Virüs ve Sonrasında ki Hesaplaşma -1-

Virüs sonrasındaki dünyada hayatın ve sistemin eskisi gibi olamayacağı yetkili ağızlar tarafından her daim  ifade edilmektedir!. Virüs sonrasında,  dünyada ve yerel ölçekte sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi değişimlerin olacağı da sürekli olarak vurgulanmaktadır!.

Peki, nasıl bir değişim olacaktır?! Ya da bu değişim veya dönüşüm kimlerin canını yakacaktır!. Ya da küresel  oyunda kim veya kimler  oyun dışına itilecektir!. Bu oyunda ki düşüş  veya tasfiye  prosesi nasıl işleyecektir?! Virüs bu sürecin neresindedir?!  Sancılı mı, sancısız mı olacaktır?! Hep birlikte göreceğiz!

Dünya genelinde, bugün için  tespit edilmiş toplam vaka sayısı 3 milyonu aşmış durumdadır!. Can kayıpları da 200 binin üzerindedir! ABD’nin ardından İtalya, İspanya, Avustralya, Hindistan, Rusya, İran ve Fransa ve daha ismini sayamadığım ülkelerin hedefinde, virüsün kaynağı olarak Çin vardır!  Ya da Hegel diyalektiğinde olduğu gibi ABD’nin karşısına yeni bir hegemonya güç olması için destekleyen, büyüten ve bugünlere getiren küresel güçler! Virüsün ülkelere olan ekonomik zararı ve etkilerine karşı  mezkur devlet yetkilileri ve diğer ülkelerden de yeni adımların  atılacağı ifade ediliyor!.

Virüsün insan kaynaklı bir üretim ve çıkış yeri olarak da Çin’de bir laboratuvar olduğu dünyadaki devlet başkanları ve yetkililer tarafından ifade edilmektedir! Dünyada ki  insani ölümlerin sebebi ve önlemlerin de geç alınmasına, dünya ekonomisinin de trilyonlarca dolar zarara uğramasına da kimlerin sebebiyet verdiğine, virüs sonrasında ki  yeni dönemde virüsün  faturasının da kim veya kimlere kesilmesine yönelik,  bazı devlet başkan ve yöneticileri  neler diyor,  kabaca incelemeye çalışalım!.

İngiliz dış politikasına yön veren düşünce kuruluşu Henry Jackson Derneği, Korona Virüsün dünya üzerindeki ekonomik etkisinden sorumluluğu olduğu yönünde rapor hazırlamış! Raporda, Çin hükumetinin uluslararası sağlık sorumluluklarını ihlal ettiğine dair deliller sunmuş! İngiltere, ABD ve Japonya dahil olmak üzere sadece G7 ulus grubuna 3,2 trilyon sterline mal olduğu belirtilen raporda, bu zararın Çin’den tazmin edilmesinin yolları anlatılmış! Eğer Çin Korona virüsten sorumlu tutulursa, Çin hükumetinin hastalığı erken ele alması ve Dünya Sağlık Örgütü’ne yeterli bilgi vermemesi, Pekin yönetiminin imzaladığı ve yasal olarak mecburi tuttuğu bir antlaşma olan Uluslararası Sağlık Tüzüklerinin (UST) Altıncı ve Yedinci Maddelerini ihlal ettiği, iddia edilmiş!

ABD yetkilileri, Çin’e korona virüs salgını nedeniyle 20 trilyon dolarlık bir dava açtığı   ifade edilmiş!. Davacılar, Virüsün,  Çin yetkilileri tarafından hazırlanan biyolojik bir silahın sonucu olduğunu iddia ederek, Çin’den  virüsten kaynaklı  tazminat talep edeceklermiş!.

İngiltere Dış İşleri Bakanı Dominic Raab, Çin’in korona virüsün nasıl ortaya çıktığına ve salgının çok daha önce durdurulma ihtimali olup olmadığına dair zor soruları yanıtlaması gerekecek!. Çin’le hesaplaşma ile ilgili, virüsün ortaya çıkması dahil, salgınla ilgili gelişmelerin sonradan gözden geçirilmesi ve bunda da bilimin yönlendirmesinin esas alınması gerektiğini! Mesele de tüm açılar dikkate alınmalı ve dengeli olmalıyız. Ancak hiç şüphe yok ki bu virüs ve krizden sonra işler eskisi gibi olmaz.  Virüsün nasıl ortaya çıktığı ve çok daha önce durdurulma ihtimali olup olmadığına dair zor sorular sormamız gerekecek!  İngiltere,  ortaklarıyla çalışacak  ve virüsün ortaya çıkışı ile ilgili soruların cevabı bilinmeden, hesaplaşma ile ilgili belirli bir karar alınmayacak, diyor!.

ABD Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo;  Bu virüsün kaynağının Wuhan olduğunu biliyoruz!  Çin devletinin desteklediği Wuhan Viroloji Enstitüsü’nün hayvan pazarının birkaç kilometre yakınında bulunuyor! Çin hükumeti kendini temize çıkarmalı!. Virüsün nasıl ve nereden başladığını anlamak önemlidir!. Virüsün tam olarak nereden geldiğini detaylandıran Çin’deki yabani hayvan pazarları raporlarını gördük! Küresel ekonomi kapanmak zorunda kaldı!. Ekonomilerin kapanması trajik bir konu ve çok pahalıya mal olacak!. Hiçbir ülkenin bir daha böyle bir şeye yol açmayacağından emin olmalıyız, diyor!.

ABD Başkanı Donald Trump, her konuşmasına, görünmez bir düşman ile mücadele edildiğini ve  Çin virüsü diye başladığını,  küresel  salgın ve ekonomik daralmaya  yol açan korona virüsün Çin’in Wuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığı iddialarını da araştırdıklarını!. Amerikan istihbaratı ve ulusal güvenlik yetkilileri, virüsün gerçekten Wuhan’da ki bir hayvan pazarından mı, yoksa bir laboratuvardan mı üretildiği veya çıktığını incelediklerini de, ifade ediyor!. Ne diyelim!. Hadi bakalım; Kolay gelsin!. Bir acayip zor yarış!.  Ve, Pek hesaplı ince iş!..

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir