Üniversiteler Farklılaşmalı! MERSİN Üniversitesi REKTÖR Adayları!

YÖK ( Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun, 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname; Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümleri ve Rektör Adayı Olmak İsteyenlerin Başvurusuna İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca;  Hatay Mustafa Kemal ​Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Kafkas Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ne, ​​ rektör ataması yapılacağını ilan etmiştir!

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde, rektör adayları için belirlenmiş olan şartları taşıyan akademisyenler; 28/10/2022 tarihinde, mesai saati bitimine kadar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına başvuruda bulundu! Başvurular akabinde, 3 Kasım 2022 tarihinde, YÖK mülakat süreci başlayacak ve daha sonra,  üç isim Cumhurbaşkanlığı makamına sunulacaktır!

Bir Tarım ülkesi olmamız ve ülkemizde ilk Nükleer santralin de Mersin’de kurulmasından kaynaklı, Mersin Üniversitesine, yetmiş kadar akademisyenin adaylık için başvuruda bulunduğu, almış olduğumuz duyumlar ve kulislerde konuşulan güçlü rektör adayları hakkında kabaca bilgi vermek isterim!

Mersin Üniversitesi; TBMM’nin 3 Temmuz 1992 tarihinde,  3837 sayılı Kanun ile kurulmuş, 10 Kasım 1992 tarihinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine geçmiştir!

Mersin Üniversitesi; 1993 – 1994 yılında;   Fen-Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Mersin Meslek Yüksekokulu, Gülnar Meslek Yüksekokulu, Mut Meslek Yüksekokulu, Tarsus Meslek Yüksekokulu ile lisansüstü programlarını yürütecek Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerine öğrenci almak suretiyle,  eğitim ve öğretime başlamıştır!

Mersin Üniversitesi; Kuruluşundan bu güne; fakülte sayısını 16’ya,  yüksekokul sayısını 7’ye, meslek yüksekokul sayısını 11’e, enstitü sayısını 5’e ve araştırma merkezi sayısını ise 34’e çıkarmıştır! 1833 akademik kadro,  3424 idari personel ve 45 bin öğrencisi bulunmaktadır!

1-) Prof. Dr. Ahmet Atasoy; Mersin Üniversitesi, Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi ve Turizm Rehberliği Uzmanlık Alanı; Turizm Fakültesi Dekanı!

2-)  Prof. Dr. Cemal Altan; Mersin Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Siyaset ve Sosyal Bilimler Uzmanlık Alanı; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı!

3-) Prof. Dr. Esma Dumanlı Kadızade; Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkçe Eğitimi Uzmanlık Alanı!

4-) Prof. Dr. Hakan Arslan; Mersin Üniversitesi, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi ve Anorganik Kimya Uzmanlık Alanı!

5-) Prof. Dr. Mustafa Taşkın; Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Üretim Metalurji Uzmanlık Alanı!

6-) Prof. Dr. Adem Öger; Nevşehir Hacı Beştaş Veli Üniversitesi, Fen  – Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Dili Edebiyatı ve Türk Halk Bilimi Uzmanlık Alanı!

7-) Prof. Dr. Ali Kaya; Mersin Üniversitesi, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Alanı ve Tıp Fakültesi Dekanı!

8 -) Prof. Dr. Erol Yaşar; Mersin Üniversitesi, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi ve Geometri Uzmanlık Alanı; Rektör Yardımcısı!

9-) Prof. Dr. Murat Yakar; Mersin Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Harita Mühendisliği Uzmanlık Alanı!

10-) Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı; Mersin Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Üretim Yönetimi ve Pazarlama Uzmanlık Alanı ve Rektör Yardımcısı!

11-) Prof. Dr. Tuğba Yelken; Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Eğitim Programları Uzmanlık Alanı!

12-) Prof. Dr. Yusuf Ceyhan; Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim üyesi ve Katı Hal Fiziği Uzmanlık Alanı;  Silifke – Taşucu Meslek Yüksek Okulu Müdürü!

YÖK başkanlığı tarafından, 2018 yılında açıklanan ve bazı üniversitelerde kadük bir hal alan; Üniversitelerin;  Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında,  alanında uzman, rektör adayı olduğu ili ve bölgeyi tanıyan ve projeleri olan bir ekip yönetime gelmesi akabinde, Mersin Üniversitesi; hem konumlandırma, hem farklılaşma ve hem de bölgesel kalkınma zaviyesinden önder ve lider bir konuma gelebilecektir!

Mersin; ülkemizin ilk nükleer santralin kurulduğu bir il ve bu anlamda, nükleer enerji altyapısına sahip insan kaynağının yetiştiği bir üniversite olması için Nükleer Merkez kurulması yönünde çalışmalar yapılmalı!  

Mersin Üniversitesinde;  mezkûr alana matuf; ön lisans, lisans ve lisansüstü çalışmaların yapılabilecek birimler kurulup ve gerekli insan kaynağı yetiştirilmeye yönelik çalışmalar yapılmalı!  

Mersin; iklim örtüsü yönünden ülkemizin tarımsal açıdan yüksek gelir getiren ürünlerin yetiştirildiği bir ilimiz!  Yeni ve mevcut ürünlerin farklı çeşitlerinin yöreye adaptasyon çalışmaları yapılabilmesi için Üniversite bünyesinde;  Subtropik ve Tropik Meyveler Araştırma Merkezi kurulmalı!  

Subtropik ve Tropik Meyveler Araştırma Merkezi; yeni adaptasyonu sağlanacak ürünlerin patent ve satışı ile üniversiteye önemli bir gelir kaynağı sağlanabilir!

Mersin Üniversitesi; mezkûr alandaki yatırım ve projelerin hayata geçmesi akabinde, konumlandırma ve farklılaşma olarak, hem dünyada ve hem de ülkemizde diğer üniversitelerden bir adım öne çıkabilecektir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

“Üniversiteler Farklılaşmalı! MERSİN Üniversitesi REKTÖR Adayları!” üzerine 2 yorum

  1. Yukarıda isimleri bulunan rektör adaylarının hiç birinin mersin üniversitesine rektör olarak atanacağına inanmıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir