Deprem Gerçeği ile Yaşamayı Öğrenmek!

6 Şubat 2023 tarihindeki Kahraman Maraş depreminden sonra; Konya Büyük Şehir Belediyesi öncülüğünde, Konya İnşaat Mühendisleri Odası ve Üniversitelerde, ilgili ve yetkili akademisyenler; Konya’daki KAMU binaları; OKUL ve HASTANE vb. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği çerçevesinde; DEPREM TESTİ; Bina Dayanıklılık Raporu – Depreme Dayanıklılık Raporu – Deprem Raporu ve Performans Analizi, konularında bir çalışma yürütmüştür!

Konya’daki Kamu Binalarının DEPREM Testi; Bina Dayanıklılık Raporu – Depreme Dayanıklılık Raporu – Deprem Raporu ve Performans Analizi raporunun sonuçları, ehline ve ilgili taraflarca malumdur!

Peki, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği çerçevesinde; Deprem Testi ve Depreme Dayanıklılık Raporu olmayan ya da uygunluk raporu alamayan binalar ve özellikle de, KAMU KURUM BİNALARI ile ilgili neler yapılmıştır?

  • Konya’daki Kamu Kurum binalarındaki; Deprem Testi sonuçları; Saldım çayıra Mevla kayura mı denilmiştir?
  • Yoksa Deprem Testi uygun olmayan binalarla ilgili DAYANIKLILIK ve PERFORMANS ANALİZ raporları, tozlu raflara mı kaldırılmıştır?
  • Ya da DAYANIKLILIK ve PERFORMANS ANALİZ raporu, uygun olmayan KAMU binaları ile ilgili, yasalar ve yönetmeliklerin gereği yapılmakta mıdır?

İnsan olarak başımıza gelebilecek semavi ve arazı afetlere karşı dikkatli olmak, önlem ve tedbir almak, imanın gereği, tevekkül dediğimiz böyle bir şeydir!

Tedbir almadan, tevekkül olmaz! Tevekkül, tüm insanı önlem ve tedbirleri aldıktan sonra, imanın gereği, daha sonra da yüce makama teslim olmaktır!

Tevekkül, önlem almaya asla mani değildir! Bize akıl veren, aklımızı kullanmadan ve üzerimize düşeni yapmadan, her şeyi Allah’a ısmarlamak, tevekkül değil, kuru bir ahmaklıktır!

Tevekkül, insan olarak üzerimize düşeni yaptıktan sonra, gerisini Allah’a havale etmek ve sonucun iyi olmasını, Yüce Allah’tan ümit etmektir!

Deprem öldürmez, ihmal ve bina öldürür gerçeği, yaşadığımız her depremde, karşımıza çıkmaktadır!

  • Peki, deprem ya da fay nedir? Fay kırılması ne demektir?

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey FAY olarak adlandırılır!

Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri fay olarak isimlendirilir!

  • Depremin zararlarını en aza indirebilmek için insani olarak alabileceğimiz bazı tedbir ve önlemleri, şu şekilde sıralayabiliriz!

Yerleşim alanlarını, kırıklar ve fay hattından uzak ve sağlam zeminler üzerinde kurmalı!

Alüvyal dolgulu ve gevşek yapılı zeminlere yerleşim yapılmamalı!

Depremi önceden haber verebilen sistem ve yöntemler geliştirilmeli!

Binaların yapı malzemesi ve yapı tekniği depreme dayanıklı olmalı!

Vatandaşlar deprem konusunda duyarlı hale gelmeli ve eğitilmeli!

Ülkemiz bir deprem kuşağında bulunmakta olduğunu unutmamalı!

Ülke olarak, Deprem gerçeğine göre yaşamak ve yapılar üretmek zorunda olduğumuzu her daim hatırlatmak gerekir!

Depreme karşı önceden önlem ve tedbir almak adına, dere yatağı ve zemin etüdü sağlam olmayan yumuşak toprak yerlere bina yapılmamalı!

Binalar depreme dayanıklı ve malzemeleri de deprem yönetmeliğine uygun ve kaliteli olmalı!

İskan noktasından sıkıntılı olan binalara yandaş mantığı ile oturma izni belediyeler tarafından verilmemeli!

Yasa, kanun ve yönetmeliklere uygun olmayan binalar acilen hem boşaltılmalı ve hem de yıkılmalı!

Belediyeler ve yapı denetim firmalarında; yasa, kanun ve yönetmeliklere aykırı davranan ve bunları görmezden gelmek sureti ile, can ve mal kaybına sebebiyet veren, sorunlu binalara iskan veren firmalar, kişiler ve memurlar hakkında adli işlem başlatılmalıdır!

İnsan hayatı, bu kadar ucuz olmamalıdır!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir