Konya2021 İslami Dayanışma Oyunları ve Selçuklu Yıldızı!

Türkiye’nin ev sahipliğinde,  56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı, Konya’da düzenlenen 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın açılışı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla,  görsel şölen eşliğinde gerçekleştirildi!

Konya2021 İslami Dayanışma Oyunlarına emeği geçen,  bir haftadır Konya’da bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve ekibine, programın yürütücüsü konumundaki Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine,  Konya protokolünün diğer üyelerine çok teşekkür ederim!

Konya2021 İslami Dayanışma Oyunları Spor Dalları; Atıcılık, atletizm, basketbol, bisiklet, bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme, geleneksel okçuluk, para-atletizm, para-masa tenisi, para-okçuluk, para-yüzme), şeklinde ifade edebiliriz!

Konya2021 İslami Dayanışma Oyunlarının açılışı ve spor dalları ile ilgili sosyal medyada yapılan eleştirilere kabaca bir bakalım!  

  • Konya’daki İslami Dayanışma Oyunları için açılan (official) internet sitesindeki bazı fotoğrafları “belli alanları” boyayıp kapatarak yayımlamayı düşündüm! Geriye bir şey kalmayınca vazgeçtim!
  • Konya2021 İslami dayanışma oyunları adı altında oynanacak bu oyunlar sadece oyun olarak kalır, İslâm ile alakası olamaz! Göz var izan var, İslâm böyle bir şeyi emretmez!  Yeni nesillere yanlış örnek bu işler!  Çok zora sokuyoruz kendimizi çok!
  • Konya2021 İslami dayanışma oyunları; İslam beldelerinde çocuklar, kadınlar katledilirken bir araya gelemeyen kınamaktan öteye gidemeyen yöneticiler, yarı açık kadınlarla kadın-erkek iç içe spor organizasyonu için 56 İslam yöneticisi bir araya gelebiliyor!

Sosyal medya ve diğer iletişim araçları vasıtası ile yapılan eleştirilere kulak asmadan, sadece ve sadece açılış boyunca dünya insanlığı ve özellikle de 56 ülkenin Devlet Başkanları,  TV başında ve diğer iletişim araçları vasıtası ile tüm izleyenlere; sunulan bir görsel hakkında birkaç kelam etmek istiyorum!

Gelecek TÜRK asrıdır! Ve buna da engel olamayacaklar! Türk; Adalet dağıtan, Hakikatin temsilcisi ve Mazlum milletlerin de hamisi demektir! Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı, Türk demektir!

Anadolu’da,  Selçuklu Yıldızı veya Sekiz köşeli Selçuklu Yıldız olarak bilinen, Orta Asya’da Türkistan Yıldızı olarak bilinmektedir!  İslami literatürde SEKİZ cennetin olduğu ve SEKİZ köşeli yıldızın da, SEKİZ cennet kapısını simgelediği ifade edilmektedir! .

Anadolu Selçuklu Devleti’nin en önemli şehirlerinden Konya, Sivas, Kayseri, Erzurum, Antalya başta olmak üzere Anadolu’nun her yerinde bu sembolün olduğu yapılara rastlamak mümkündür!

Darüşşifalardan camilerde, medreselerde, taç kapılarda hatta şadırvanlarda bile SEKİZ KÖŞELİ SELÇUKLU YILDIZI mutlaka kullanılmıştır.

İç içe geçen iki kareden oluşan Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının her bir ucu bir erdemi simgeler! Bunlar sırasıyla; Merhamet, Şefkat, Sabretmek, Doğruluk, Sır Tutmak, Sadakat, Cömertlik ve Rabbine Şükretmektir!

Selçuklu imparatorluğu kurulduğunda dini inançları, yaşantıları ve diğer halklara karşı saygılı ve hoşgörülü olmak için bazı temel ilkeleri de şiar edinmişler, sekiz köşeli Selçuklu yıldızı,  bu ilkeleri de simgelemektedir!

Her milletin kültüründe belirli dönemlerinin simgesi olan semboller vardır!  Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı da XI. ve XIII. yüzyıllar arasında Anadolu’da hüküm süren Anadolu Selçuklularının bize bıraktığı en önemli miraslardan biridir. Osmanlı da bunu inşa ettiği yapılarda sürdürür!

Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının kültürel anlamda ne kadar kıymetli ve süreklilik arz eden bir sembol olduğunun en önemli göstergelerinden biridir! Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin etrafında bulunan mermer de sekiz köşelidir! Neden acaba?

Günümüzde Türk Dünyası’nın en önemli sembollerinden birisi diyebileceğimiz Sekiz köşeli Selçuklu Yıldızı;  Türkmenistan Devlet Armasında ve Bayrağında, Azerbaycan Devlet Armasında ve Bayrağında, T.C. Emniyet Genel Müdürlüğü armasında, Mescidi Aksanın tavan süslemesinde,  Ravza-i Mutahhare de Hz. Peygamber Efendimizin kabri şerifinde ve daha birçok yerde görebiliyoruz!  

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

“Konya2021 İslami Dayanışma Oyunları ve Selçuklu Yıldızı!” üzerine 4 yorum

  1. 5. İslami Dayanışma Oyunları açılış töreni gerçekten güzeldi. Açılış töreninde sporcuların geçiş sırası İNGİLİZ ALFABESİNE göre yapılması çok ilginçti.

  2. İslam ülkelerinin basiretini bağlamak için bu tür, büyüklü küçüklü organizasyonları daha çok görürüz. dünyanın dört bir yanında islam’a, inancından dolayı insanlara, İslam ülke ve beldelerine yapılan saldırılar karşısında düşüncelermizi dumur’a uğratan bu tür “oyunlar”ın hiç bir birleştirici özelliğinin olduğuna inanmıyorum.

    1. Yılmaz bey;
      Devlet büyükleri ve özellikle de tüm İslam ülke devlet yöneticileri bu vb. uyarıları dikkate alır, diye düşünüyorum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir