Uluslararası sıralama kuruluşu Alper-Doger(AD) Bilimsel İndeksi’ne göre, 2022 yılı Türkiye’nin En İyi 10.000 Bilim İnsanı listesi ( https://www.adscientificindex.com/top-lists/?i=30 ) yayınlanmıştır! Bilim insanlarının son beş yıldaki çalışmalarını temel alarak; üniversite, ülke, bölge, dünya, temel alan ve branşları değerlendirilmektedir!
Türkiye’deki üniversitelerden en çok atıf alan ve en yüksek h-indekse sahip ilk 10.000 akademisyeni gösteren 2022 Alper-Doger Bilimsel İndeksi’ne göre bilim insanlarının bireysel bilimsel performansları ve bilimsel üretkenliklerinin katma değerine dayalı sıralama ve analiz oluşturulmuştur! Bu sıralama, bilim insanlarının çalışma alanlarına göre sıralanmaktadır!
Nitelikli yayın sayısı, yayınların yer aldığı derginin etkisi, patent sayısı, yapılan atıf sayısı, h-indeks, hm-indeks, makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve yayımlandığı derginin etkisi gibi uluslararası ölçütler kullanılarak yapılan sıralama; kariyer boyu etki ve yıllık etki olarak iki kategoride listelenmektedir!
AD Scientific Index, 212 ülkedeki 14 bin 109 üniversiteden 713 bin 522 bilim insanının; üretkenlik kat sayısı ve aynı zamanda; üniversite, ülke, bölge, dünya, temel alan ve branşlardaki sıralama ile değerlendirmesini yapılmaktadır!
AD Scientific Index listesinde, Türkiye’deki 214 üniversiteden 17 bin 774 bilim insanı yer almaktadır! Yayınlanan AD Scientific Index 2022’de sıralamaya giren ilk 10 bin bilim insanı arasında, ülkemizden 44 bilim insanı bulunmaktadır! İlk 10 bin Bilim insanı listesine giren özellikle 44 bilim insanı ve diğer sıralamadaki akademisyenleri tebrik eder başarılarının devamını dilerim!
Farklı kuruluşlar tarafından oluşturulan dünyanın en etkili bilim insanları listelerinde; bilim dünyasında, yayınların ve atıfların büyük önemi olduğu, en önemlisi de çalışmaların ticari değeri olan bir ürüne dönüşebilmesi dikkat çekmektedir!
Bir gazeteci ve iletişimci duyarlılığı çerçevesinde; kişi ve toplumu zehirleyen ecnebi kültürünün karanlık, sisli ve dumanlı dehlizlerine teşne zavallı tipler gibi dedikodu ve karalama yapmadan, Türk Kültürünün mayalandığı ve neşv-ü nema bulduğu; kişilerin zehrinin alındığı, hem kendisi ve hem de toplum için faydalı bireyler haline getirildiği ve dönüştürüldüğü; sohbet – muhabbet ve yapıcı eleştiri ortamı, kıraathane kültürünü anlaması ve idrak etmesini zaten beklemiyoruz!
Bir gazeteci olarak, Kamu görevi ifa etiğimizi unutmadan, şehrimizdeki tüm üniversite rektör ve yöneticilerine ve özellikle de kuruluş tarihi 50 yıla merdiven dayamış, şehir ve bölgemizdeki tüm üniversiteleri bünyesinden çıkarmış, hamilik görevi devam etmekte olan Selçuk Üniversitesi rektör ve yönetimine, mezkûr konularla ilgili, KAMUOYU adına birkaç sorumuz olacaktır!
- Şehrimizdeki üniversitelerden ilk 10 bin bilim insanı listesinde KAÇ BİLİM ADAMI AKADEMİSYEN vardır? Konya kamuoyu ve öğrencilerin bunları öğrenme hakkı olduğunu düşünüyorum!
- Şehrimizdeki üniversite yönetimlerinde halen AKTİF GÖREV YAPAN REKTÖR VE DİĞER YÖNETİM KADEMESİNDEKİ AKADEMİSYENLERDEN kaç adedi bu listeye girebilmiştir? Ya da girememiştir?
- Şehrimizdeki üniversite yönetimlerinden ESKİ REKTÖR VE DİĞER YÖNETİM KADEMESİNDEKİ AKADEMİSYENLERDEN kaç adedi bu listeye girebilmiştir? Açıklama gereği neden duyulmamıştır?
- Şehrimizdeki üniversite yönetimleri, yöneticisi oldukları üniversitelerden ilk 10 bin bilim insanı listesine giren akademisyenler ile ilgili kamuoyu ve akademik camiaya BİR HABER VEYA BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI neden yapmamıştır? Yoksa gerek mi, görülmemiştir?
- Arama motorlarında, ilk 10 bin bilim insanı listesi araması yaptığımızda, karşımıza yeni kurulmuş üniversitelerin mezkûr konudaki haber ve BİLGİLENDİRMEYİ RESMİ WEB SİTELERİNDE BULABİLİRKEN, KONYA’DAKİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİ neden böyle bir çalışma ve açıklama yapamamıştır?
- İlk 10 bin bilim insanı listesinde, akademik çalışmaların TİCARİ DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİN çok büyük öneminin olduğu fakat Konya’daki üniversite yönetimlerinin akademik çalışma, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin TİCARİ DEĞER gibi bir dertleri yok mudur? Peki, neden?
- İlk 10 bin bilim insanı listesinde, akademik çalışmalardaki ATIF SAYISININ büyük önem arz ettiği fakat Konya’daki üniversite yönetimlerinin bu alanda bir çalışmalarının olmadığını görmekteyiz! Neden acaba?
Çok isabetli sorular.10 bine giremeyen bir yönetim bu 10 bine giren akademisyenleri yayınlamaz tabi.
Hocam;
Güven ve Özgüven meselesi…
Hocam;
Güven ve Özgüven birey için önemli kavramlar.