İsviçre, Ukrayna – Rusya, BARIŞ Zirvesi!.

Daha önceki bir yazımda, küresel iki EKOL ve GÜÇ arasında, Soğuk Savaş benzeri yeni bir DENGE çerçevesinde, ikinci Dünya Savaşı devam ederken, kendi aralarında yapmış oldukları konferansları, gizli görüşmeleri ve anlaşmaları dikkatli okumak ve algılamak gerektiğini vurgulamış ve konferanslar hakkında kabaca bilgiler kaleme almıştım!

1 -) https://ahmetunver.com.tr/2024/05/30/kuresel-iki-ekol-denge-ve-hegemonya-savasi/

2 -) https://ahmetunver.com.tr/2024/01/28/dunyanin-catisinda-kuresel-iki-ekol-savasi/

16 Mayıs 1916 tarihinde, Britanya İmparatorluğu ve Fransa arasında yapılan, daha sonra Rusya’nın da katıldığı, Osmanlı İmparatorluğunun Orta Doğudaki topraklarının paylaşılmasını öngören, gizli, Sykes – Picot Antlaşmasını, hatırlatmak isterim!

Dünya, yeni bir değişim, denge ve yeni bir düzenin arifesindedir! Peki, DENGE; birinci ve ikinci dünya savaşlarında olduğu gibi KANLI ve SANCILI mı olacak?

Dünyada meydana gelen, tüm olay ve olguların arka planında, Küresel iki EKOL ve GÜÇ arasındaki, hegemonya, rekabet ve mücadelesini görmeden, ne olduğu ya da nereye varılmak istenildiği anlaşılmayacaktır!

Küresel iki EKOL ve GÜÇ, hegemonya ve nüfuz, ekonomik ve askeri olarak her alanda ve her bölgede, kıyasıya bir rekabet, mücadele ve bilek güreşi halindedir!

Küresel iki GÜÇ ve EKOL arasında ki mücadele ve bilek güreşi, birinci Dünya Savaşı galipleri ve ikinci Dünya Savaşının galipleri arasında geçmektedir!

Bugün de, Küresel iki EKOL ve GÜÇ arasında, Dünya Barışı ve Huzuru, SOĞUK SAVAŞ benzeri Yeni bir DENGE adına, yeniden; sınırlar – konferanslar ve anlaşmalar silsilesi kurulamaz ise dünya halklarını, zor günler beklemektedir!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic; İsviçre’de yayımlanan haftalık Die Weltwoche Dergisine, 12 Haziran tarihinde verdiği röportajda; Üçüncü dünya savaşından söz edemem ama büyük bir çatışmadan söz ediyorum. Ne kadar uzaktayız? Bundan çok uzakta olmadığımıza inanıyorum. Üç ya da dört aydan fazla değil ve bunun daha önce gerçekleşme tehlikesi de var, diyor!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic; Rusya ve Ukrayna arasındaki durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini! Ünlü tarihçi Alan JP Taylor; Tren istasyondan ayrıldı ve kimse onu durduramaz! Ve görünen de bu! Büyük güçler bir şey yapmazsa, Ukrayna’da olup bitenlerin acı sonunu göreceğiz! Kısa bir süre sonra eminim ki gerçek bir felaket göreceğiz, diyor!

13 – 14 Haziran tarihlerinde, İtalya’nın ev sahipliğinde; İtalya, ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere ve Japonya’dan oluşan, G7 Grubu, Liderler Zirvesi yapılmıştır!

G7 Liderler Zirvesinde; Savaşın sürmesi için Ukrayna ile ABD arasında özel güvenlik anlaşması imzalandığı! Ukrayna’ya 50 milyar dolar ek kredi ve Rusya’ya yeni yaptırım kararları alındığı! Batı tarafından dondurulan Rus parasından elde edilen faizlerin Ukrayna’ya verilmesinin kararlaştırıldığı!

G7 Liderler Zirvesine katılan liderlerin çoğunluğu, İsviçre’deki; Ukrayna Barış Konferansına da, katılım sağlamıştır! G7 Liderler Zirvesinde; Ukrayna – Rusya savaşının bitirilmesinde dair hiçbir mesaj verilmedi!

İsviçre’nin Burgenstock tatil beldesinde, 15 – 16 Haziran tarihlerinde, İslam Dünyası Kurban Bayramını kutlarken, YÜZ ülkenin katılımı ile Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı gündeme alan; Ukrayna Barış Zirvesi, tertip edilmiştir!

  • Ukrayna Barış Zirvesine katılan 80 ülke sonuç bildirisinde, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün herhangi bir barış anlaşmasının temeli olması gerektiğini onaylarken sekiz ülke bildiriyi imzalamadığı!
  • Endonezya, Libya, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Tayland, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de bulunduğu 16 ülke ve kuruluşun ortak bildiriyi kabul etmediği! Irak ve Ürdün, ortak bildiriyi önce imzaladığı fakat daha sonra imzalarını gerekçe sunmadan geri çektiği!
  • Ortak bildiride, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğünde yer alan, toprak bütünlüğü ve egemenliği saygının Ukrayna’da, kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için bir temel teşkil edeceği, vurgulanmaktadır!

İsviçre’nin Burgenstock tatil beldesinde iki gün süren konferansa davet edilmeyen ancak pek çok katılımcının barışa giden yol haritasına katılmasını umduğu Rusya’nın yokluğu dikkat çekilmiştir!

Analistler; iki gün süren konferansın savaşı sona erdirme konusunda çok az somut etkisi olacağını! Savaşı başlatan ve sürdüren Rusya’nın davet edilmediği! Toplantıya katılmayan kilit müttefiki Çin ve gözlemci olarak toplantıda hazır bulunan Brezilya, barışın sağlanması adına alternatif yolları birlikte hazırlamaya çalıştıklarını, ifade etmektedir!

İsviçre; Ukrayna – Rusya BARIŞ Zirvesinde ki; Ortak Bildiri de;

  • Zaporojye Nükleer Santrali de dahil olmak üzere nükleer enerji santralleri ve tesislerinin kontrolünün Ukrayna’ya iade edilmesi!
  • Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki limanlara erişimin yanı sıra serbest, tam ve güvenli ticari seyrüseferin sağlanması!
  • Her iki taraftaki tüm savaş esirlerinin serbest bırakılması!
  • Sınır dışı edilen ve hukuka aykırı olarak yerlerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ve gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerinin Ukrayna’ya iade edilmesi!

İsviçre’de düzenlenen Barış Zirvesini değerlendiren Rusya Devlet Başkanı Putin; bu etkinliğin bir müzakere değil, bir grup ülkenin kendi çizgilerini sürdürme ve Rusya’nın çıkar ve güvenliğini doğrudan etkileyen meseleleri kendi takdirlerine göre çözme arzusu olduğuna, dikkat çekmiştir!

Rus lider Putin; Rusya’nın katılımı olmadan ve bizimle dürüst ve sorumlu bir diyalog kurmadan Ukrayna ve genel olarak küresel Avrupa güvenliği konusunda barışçıl bir çözüme ulaşmak mümkün değildir! Avrupa için tehlikenin Rusya’dan gelmediğini, Avrupalılar için asıl tehdidin, ABD’ye olan kritik ve giderek artan bağımlılıklarının yattığını, vurgulamıştır!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan; İsviçre’deki Rusya – Ukrayna Barış Görüşmesinde; Önümüzde Ukrayna barış planı var. Rusya da kısa bir süre önce kendi şartlarını, kendi koşullarını paylaştı. İçeriği ve öne sürülen koşullardan bağımsız bir şekilde bunların önemli adımlar olduğunu ve umut ışığı olduğunu, düşünüyoruz!

Hakan Fidan; Ancak her iki taraf da, diğer tarafın attığı adımların daha geniş kapsamlı savaş çabalarının bir uzantısı olduğunu düşünüyor. Bu konferans, köprüden önceki son çıkış olabilir, diyor!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, Bu konferans, köprüden önceki son çıkış olabilir, vurgusu; Barış Zirvesine katılan ve katılım sağlamayan, dünya liderlerine matuf, ne demek istiyor olabilir ki?

Hakan Fidan; Çatışmanın diğer tarafı olan Rusya’da salonda bulunsaydı, bu zirve daha sonuç odaklı olabilirdi! Diplomasi ve müzakerelere dayanan, kapsamlı ve kapsayıcı bir stratejiye giderek daha fazla ihtiyaç duyulduğunu, vurgulamıştır!

Hakan Fidan; Mart 2022’deki İstanbul görüşmeleri ve Karadeniz Tahıl Girişimi, diplomasi ve müzakerelerin ilerleme sağlayabileceğinin çok önemli işaretleridir! Türkiye her zaman olduğu gibi süreci kolaylaştırmaya hazırdır, diyor!

Hakan Fidan; Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve bağımsızlığına olan desteğini kararlılıkla sürdürmektedir! Barış vizyonumuz gerçekçi, kapsayıcı ve uygulamaya yöneliktir, pratiktir! Bu amaçla ileriye dönük bir yol haritası oluşturmaya kararlıyız, diyor!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; iki yıl önceki; Rusya – Ukrayna Müzakere Heyetleri Toplantısında; Adil bir barışın kaybedeni olmayacağına inanıyoruz! Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir, ifade ve vurgularının, İsviçre’deki Ukrayna – Rusya BARIŞ Zirvesi çerçevesinde, Dünya Barışı ve İnsanlığın Huzuru adına, manidar ve dikkate değer olduğunu, düşünüyorum!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi