Kurban ve Kurbiyet!

Bugün ”Arife” ve yarın ‘Kurban Bayramına’ erişeceğiz! Arife günü, Kabir ziyaretleri ile başlar ve tüm ahrete intikal eden; Anne – baba, eş – dost – akraba- ü taallukata dualar edilir, ibret alınmaya ve dersler çıkarılmaya çalışılır! Allah ahirete irtihal edenlere Rahmet eylesin!

Bir Kurban Bayramına daha sağlık ve sıhhat içinde kavuşturan, Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah’a, ne kadar şükretsek azdır. Bayram vesilesi ile Sılayı Rahim için memleketlerine gidecek olan tüm vatandaşlarımıza hayırlı yolculuklar dilerim!

İnsan olmanın erdemli hali bulunduğumuz duruma, şükretme idraki içinde olabilmektir. Allah bizlere, bu şuur ve idraki, ziyadeleştirdiği kullarından eylesin.

Bir önceki Kurban Bayramında birlikte olduğumuz, güzellikleri birlikte paylaştığımız, sevdiklerimiz ve dostlarımız aramızda değil. Allah geçici alemden baki âleme göç eden tüm sevdiklerimize Rahmet eylesin.

Biz aciz kullarına, bu günler hürmetine, idrakimizi – şuurumuzu artırmasını, akıl – feraset ve basiret vermesini dilerim! İnsan olmak; kendisine ikram edilen, akıl nimetinin kadrini bilebilmektir! Aksi halde, hayvandan ne farkımız kalır!

Kurban; kelime olarak ‘ kurbiyet – yaklaşmak’ ve isim olarak ‘kendisiyle yaklaşılan’ anlamına gelir. Terim manası; Allah’a yaklaşmak için kurban niyetiyle belirli vakitte kesilen özel hayvanın adıdır.

Kurban kesmeyi Allah’a teslimiyet ve saygının bir sembolü olarak anlamak ve Allah’a yaklaşmaya bir vesile olarak görmek gerekir!

Sonsuz Hikmet Sahibi Yüce Allah, Hac suresi 37. ayette; Onların etleri de kanları da Allah’a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız O’na ulaşır. Onları size bu şekilde boyun eğdirir ki, sizi hidayete erdirdiği için Allah’ı yücelterek anarsınız. Güzel düşünüp güzel davrananlara müjde ver, buyurmaktadır!

Ayette ki kesin ifadesi ile kesilen hayvanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşmaz, Allah’a ulaşacak olan kullarının sadece takvaları ve samimiyetidir.

Günümüz insanı, İnananlar nelere yaklaştığımızı, nereye doğru yol aldığımızı sorgulamak gerekir! Hayat her daim bireyin kendini muhasebe etmesini emrediyor! Hesaba çekilmeden önce kendimizi hesaba çekmemizi!

İyiliğe, güzelliğe, doğruluğa ve temiz olan her şeye bizleri yaklaştırmadıktan sonra, istediğimiz kadar hayvanı kurban edelim; Kime ve kimlere ne faydası olacaktır?

İki günü birbirine eşit olan ziyanda, diyor, Rahmet Peygamberi efendimiz! İnsan ve kul olarak her gün diğer günümüzden farklı, güzel işler yapacak ve kendimizi geliştireceğiz! Üç günlük Dünya malı – menfaati, makam – mevki için girmediğimiz kılık kalmıyor!

Peki, bu gidiş nereye böyle! Buna bir dur demeyecek miyiz? Birey olarak kendimize verilen aklı ne zaman kullanacağız? Verilen Aklı kullanmak için fırsatımız olmayabilir?

Allah; İmanın ve Mümin olmanın gereği, kesilen Kurbanları dergâhında Makbul eylesin!

Allah; Hz. Âdem’in iki oğlu; ‘Habil ve Kabil‘ kıssasındaki Kurbanı anlayabilenlerden olabilmeyi nasip eylesin!

Allah; Hz. Peygamber efendimizin ‘Ben, iki Kurbanlığın oğluyum’ buyurduğu kıssayı içselleştirebilenlerden olabilmeyi nasip eylesin!

Allah; Kendi rızası adına kesilen Kurbanlar hürmetine, ‘İç Huzuru yakalamış ve Kendini Aşma’ noktasına erebilenlerden olabilmeyi nasip eylesin!

Allah; Kendi rızasına muvafık olarak kesilen Kurban ve akan kanlar hürmetine, bölgemizde ve ülkemizde ki; akan kanı ve terörün durmasına vesile olmasını!

Allah; Kendisine kurbiyet – yaklaşmak adına kesilen Kurbanlar hürmetine, birliğimizi, beraberliğimizi ve Çanakkale ruhunda tecelli eden; ‘toplu vurdukça sineler, onu top bile sindiremez‘ mesabesine ulaştırmasını!

Allah; Rızasına muvafık kesilmiş olan tüm Kurbanlar hürmetine, Mazlum milletlere ‘Umut’ olma idealindeki; Asil Milletin idarecileri ve tüm bireylerine; ‘Feraset ve Basiret ‘ vermesini, dilerim!

HAYIRLI BAYRAMLAR! KURBAN BAYRAMINIZI TEBRİK ederim!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir