Tez – AntiTez ve Sentez!

Hegel felsefesi veya diyalektiğine göre her şey üç aşamalı bir gelişme sonucu gerçekleşir; ‘ Tez – Antitez ve Sentez ’ sürecidir!

Varlık kavramı üzerinden düşünürsek, Varlık (tez), karşıtı Yokluk (antitez) buradaki çatışma uzlaştırıcı bir kavrama götürür, Oluş (sentez) sonucuna ulaşırız.

Çiçek; tez, çiçeğin yok olması; antitez ve meyve; sentez! Çiçek, meyvenin ortaya çıkmasına yol açar, ama meyvenin ortaya çıkması için çiçeğin yok olması gerekmektedir.

İnsanın yaratılışı ve yaratılışın gayesi de İyi İnsan olmak, Rızayı ilahi, Kamil insan olmak ve Cennete erişmektir! İnsanın bu hedeflere erişmesine engel olmak için de Şeytanı yaratmıştır; Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah! Şeytan; İnsanın Sıratı müstakimi üzerine oturmuştur, Allah’ın izniyle!

Dünya ve insanlık, zıtlar olmadan yaşanamaz bir durum arz eder. Hayat, zıtlar olmadan yaşanmaya kalksa, sadece yeknesak ve sıradan bir durumda olur! İnsanoğlu da bu durumdan çok sıkılır ve çekilmez bir durumda bulunur.

İnsanın yaratılması akabinde sıratı müstakim üzerine şeytanın oturması zıtlığı ifade etmektedir. Şeytan; tam da müminin doğru yolu üzerinde durmaktadır! Doğru yoldan çıkarmak ve saptırmak için!

Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah; Sadece ihlâslı ve samimi kullarımı bu yoldan ayıramayacak ve koparamayacaksın, emrinde müşahhas olduğuna göre!

Zıtlar, tezat veya öteki ne demektir? Zıtlar neyi ifade etmektedir? Zıtlar olmadan hayatı, nasıl sıradan olabilir? Nitelik ve durum itibariyle birbirine aykırı ve birbirlerinin karşısındaki kavram ve olguları ifade eder. Kâinat ve yaşam döngüsü zıtların birlikteliği üzerine kuruludur!

Dünya ve insanlığın tüm kurgusu zıtlıklar üzerinedir! Zıtlıkların yanı sıra, zıt olan unsurlar, bir birlerini tamamlamaktadır. Bir erkek ve bir kadın olmak üzere dünyaya gönderilen, Hz. Âdem ve Havva en başta birbirlerini tamamlayan iki insandır. Sonrasında, Habil ve Kabil, iyilik ve kötülüğü sembolize etmektedir!

Karanlık ve aydınlık, gündüz ve gece, ak ve kara gibi pek çok zıt kavramlar, kendi aralarında zıt ve bir birlerini tamamlar!

Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah; Kur’an-ı Kerimde, “Biz her şeyi çift yarattık” ayeti ve “Her şey zıddıyla bilinir ve kaimdir” gerçeğini, ifade etmektedir.

Zıtlar ve zıtlıklar olmasaydı, yeknesak ve sıradan bir hayat olur. Hayat, insanoğlu için bazen iyi, bazen kötü, bazen hasta, bazen sağlıklı, bazen mutlu, bazen mutsuz, bazen hüzünlü, bazen sevinçli olduğu durumların toplamı veya kümülâtifi diye tanımlanabilir!

Güzelliğin kıymetini ancak çirkinlikle anlayabiliriz. Sağlığın kıymeti de hastalık, yaşamanın değerini de ancak ölüm ile anlaşılabilir. Bu öylesine vazgeçilmez duruma gelmiştir; İnsanların sürekli barış halinde yaşayamayacağı gerçeğiyle toplumlar kendilerine suni düşmanlar icat etmişler.

Her şeyin zıddıyla kaim olması, her şeyin zıddıyla bilinmesi, varlıkların da zıddıyla bilinmesini anlamak mümkün görünmektedir.

Karşıt olan şeyler bir araya gelir ve uzlaşmaz olanlardan daha güzel bir uyum doğar! Her şey ve özellikle de her düzen bir çatışma sonucunda meydana gelmektedir!

Zıtlar ve tezat dediğimiz kavramlar, sosyal olaylar, siyasi düşünce ve ideolojilere, ülkemizde kabaca bir baktığımızda karşımıza neler çıkmaktadır? Bizim gibi ülkelerde siyasi düşünce ve ideolojiler yıllardan beridir, neden kavga ettirilmektedir?

Türkiye Cumhuriyetinin kurulması ve özellikle de çok partili hayata geçilmesi akabinde, bu ülkedeki siyasi düşünceler, ideolojiler ve bunların taraftarları sürekli olarak kavga halinde olmaktadır! Neden?

Bu ülkede; Devlet, Millet, Ana muhalefet ve Muhalefet; Devletin bekası ve Milletin birliği adına, bir ve beraber mi, hareket etmektedir? Neden olmasın?!

Siyasi partiler, ideolojiler, liderler ve bunların müntesipleri kalabalıklar, bu ülkede sadece ve sadece kavga etmeleri üzerine formatlanmıştır! Kavga ve Kaastan birilerinin beslenmesi için gerek ve yeter şarttır!

Yoksa Zıtlar ve kavga mı bekliyorduk? Yoksa Zıtlar ve tezatların birlikteliğinden, birlikte hareket etmesinden kaynaklı, büyük idealler çerçevesinde, mükemmel bir DENGE ve DÜZENİ mi?

Yaşamakta olduğumuz, siyaset dünyasındaki zıtlar ve tezatların birlikte hareket etmelerinden kaynaklı, bir düzen ve bir sükun mevsimidir!

Bu gelişmeleri, Anlamayı ve anlamlandırmayı, idrak edebilmeyi ve yorumlayabilmeyi, partizan bir bakış açısından kurtulabilmeyi ve destekçisi olabilmeyi, dilerim!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir