’i gösterdiğinde siren sesiyle birlikte İstiklal Marşı okununca Vali Toprak duruma tepki göstermiştir!  

Peki, 10 Kasım 2018 Cumartesi günü  ve öncesinde neler yaşanmıştır?! Konya’daki güç grupları ve denge merkezleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yeni Konya  Valisine; ” hoş geldiniz ” ve ” biz buradayız ” diyerek kendilerini göstermek istemiş, olabilir mi?! Bilemiyorum! Sayın Vali Toprak;    Hakkâri Valisi iken biraz dinlensin diye mi Konya’ya gönderilmiştir!  Ya da  ‘daha çok çalışsın ve yeni projeler üretsin’ diye mi?! Konya’ya gelen her  Vali sınavdan geçtiğine göre!. Burası Kadim Başkent! Başkent ve Sarayda entrika bitmeyeceğine göre! Burası Kadim Rum diyarı! Ve halen Rum dostlarımız bu şehirdeki konum ve güçlerini de kaybetmek istemediğine göre! Burası Kadim Horasan Erlerinin diyarı!. Burayı Anadolu kılmak için mücadele eden erler!.

24 Kasım tarihindeki gelişmelere kabaca bir bakalım!. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak,  Selçuklu Kongre Merkezinde Konya İl Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından tertip edilen,  24 Kasım 2019 Pazar günü Öğretmenler Günü programında, kendisi konuşma yaparken,  bacak bacak üstüne atarak dinleyen bir öğretmene kürsüden “ Sen öğretmen misin ” diye soruyor!. Ve almış olduğu beden dili  onay cevabının devamında ise tavsiye ve uyarılarını sıralamıştır!. Konya Valisi, kendisini ayak ayaküstüne atarak dinleyen öğretmenin bu davranışını “ kendisi ve makama yapılmış bir saygısızlık” olarak kabul ettiği için etik olmayan hareketin Öğretmenler Gününde sergilenmesini kabullenmediği ve saygısızlık olarak gördüğünden dolayı;  “ Öğretmen gibi otur da görelim. Güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz ” diyor! Buraya kadar her şey, çok normal ve seyrinde ki gelişmedir!

Peki; Cüneyit Orhan Toprak, ne demektir?! Sayın Valiye bu isim öylesine mi verilmiştir?! Arka planı var mıdır?! İsim vermek bizim inancımız ve örfümüzde  çok önemlidir?! Cüneyit;   Arapça kökenli,  “ Cüneyd ”, “ büyük mutasavvıf ”  manasına gelir!  Orhan ise “ şehrin yöneticisi, hâkimi” anlamı verildiği gibi Osmanlı hükümdarı, Osman Bey’in oğlu Orhan Gazi’nin de adıdır. Orhan’ın aslı araştırıldığında, eski Türklerde orduda kullanılan bir rütbe karşımıza çıkmaktadır!.  “ Or, “ kale, burç, hendek ” anlamına gelirken “ han ” ise, Türklerde ‘Kaan’dan sonra gelen ve hakana bağlı “müstakil hükümdar, emir ve hâkim”dir. Ayrıca Osmanlı padişahlarının isimlerinin sonunda kullandıkları bir unvandır. Toprak ise “ Türab, tarla, kara, arsa, memleket, ülke, vatan, mezar” anlamlarına geliyor.  Toprak olmak “ölmek”, Toprak salmak ise “ölüyü gömmek” anlamında kullanılır! 

Ayak ayak üstüne atarak büyükleri dinlemek, örf ve adetlerimize göre  “büyüklenmek” olarak algılanacağı için edepsizlik ve saygısızlıktır. Büyüklere, hocalara ve muallimlere saygının şeklini ise kültür, gelenek ve örf belirler. Bizim kültürümüz ve örfümüzde,  büyükleri dinlerken bacak bacak üstüne atmak kesinlikle yoktur. Vali de DEVLETİ temsil ettiği ve saygı gösterilmesi gerektiği için Vali konuşurken göstere göstere bacak bacak üstüne atılmayacağını herkes bilir. Eğer bu saygısızlığı bir öğretmen yapıyorsa, bu, daha büyük bir hürmetsizlik sayılacağından dolayı muhatap, “Sen öğretmen misin” ve “Öğretmen gibi otur da görelim” diyerek ikaz etmiştir!  Hucurat Suresi 2. ayetinde; Ey İman edenler!  Seslerinizi Peygamberin sesinin üstüne yükseltmeyin ve O’na sözü bağırırcasına söylemeyin, bazımızın bazımıza bağırması gibi ki, sonra, siz farkında olmadığınız halde amelleriniz  boşa gider ve batıl olmuş olur, buyurmaktadır!.

10 Kasım 2018 tarihi ve birkaç gün öncesindeki tüm yaşananlar, Sayın Konya Valisine birileri ayar vermeye, biz buradayız ve bu şehri bize sormadan yönetme  demek isteyenler, 24 Kasım 2019 Öğretmenler günü yine sahne aldığını düşünüyorum!. Neden diye bir soru hemen aklımıza gelebilir?

Dedik ya! Burası; Kadim Başkent! Ve burası Kadim Rum diyarı! Bu şehirdeki denge ve güç merkezleri çok önemlidir! Daha önce yaşananları da burada tekrardan zikretmeyeceğim!

Bir önceki Sayın Vali ile gitmeden önceki sohbetimizde; Sayın Valim; Kadim şehirdeki GÜÇ MERKEZLERİNİ çok DENGELİ bir şekilde yönettiniz, demiştim!

24 Kasım Öğretmenler günündeki video ve kareyi, ulusal ve yerel medyaya servis eden arkadaş ve arkasındaki  kadim güçler, olayın kahramanı kişinin bir yerel gazetenin muhabiri olduğunu bilmelerine rağmen, neden,  Vali Öğretmeni azarladı ve  fırçaladı şekkinde haberi servis etmişlerdir?! Dertleri nedir?! Nereye varmayı hedeflemekteler?!

Bence burası çıkmaz sokak ve yanlış yoldalar!  Kimse bu soruyu neden sormaz ki?! Eli kalem tutan ve mikrofonu alan herkes;  Sayın Valiye ve Devlete Ayar vermeye ve üslup öğretmeye kalkıyor! Haddimizi bilelim! Haddimizi aşmayalım! Karşımızdaki kişi  DEVLET!.  DEVLET nerede ne yapacağını  ve nasıl davranması gerektiğini çok iyi bilir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir