4 D Kamu İşçilerinin Mağduriyeti!.

Kamu işçileri, bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna, karar verilen görevlerde, belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir!

4 D işçi kadrosu;  A, B ve C kanunlarında belirtilenlerin dışında kalan ve bunlarla ilgili olayları gereğince tahsis edilen ve sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik ya da kampanya işlerinde çalıştırılan geçici işçilerdir! 4D İşçileri, A ve B işçilerine göre daha az özlük haklarına sahiptir çünkü bunlar sözleşmeli işçilerdir!

4 D işçi kadrosunun hakları;  A, B ve C fıkralarında belirtilenlerin dışında kalan ilgili konuları gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleri ile çalıştıran kişilerin sürekli işçilerdir bunların dışında hak ve kanun tanınamaz!

Kanun kapsamında gerçekleştirilecek olan aylık taban aylığı veya kıdem aylığı ile tazminatlar toplamının brüt tutarı bulunan yerde iş kanunları gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücret aylığı tutarından daha az ücret uygulanamaz!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı;  Kamudaki 4 D işçilerin taban ücreti 2021 yılı için 4 bin 100 liraya yükseltilmesine karar vermiştir! Ücretlere, 2021-2022’nin ilk 6 ayı için yüzde 12, diğer 6 aylar için yüzde 5 artı enflasyon farkı oranında zam yapılmıştır!

Mezkûr açıklamalar çerçevesinde, sendikaların ego tartışması veya sendika başkanlarının başkaca şahsi sebeplerden kaynaklı,  şehrimizdeki bazı kamu kurumlarında çalışan 4 D işçi ve aileleri mağdur edilmektedir! Mağduriyetlerini gidermek adına, 4 D çalışanları başkaca ek işlerde çalışmaktadır! 4 D çalışanları mali sıkıntıdan kaynaklı işlerine konsantre olamamaktadır! 4 D çalışanları mali olarak çok sıkıntı çekmekte ve bundan kaynaklı bazı ailelerde dramlar söz konusudur! Peki,  kim dur diyecektir?

4 D çalışanları asgari ücretin altında çalıştırılamaz ibaresi kanunda yazmasına rağmen, sendikaların yetki uyuşmazlık ve kavgasından kaynaklı, çalışmakta oldukları kurum sendika yetkisizliğini gerekçe göstermek sureti ile Çalışma Bakanlığının 2021 yılında 4 D kamu işçileri için baz alınması gereken ücretin altında çalıştırılmaktadır! Peki, neden?

Selçuk Üniversitesi bünyesinde, 4 D kadrosunda ki 1500 kişiden fazla sendikalı çalışan, iki sendikanın yetki kavgasının mahkemeye intikal etmesinden kaynaklı,  iki yıldan fazladır mağdur durumdadır! Peki, kimin umurundadır? Ya da bu mağduriyetten birilerinin haberi var mıdır? Yoksa sendika üyesi olurken bize mi danıştılar konumundalar? Ne diyorsunuz?

Selçuk Üniversitesi bünyesinde, 4 D kadrosunda ki 1500 kişiden fazla sendikalı çalışan, Maliye Bakanlığı; sendikaların yetki uyuşmazlığı mahkemesinin devam etmesi, İstinaf ve Yargıtay sürecinin de uzamasından,  çalışanların mağdur edilmemesi adına, 2021 yılı fark ücretlerinin ödenmesini kuruma bir yazı ile bildirilmesine rağmen, kurum; mahkeme sonuçlansın, ondan sonra bakarız ya da çözeriz konumundadır! Neden acaba?

Selçuk Üniversitesi bünyesinde, 4 D kadrosunda ki 1500 kişiden fazla sendikalı çalışan ve aileleri çok zor şartlar altında ve mağdur durumdadır! Yoksa sendika üyesi oldukları için cezalandırılmakta mıdır?

Selçuk Üniversitesi bünyesinde, 4 D kadrosunda ki 1500 kişiden fazla sendikalı çalışan, sendikaların yetki uyuşmazlığı ve kavgasının mahkemeye intikal etmesinden ve mahkemenin de uzamasından kaynaklı,  özellikle ve öncelikle işveren konumunda ki Selçuk Üniversitesi yönetiminden, sonra da Konya Milletvekilleri ve yetkililerden sorunları ve mağduriyetlerinin giderilmesi adına, insani ve vicdani bir çözüm talep etmektedir! Peki, çok şey mi talep edilmektedir? Ya da talep edilen çözüm, kurum tarafından çözülemeyecek kadar çok BÜYÜK müdür? Ne diyorsunuz?!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

“4 D Kamu İşçilerinin Mağduriyeti!.” üzerine 6 yorum

  1. Sayın Ahmet Bey, sadece Selçuk Üniversitesi değil Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde de çalışan 1300 4d li sürekli işçi mevcut. 1 Kasım 2020 de biten toplu iş sözleşşmemiz, Eylül ayında imzalandı. Süreç uzatıldı. İmzalandı diye sevindik. Yürürlük tarihi 1 Mart belirlendi. Yani kasımdan mart ayına kadar 4 aylık haklarımız gasp edildi. Onu da geçtik halen geri dönük maaş farklarımızın yatırılmasını bekliyoruz. Ne bir tarih veren var, ne de muhatap. Bu 1 yıllık süreç içerisinde hepimiz borç batağındayız. Artık bizler çaresiz seçimi bekliyoruz. Hesap günü gelecek. Bizlere ses olmaya devam edin. Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir