Virüs ve Sonrasında ki Hesaplaşma -2-

Birleşmiş Milletler nezdinde 1948’de kurulan Dünya Sağlık Örgütüne, yeni tip korona virüs pandemi nedeni ile duyulan güven sarsılırken, örgüt tarihinin en zor döneminden geçiyor! Toplum sağlığı ile ilgili uluslararası çalışmalar yapan DSÖ, yaklaşık 7,7 milyarlık dünya nüfusunun sağlık alanında güvenebileceği tek uluslararası sağlık platformu konumunda bulunuyor!.

Peki, gerçekten de durum öyle midir?! Korona virüs, DSÖ’nün itibarının sarsılmasına ve pandemiden kaynaklı hesaplaşma veya fatura kesilecek diğer bir adres olarak mı  görünüyor?!  Ya da DSÖ’ nün arkasındaki  küresel yapılara?! Peki, durum nedir, kabaca incelemeye çalışalım!.

İkinci Dünya Savaş’ından bu yana insanlığın tanık olduğu en büyük sağlık krizine neden olan Korona Virüs pandemisi,  DSÖ’nü adeta hedef tahtası haline getirmiştir! Ya da DSÖ’nün arkasındaki küresel güçleri?! Ne diyorsunuz?!. DSÖ, yaptığı her açıklamasında, elimizdeki veriler korona virüsün kaynağının insanlar olduğunu! Bu virüs insanlar tarafından laboratuvarda yapılmadı ya da üzerinde oynanmadı, diyor!.

Tüm dünyayı saran pandemi korkusu, insan doğası gereği bir suçlu arayışını da beraberinde getirmiş ve gözler DSÖ ile virüsün ortaya çıktığı Çin’e çevrilmiştir!. DSÖ, Çin’in salgında ki rolünü gizlemek ve hatta teşvik etmek! Çin’in piyonu olmak, küresel acil durum ve pandemi ilan edilmesinde geç davranmak! Ülkelere defalarca, Çin ile sınırlarınızı kapatmayın, çağrısı yapmak sureti ile salgının küresel boyutta hızla yayılmasında büyük pay sahibi olmakla, suçlanıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ kendinden utanmalı!. Çünkü Çin’in halkla ilişkiler ajansı gibi çalışıyor!. İnsanlar korkunç hatalar özellikle de dünyada yüz binlerce kişinin ölümüne yol açacak hatalar yaparken, DSÖ’nün bir bahanesi olamaz, diyor!.

ABD Başkanı Trump ilaveten; Virüsün çıkış yeri ve bu konuda  önlemlerin alınması zaviyesinden görevlerini yerine getirmediği için Çin’in yanı sıra, DSÖ’nü de hedef alıyor ve ülkesinin örgüte sağladığı yıllık  500 milyon dolar fonları  da durdurma talimatı vermiştir!.

Bazı Bilim insanları, korona virüsünün bir önceki SARS virüsünden evrimleştiğini belirtiyor! Araştırmalar, korona virüsün genetik diziliminin insan yapımı olamayacağını!. Bilim dünyası, özellikle medyada ısrarla dile getirilen virüsün insan yapımı iddialarını komplo teorisi olarak bakıyor. Wuhan’daki Viroloji Enstitüsü de, virüsün laboratuardan  planlı olarak çıktığı iddiasını  da yalanlamış!.

Uluslararası pandemi uzmanları, 30 Ocak’ta Kovid-19 için küresel acil durum ilan edildiğinde, DSÖ’nün, Çin’e,  dış dünyaya sınırlarınızı kapatın çağrısı yapmış olması durumunda,  dünyanın küresel bir salgının pençesine düşmeyeceği görüşünü savunuyor!

Korona virüsün çıkış yeri olan Çin´in Wuhan kentindeki laboratuardan yayıldığı iddiaları, ABD medyasında geniş yer bulması, Nobel Tıp Ödüllü Fransız Doktor Luc Montagnier tarafından desteklenmesi ve ABD Başkanı Donald Trump´ın araştırmalarına mazhar olmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü´nün gündemine geldi!.

Yeni tip korona virüsün Wuhan´daki laboratuvardan çıktığı iddialarıyla ilgili sorularla karşılaşan DSÖ Sözcüsü Fadela Chaib, eldeki bütün kanıtların Kovid-19´un geçen yılın sonlarında Çin´deki yarasalardan bulaştığı ve laboratuvarda üretilmediği ya da manipüle edilmediğine işaret ettiği ve virüsün hayvan kaynaklı olma ihtimali akla yatkın, diyor!.

ABD yönetiminin hedef tahtası haline gelen DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus,  ABD Başkanı Trump’ın ağır ve bitmeyen suçlamalarına karşı ise, itidalli ve temkinli bir dil kullanıyor. Ghebreyesus, Trump’ın iddialarına somut yanıt vermek yerine pandeminin politize edilmemesi gerektiğini!.. DSÖ’nün büyük bir dönüşüm gerçekleştirdiğini, DSÖ’nün sorumluluğu hayat kurtarmak ve gece gündüz hayat kurtarmak için çalışmaya devam edecektir! ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin örgüte sağladığı fonları durdurma kararı ve kendisine yönelik, ABD’den yükselen istifa çağrılarına ilişkin de, istifa etmeyeceğini!. ABD’nin DSÖ için önemli bir ortak olduğunu ve  ABD Başkanı Trump’a kararını yeniden gözden geçirme ve DSÖ’nü de tekrar destekleme, çağrısında bulunmaktadır!. 

Hak, şerleri hayır eyler, Zannetme ki gayr eyler, Arif anı seyir eyler!.  Sen Hakka tevekkül kıl, Kalbini ona bend eyle!. Bir iş üstüne düşme, Olduysa inat etme, Haktandır o, ret etme, Haktandır bütün işler!.  Deme şu niçin şöyle, Bir nicedir ol öyle, Bak sonuna, sabır eyle!. Mevla görelim neyler, Neylerse, güzel eyler!..  Vallahi güzel etmiş, Billahi güzel etmiş, Tallahi güzel etmiş, Allah görelim netmiş, Netmişse güzel etmiş!..

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

“Virüs ve Sonrasında ki Hesaplaşma -2-” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir