Libya ve Sirte’nin Stratejik Önemi!..

2011 yılında, Libya Lideri Kaddafi’nin öldürülmesi ile bir türlü istikrar sağlanamayan ülkede, Türkiye ve Dünya gündeminin  üst sıralarında yer alıyor!. Neden?!  Bölge ülkeleri Suudi Arabistan’dan Mısır’a ve Avrupa ülkelerinden  Fransa ve  Rusya’ya kadar birçok ülke, Libya’daki gelişmeleri çok yakından takip etmekle kalmıyor, hem askeri ve hem de diplomatik olarak, bu ülkede nüfuz ve söz sahibi olmaya çalışıyor!.  Acaba neden?!

Sirte, Libya’nın Akdeniz kıyısında yer alan ve aynı zamanda Libya’nın Sirte belediyesinin merkezidir. Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin doğup büyüdüğü ve 20 Ekim 2011 tarihinde vurularak öldürüldüğü kenttir. Kaddafi neden Sirte’de öldürülmüştür?! Libya İç Savaşı’nda Trablus’un düşmesi ile Muammer Kaddafi, Sirte’yi 1 Eylül 2011’de Libya’nın yeni başkenti ilan etmiştir. 15 Eylül – 20 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleşen Sirte Muharebesi sonucunda, Ulusal Geçiş Konseyi güçleri şehri almış, şehir muharebe sırasında neredeyse tamamen yıkılmıştır! 2007 yılı Ekim ayında, Sudan hükümeti ile Darfur’daki isyancı gruplar arasındaki ateşkes görüşmeleri de Sirte şehrinde yapılmıştır!

Libya Ulusal Mutabakat hükümet  ordusunun başkent Trablus, Terhune, Beni Velid ve diğer bölgeleri ülkenin doğusunda ki gayrimeşru güçlerin lideri Hafter’e bağlı milislerden temizledikten ve Sirte kenti geri alınamazken, Rusya tarafından, kent,  ” kırmızı çizgi ” olarak nitelendirilmesi, şehrin önemini ortaya koymaktadır!.  Rusya ve Sirte için  kırmızı çizgimiz diyor?! Neden acaba?!  Mısır’ın darbeci generali Sisi de “ Sirte bizim kırmızı çizgimizdir ” diyor!. Bak sen!.  Sisi, sana ne oluyor ki?!  Sisi ve benzerlerine sormak gerekir?! Kim ve ne  adına konuşuyorsunuz?! Ederiniz nedir?!  Peki neden? Senin gibi küresel ve emperyalist uşakları, bu bölgede kimse hatırlamıyor! Tarih, seni ve senin gibileri, hayırla yad etmeyecektir!.

Sirte şehri; Bingazi ile başkent Trablus’un ortasında yer alması ve tarihi olarak Trablus bölgesi ve Libya’nın batısı olarak kabul ediliyor. Sirte’nin stratejik önemi, Cufra Hava Üssü’nün kuzeyinde yer alması ve ikisi arasında dağlık olmayan, 300 kilometrelik açık bir alan bulunmasından kaynaklanıyor! 

Rusya,  Cufra’yı kuzey Afrika’da daimi bir üs olarak elinde tutmak istediği ve böylece Akdeniz’in güneyinde kendisine önemli bir dayanak noktası oluşturma arzusunda olduğu iddia ediliyor!.  Rusya, Cufra’yı Suriye’deki Hımeymim hava üssü gibi kullanmak istediği de ifade edilmektedir!.   Rusya, Sirte’nin Libya Ulusal Mutabakat hükümeti tarafından ele geçirilemeyeceğine emin olabilirse, bir deniz üssü daha kazanmış olacak. Aynı zamanda batı sınırlarına füze tehdidi oluşturan NATO’yu da güneyden kuşatacaktır!.  

Darbesi Hafter milisleri, Sirte’nin, Libya’nın petrol ihracatının % 60’ının yapıldığı Petrol Hilali, bölgesine gelecek herhangi bir saldırıya karşı, karakol kenti, işlevi görmesi sebebi ile kenti vermemek için sivil katliamlar dâhil her şeyi yapıyor!  Dolayısı ile söz konusu bölgenin Libya Ulusal Mutabakat hükumeti tarafından ele geçirilmesi, sadece ekonomik değil ve aynı zamanda siyasi bir zorunluluğa da işaret etmektedir!. Darbeci  Hafter milisleri, ya güç dengesi, ya da sonuç alınamayan müzakereler nedeni ile Sirte ve petrol limanlarını uzun süredir ellerinde bulundurmaktadır!.  Peki, buradan kimler ve hangi ülkeler ucuz yollardan petrol almaktadır?! Yoksa, beleşe petrol kapatanların sesi mi çok çıkmaktadır?! Ya da aynı ekip ve işbirlikçilerinin sinsi hesap ve kirli oyunlarını, Libya halkının hakları, barış ve huzuru adına, Türk Devletinin küresel tuzakları bozan ve oyun kuran, Kadim  Devlet Aklı devrede midir?! Neden olmasın?!

Avrupa’nın güney kapısı konumunda  ve zengin petrol kaynakları ile öne çıkan Libya, özellikle Doğu Akdeniz deki gelişmelerle birlikte kilit ülke haline gelmiştir!. Libya’da neler oluyor? Kim, kimle savaşıyor? Libya’da kim kiminle savaşıyor; Türk Devleti bu ülkeye neden asker gönderiyor?  BM tarafından desteklenen ve kabul gören Libya Ulusal Mutabakat hükumeti ile Türk Devleti, MEB ve askeri anlaşmaları neden yapıyor? Libya ve Akdeniz, Türk Devletinin varlık ve beka meselesidir! Türk Devletinin ulusal güvenliği, Akdeniz ve Libya’dan başlamaktadır! Peki, Libya ve Akdeniz’de neler Oluyor? Türk Devleti ve Libya halkının, tarih, kültür  sosyal, coğrafya ve  gönül bağları vardır!.  Kadim Türk Devlet Aklı,  Libya ve diğer bölgelerde ki  tarihi ve gönül bağlarını bir daha kopmamak üzere yeniden kuruyor, küresel ve emperyalist güçler ve içerideki işbirlikçi ve sızıntı ekol temsilcileri mahareti ile engelleme operasyonlarına rağmen; Anadolu ve hinterlandında ki bin yıllık varlık, beka ve bölgenin barış, huzur ve selameti adına  sağlama almaktadır!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir