Balon Fiyatlar ve Ekonomi Güvenliği!

Güvenlik, dijital bir dünyada ve insanların da sanal olduğu bir ortamda, her şeyi emniyet altına alabilmektir!

Peki, güvenlik sadece jeo-politik ve jeo- stratejik, askeri ya da sınırları korumaktan ibaret midir?

Ulusal güvenlik; Ekonomik, askeri, politik, sosyal ve teknolojik unsurların tamamını kapsamaktadır!
Geleneksel güvenlik anlayışına göre ulusal güvenlik; bir devletin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını korumak olarak tanımlanmaktadır!

Devletler her türlü tehdide karşı, toprak bütünlüğü ve ulusal güvenliğini korumak için strateji ve taktik geliştirmek zorundadır!

Ulusal güvenlik, bir devlet ve millet için olmaz ise olmazlar arasındadır! Aksi halde, devlet ve millet varlığını sürdüremez!

Güvenliğin askeri yönü, ulusal güvenliğin tek unsuru olmamakla, önemli bir bileşenidir!

Güvenliğin askeri yönünün yanı sıra, diplomasi yönü ile toplum ve çevre, enerji ve doğal kaynaklar, ekonomi ve siber yönleri de bulunmaktadır!

Ekonomik güvenlik; Bir ülkenin refahı ve ekonomik sisteminin işleyişini tehlikeye atabilecek potansiyele sahip, ekonomisine yönelmiş tehditlerle ilgilidir!

Ekonomik araçlar, ülkelerin ekonomik ve dış politikalarını etkilemede kullanılma imkânları artmıştır!

Ekonomik güvensizlik ise diğer devletlerin ekonomik araçlar üzerinden etkisine açık durumda bulunmaktır!

Ekonomik güvenliğe ilişkin tehditler, dış güçlerin diğer ülke ekonomisi ve ekonomik egemenlik gücünü zafiyete uğratmak ve aynı zamanda kendi dış politika veya ekonomik amaçlarına ulaşmak amacıyla, ekonomik yöntemler kullanılmak suretiyle oluşturdukları tehditleri içermektedir!

Peki, ülkemizde; on yıllardır savaş olan ülkelerde göremediğimiz döviz kuru artışı ve temel gıda ürünlerdeki akla ziyan fiyat artışları ve enflasyona neler demeli?

Küresel finans sisteminin içerideki uzantıları, vatandaşları birbirine düşürebilmek için bazı sektörlerde, balon fiyatlar üzerinden nereye hizmet etmektedir?

Özellikle temel gıda maddeleri ve konut sektöründeki fiyat artışlarını, nasıl izah etmeliyiz?

Ekonomi güvenliği, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için ulusal güvenliğin olmaz ise olmazıdır!

Devlet AKLI; Devlet olmanın gereği, balon fiyat artışları ve küresel finans sisteminin içerideki uşaklarına gereken cevabı, hem devletin bekası ve hem de sosyal ve toplumsal barış adına vermelidir!

Aksi halde, sosyal ve ekonomik kaos kapımızdadır! Aksi halde, birliğimizi muhafaza edemeyiz! Aksi halde, Orta Asya, yolu görünür!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir