Günümüzde, devlet, kurum ve bireylerin sahip olduğu varlıkların başında veri gelir! Devlet, kurum ve bireyler sahip oldukları veriyi derler, değiştirir, değer elde eder, satar, bir ürün veya hizmet haline getirebilir veya paylaşabilir!
Veri güvenliği, verilerin yetkisiz erişime karşı korunması olarak tanımlanır! Veri güvenliğinde, kişisel veya kurumsal verileri korurken, gizliliği sağlamak ve bütünlüğü doğrulamaktır! Veriler, sunucu, veri tabanı, ağ, kişisel bilgisayarlar ve en önemlisi kurum çalışanlarının aklında bulunur!
Veri nerede olursa olsun, devlet, birey ve kurumlar, verinin gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliğini korumak zorundadır! Veriler yazılı, sesli, görüntülü veya çizim gibi herhangi bir formatta saklanabilir ve yetkili kişiler bu verileri talep ettiklerinde kullanılabilir durumda olmalıdır!
Gerek çalışma ortamı ve gerekse normal hayatımızda, video ve fotoğraf gibi birçok veriyi telefon, tablet ve bilgisayarda depolarız! Ancak yeri geliyor kullanılan cihazların kapasiteleri yetmiyor ve böyle bir durumda bulut teknolojisi yetişiyor!
Bulut teknolojisi, dosya ve verileri online bir platformda depolama hizmetidir!. Bu sistemler genellikle herhangi bir kurulum gerektirmez! Dropbox, Yandex Disk, Google Drive, Mega gibi bulut hizmetlerinden birine üye olarak, verilen disk alanı kadar dosya yüklenebilir! Bu dosyalar gelişmiş veri tabanlarında muhafaza edileceği için herhangi bir şekilde kaybolmayacak ve erişime açılmadığı sürece üçüncü şahıslar tarafından görüntülenemeyecektir!
Bulut teknolojisi, web tabanlı uygulamalar ile işlemsel olarak kolaylık sunan online depolama hizmetidir! İnternet üzerinde barındırılan tüm uygulama, program ve veriler sanal bir makine üzerinde yani bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olunan cihazda her yerden bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlanabilen hizmetin tümüne bulut teknolojisi adı verilmektedir!
Veri ve dosya depolama, bugün teknolojiye erişimi olan devlet, kurum ve bireyler için temel bir gereksinim! Dosyaların bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarda bulunmaları cihazların yavaş çalışmasına ve boş alanlarının tükenmesine, bilgisayarda yaşanan arızalar, dosyaların kaybolmasına da sebep olabiliyor!
Bulut sistemleri, yalnızca dosya depolamaya yaramaz! Bunun yanında birçok farklı işlevleri de vardır! Bulut hesabına yüklenilen bir dosyanın başkaları tarafından erişilebilir olmasını istiyorsak, dosya için link oluşturabiliriz! Linki gönderdiğiniz kişiler dosyayı buradan cihazlarına indirebilir!
Bulut sistemlerinin tamamında ön izleme seçeneği olmaktadır! PDF, Word, Excel dosyaları sistemden okunabilir, ses ve video dosyaları düzenlenebilir! Bazı bulut sistemleri, altyapıları üzerinden sanal masaüstü hizmeti de sunmaktadır! Bu sistemleri bir masaüstü gibi düzenlemek ve kullanmak mümkündür! Bu imkân sayesinde bilgisayarda alan işgal edilmesi tamamen önlenebilmektedir!
Devletlerin silahlı kuvvetlerine, siber birliklerin de dâhil olması, verinin ve internet sistemlerinin önem kazandığını gösteriyor! Artık savaşlar sanal âleme kaymış durumdadır! Bir siber saldırı sonucu, devlet ve millet adına, hayati bilgiler, büyük sonuçlara yol açabilir!
Peki, bulut teknolojisine ya da bulut sistemine kim veya kimler hakim olacaktır?! Günümüzün en büyük sorunu veriyi kim veya kimler yönetecektir?! Veri hayatımızın bir parçası olduğuna göre! Devlet, kurum ve bireyler için veri olmaz ise olmazlar arasındadır! Dünyada, bizim göremediğimiz, arka planda, bulut teknoloji ya da veriye erişim savaşları halen devam etmektedir!.