Teftiş, Murakıp ve Denetim!..

Teftiş;  Bir iş veya görevin  çalışan ve vatandaşlar tarafından kanun ve nizamlara uygun, gereğince yapılıp yapılmadığını öğrenmek ve kontrol etmek  amacı ile üst makam ve devletin atamış olduğu memurlar  tarafından yapılan denetimdir!. İşlerin düzgün bir şekilde  yürütülüp yürümediğini incelemek, soruşturmak,  araştırmak ve haksız kazanç sağlanmasını önlemek  şeklinde ifade edilir!.

Örneklem olarak, Milli Eğitim Bakanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığının görev ve yetkileri, çalışma şeklini incelemeye çalışalım!. Bakanlık ve Bakan adına, Bakan tarafından verilen tüm görevleri yapmak! Görev alanına giren konularda Bakanlık personeline, Bakanlık kurum ve kuruluşlarına, rehberlik etmek!

Bakanlık tarafından veya Bakanlığın denetiminde sunulan hizmetlerin kontrol ve denetimini ilgili birimlerle iş birliği içinde yapmak, belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütleri ve kalite standartlarına göre analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek, değerlendirmek ve elde edilen sonuçları rapor hâlinde ilgili birim ve kişilere sunmak!

Bakanlık teşkilatı ve personel ile Bakanlığın denetimi altındaki her türlü kuruluşun faaliyet ve işlemlerine ilişkin, usulsüzlükleri önleyici, Bakanlığın görev ve yetkileri çerçevesinde denetim, inceleme ve soruşturma iş ve işlemlerini Bakanlık Müfettişleri aracılığıyla yapmak!

Peki, Teftiş, Denetleme veya Murakıp kurul personelinin yasa ve yönetmelikler çerçevesinde ki görev ve sorumlulukları,  nasıl ve ne şekilde uygulandığı ve yürütüldüğü zaviyesinden ilgili ve yetkililere birkaç sorumuz olacaktır!

Teftiş, Denetleme veya Murakıp  personel ya da  müfettişleri ne  iş yapar?! Bir yıl içerisinde kaç dosya inceler?!  İnceledikleri dosyaların kaçına ceza verilir?! Ya da teftiş ve denetleme sadece hata aramak ve ceza kesmek midir?!

Özellikle de pandemi sürecinde, Üst kurul tarafından, siftah dahi yapmayan ve evine ekmek götüremeyen,  işyeri kirasını ödemekten muzdarip durumda ki küçük esnafa  kesilen cezalar neden sorgulanamaz!.

Müfettiş ya da diğer kurumlarda ki denetleme ve murakıp heyeti, şahsi kin veya garaz ile hareket etmekte midir?! Ya da  devleti ve milletine sadık personel üzerinde, ego tatmini mi yapılmaktadır?! Teftiş demek, aşk ve azimle çalışan  personel ve vatandaşı,  devletine küstürmek veya yıldırmak adına, akla ziyan konular hakkında,  sadece soruşturma açmak ve ceza kesmek midir?!

Çalışan kişi hata yapabilir! Çalışmayan kişi, elbette ki dedi kodu üretir! Çalışan kişinin hatasında ki durumu sorgulamak gerekir?! Hata olarak tespit edilen durum, sehven mi yapılmıştır?! Ya da kasıt var mıdır?! Devlet ve milletine ihanet mi edilmektedir?! Böyle durumlardaki personel ve vatandaşın  gözünün yaşına bakılmamalıdır?!

Müfettiş, Denetmen veya murakıp  tarafından  verilen cezaların kaç tanesi yüksek disiplin kurulunca yok sayılmakta ya da hafifletilmektedir?!  Bunlardan kaçı mahkemeye gitmektediir?! Mahkemeye gidenlerden kaç tanesinde kurum haksız bulunmaktadır?!

İdari ve adli mahkeme sonuçlarının genel  durumu nedir?!  Mahkemelerde, Teftiş ve Denetleme kurul kararlarının hatalı ve haksız olması durumunda,  vuku bulan tüm masraf ve DEVLET tarafından ödenen  cezaların miktarı nedir?!  Bunlardan kaynaklı  kamu zararı ne kadardır?! Bu kadar zararı kim veya kimler maaşından veya cebinden ödemektedir?!

Teftiş, Denetleme ve Murakıp personelin yetersizliği ya da başkaca kişisel sebeplerden kaynaklı, mahkeme kararları ile haklı bulunan ve hakları da teslim edilen  personelden  dolayı,  sorumlu ve suçlu, kim veya kimlerdir?!

Teftiş, Denetleme ve Murakıp  heyetinin bir sorumluluğu var mıdır?! Ya da olmalı mıdır?! Sorumluluk olmadığı için teftiş, denetleme ve murakıp  heyeti görevinde savsaklama veya yıldırma  yapmakta mıdır?! Bilemiyorum!.

Bir gazeteci duyarlılığı çerçevesinde, örnek olarak verdiğimiz Teftiş kurulu, müfettiş, denetim   ya da murakıp konusunu,  devlet ve milletine küstürülen, yıldırılan personel ve vatandaş, idari ve adli mahkemeler sonrası devletin ödemiş olduğu  yüksek bedeller  ve özellikle de pandemi sürecinde küçük esnafa kesilen yüksek cezalar ile ilgili olarak, yeniden bir  yasal ve idari düzenleme zaviyesinden, konunun tüm muhatap ve   yetkililerine,  mezkur konuları   takdirlerine sunarım?!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir