Kapadokya Bölge Seyahati -2-

Kapadokya bölge gezimizin ikinci bölümünde,  aynı bölgede ki çok önemli görülen, iki yer hakkında kabaca bilgi vermek, mutlaka gidilmesi ve görülmesi gereken yerler listesinin başına alınması gerektiği zaviyesinden, haddimizi de aşmadan, bilgi vermek istiyorum!

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Erciyes Dağı’nın güneybatısında bulunan Develi Ovası’nın en alçak kesimlerinde yer alan Kayseri’nin en önemli doğal güzelliklerinden biridir! Kayseri merkeze 75 km uzaklıkta, Yeşilhisar – Develi ilçe sınırlarında yer alıyor!

Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların av ve dinlenme yeri olmasından alan Sultan Sazlığı, jeolojik devirlerde volkanik bir dağ olan Erciyes Dağı’nın yükselmesiyle birlikte oluşan kapalı su toplama havzasının merkezinde yer almaktadır!

Tatlı su ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran ve Afrika ile Avrupa arasındaki iki ana kuş göçü yolunun kesişim noktasında ki Sultan Sazlığı Milli Parkı, Anadolu’nun en değerli bölgelerinden biridir!

İsmini, IV. Murat’ın 1636’da Revan Seferi’ne çıkarken burada konaklamasıyla alan Sultan Sazlığı, sahip olduğu 301 farklı kuş türü ve zengin bir bitki örtüsüyle Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra Türkiye’nin en önemli ikinci kuş cenneti özelliğini taşımaktadır!

Özellikle doğa fotoğrafçılarının yoğun rağbet gösterdiği Sultan Sazlığı Milli Parkı’nı çevreleyen dağlar, panoramik bir manzara sunuyor! Büyük bir kısmı sazlarla kaplı olan Sultan Sazlığında, milli park sahasında yaşayan 40 kuş türünün kopyasının yer aldığı bölüm ile teknolojik imkânlarla donatılan tanıtım bölümü yer alıyor!

Sultan Sazlığı Milli Parkı, Gıda – Tarım Bakanlığına bağlı olmakla birlikte, özelleştirmeden sonra bir firma tarafından işletilmektedir! Giriş kişi başı 11 TL’dir! Sazlığı gezdikten sonra, açlığımızı yatıştıralım da,  bir GÖZLEME bedeli,  50 TL demektir!  

Sazlıkta en büyük sorun,  tanıtım rehberi ve bilgilendirme levhalarının eksikliği göze çarpmaktadır! Sazlık, özelleştirmeden sonra birileri için sadece GELİR ve ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK olarak görülmekte olduğu ayan beyan bellidir!  

Tarihi Sultan Sazlığı, sazlık olmaktan çıkmış bir konumdadır!  Kuşların konaklama veya geçiş güzergâhında neredeyse kuş yok hükmündedir! Sazlıkta hayvan otladığı için MAVİ sulardan eser kalmamış ve SU yerine GÖMÜK bir görüntü ve PİS kokular çevreye yayılmaktadır! Peki, kimin umurundadır!

Peri Bacaları; Her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kapadokya‘nın en önemli özelliğinden birisidir! Kapadokya’nın eşsiz bir güzelliğe sahip vadilerinde, beldelerinde, Göreme Milli Parkı’nda, hemen hemen her yerde görenleri büyüleyen peri bacaları bulunuyor!

Peri bacaları doğal bir oluşum olarak ifade edilmektedir! Peri bacaları oluşum tarihinin 60 milyon yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir!  İlk zamanlarda bir iç deniz olan Kapadokya bölgesi, çevredeki Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın milyonlarca yıl önce püskürttüğü lav ve küller bu bölgeyi kurutmaya,  bölgede lav ve külden oluşan taş yani tüf yapılar oluşmaya başlamıştır!

Bu yumuşak tüf katmanlar yine milyonlarca yıl boyunca şiddetli rüzgâr, sel ve yağmur suları ile aşınması sonucu değişmeye başlamış ve erozyonla birlikte vadilere dönüşmüştür! Üzerine mantar başlık veya şapka varmış gibi görünen konik gövdeler oluşmuştur! . Bu doğa harikası oluşumlara peri bacaları denilmektedir!

Kapadokya, aynı zamanda tarih boyunca çok sayıda uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır! Bölgenin bu yapısının avantajı kullanılarak çok sayıda kayalara oyulmuş yerleşim yerleri, evler, manastırlar, kiliseler ve yer altı şehirleri inşa edilmiştir!  Peri bacalarının çoğunun içerisi de bu şekilde konumlandırılmıştır!

Peri Bacalarının bulunduğu, Nevşehir İli ve Ürgüp ilçesinde de, tanıtım ve yönlendirme eksikliği görülmektedir!

Nevşehir ili ve diğer ilçelerden, Peri Bacalarına yönlendirme levhaları konulmalıdır!  Tur firması ile gelemeyen kişi, ilçe girişinden itibaren yönlendirme levhaları ile ziyaretini tamamlayabilmelidir! 

İlçeye girişten itibaren ören ve ziyaret yerlerini gösteren tanıtım levhaları konulabilir! Aksi halde EL YORDAMI ile bir ziyaret gerçekleştirilmektedir!

Peri Bacalarının bulunduğu tepede, detaylı bir şekilde bilgilendirme levhası da olmalıdır! Aksi halde, geldik, gördük,  sosyal medya için resim çektik ve dönüş yaptıktan başkaca bir şey olmaz!

Ziyaretin bir ANLAMI olabilmesi için BİLGİ olmalıdır! Bölgenin tarihi ve ören yerleri hakkında ki BİLGİ de bölgedeki yetkili kurumlar tarafından verilmelidir!

Yabancı turistler kendilerine verilen bilgiyi TEYİT etmek için gediklerini de bir kenara not edelim!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir