Türk Dünyası Ortak Alfabesi ve Türk Diasporası!

Türk Dil Kurumu ve Uluslararası Türk Akademisi iş birliğinde, Türk Devletleri Teşkilatının uhdesinde düzenlenen, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Üçüncü Toplantısı, 9 – 11 Eylül 2024 tarihlerinde, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, yapıldı!

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu; Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılan toplantıda üzerinde anlaşılan Ortak Türk Alfabesine ilişkin bildiri yayımlamıştır!

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşmıştır!

Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi açıklanması akabinde; Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dünyası ve Türkiye Yüzyılı çerçevesinde, Türk Diasporasına yönelik toplantı ve sempozyumlar da, yapılmaya başlanmıştır!

  • Türkiye Yüzyılında, I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu, 14 – 16 Ekim 2024 tarihleri arasında, Erzincan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde yapılacak!

Sempozyum, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde; Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı işbirliğiyle, KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin TATAR, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Cevdet YILMAZ, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı Sayın Binali YILDIRIM da katılacaktır!

Sempozyumda, Türk Diasporası; göç ve göçmenlik, medya, diplomasi, STK, lobicilik, yumuşak güç, İslamafobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat, hukuk gibi temalar ile Türkiye’nin onur meselesi olan Kıbrıs konusu da ele alınacaktır!

Türkiye Yüzyılında, I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumunun hazırlanmasında emeği geçenlere ve katılımcılara şimdiden teşekkür eder, sempozyumun Türk Dünyası ve Türk Diasporası adına hayırlara vesile olmasını dilerim!

Fütürist Alvin Toffler; Eğer bir stratejiye sahip değilsen, başka birinin stratejisinin bir parçası olursun, diyor!.

  • Peki, Diaspora ne demektir? Türk Diasporası nedir? Yıllardan beridir başkaca ülke ve milletlere ait sandığımız bu kavramı kabaca izah etmeye çalışalım!

Diaspora kelimesinin sözlük anlamı, kelimenin kavramsal olarak tanımındaki değişikliği de ortaya koymaktadır!

Türk Dil Kurumu sözlüğünde Diaspora; Herhangi bir ulusun veya inanç mensup­larının ana yurtları dışında azınlık olarak yaşadıkları yer! Herhangi bir ulusun yurdundan ayrılmış kolu, olarak ifade edilmektedir!

Konuyla ilgili literatür, Bir ulusun yurdundan ayrılmış, uzaklaşmış kolu, cümlesiyle ifade ederek formüle etse de yine aynı literatür, kavramsal olarak diasporanın tanımındaki değişiklikleri de zik­retmektedir.

Önceleri zorunlu sürgün sonucu yurdundan ayrılmış topluluklar için kullanılan diaspora kavramı, artık, göçmenler, mülteciler için de kullanılmaya başlandığı görülmek­tedir!

Dünyada, yeni bir düzen kurulmakta olduğunu ve yeni düzenin tek kutuplu veya soğuk savaş döneminde olduğu gibi iki kutuplu olması, bugün için sürdürülebilir değildir! Dünya, eski dünya değildir! Yeni kurulacak sistem ve düzen, çok kutuplu olmak zorundadır!

Türk Devleti, Kadim Türk Devlet Aklı ile birlikte, yeni kurulacak düzenin başat aktörü ve kutup başı olacaktır! Su, yolunu bulmuştur! Su, kendi dere yatağında akmaya devam edecektir!

Beş bin yıllık kadim devlet geleneği olan Türkler, altı yüz yıl, yirmi dört milyon kilometre karelik gönül coğrafyasında, barış ve huzuru temin ederken, bulunduğu her bölgeye; Adalet dağıtan, Hakikat temsilcisi ve mazlum milletlerin de, hamisi ve hadimi olmuştur!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti; Somali’de, Suriye’de, Libya’da, Kıbrıs’ta ve daha adını sayamadığımız, tarih, sosyal, medeniyet, kültür aklı ve tüm mazlum coğrafyalarda ne işi varmış?

Azerbaycan İstiklal şairi Ahmed Cevad Ahundzade; Çırpınırdı Karadeniz şiirinde; Bakıp Türk’ün bayrağına, Selâm Türk’ün bayrağına, Hayran Türk’ün bayrağına, VEFALI TÜRK geldi yine, Kurban Türk’ün bayrağına ve Yol ver Türk’ün bayrağına, diyor!

Türk Devletini; Tarih, kültür, coğrafya ve gönül aklı olan tüm bölgelerde ki mazlum milletler, Türk ve Türk’ün Bayrağını saygı ve hürmetle beklemektedir! Duymamak, görmemek ve gitmemek, insani ve tarihi büyük bir sorumluluk ve vebaldir!

Türk Dünyası, 20. yüzyılın sonlarında tüm Türk halkları için kullanılan coğrafi ve kültürel bir kavramdır!. Oldukça geniş bir coğrafya ve kültürel alanı kapsayan Türk dünyası, batıda Kosova ve Karadağ, en doğuda Moğolistan yer alır!

Türk Dünyası, Orta Asya’ya ek olarak Türkiye, Avrupa, Kafkasya, Çin ve Rusya içindeki Türk bölgeleri ile Türk diasporasını kapsamaktadır!

Türk Dünyası kavramının ifade ettiği alan, tüm bağımsız Türk Cumhuriyetleri, Özerk Türk Cumhuriyetleri ve Türk Topluluklarını da kapsamaktadır!

Türk Dünyası ile eş anlamlı olan Türkeli kavramı, 19. ve 20. yüzyılın başlarında tüm Türk halkları için kullanılmış, coğrafi ve kültürel bir kavram olarak yer almakta ve Türklerin çoğunlukta yaşamış olduğu bölgeler için kullanılmaktadır!

Orta Asya ile Türkiye arasında ki güçlü bir ilişki ve işbirliğinin 21. Yüzyıldaki siyasi ve güç dengelerini değiştirebileceği ve etkileyeceği de aşikâr!

Fantom kuramı gereğince, ana parça ile kopan ya da koparılan parça arasında bağ kurulamadığı takdirde, kopan parçalara, barış – huzur ve istikrar gelmeyecektir!

  • TÜRK; Adalet dağıtan ve Adaletin temsilcisi, Hakikat Ehli ve Hakikatin temsilcisi, Mazlumların da HAMİSİ demektir!

Hafızasız tarih olmaz ve tarih olmadan gelenek olmaz! Geleneksiz medeniyet olmaz ve medeniyetsiz eğitim olmaz! Eğitim olmadan birey olmaz ve birey olmadan ulus olmaz!

Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkçe Konuşan Ülkelerin birbirleri ile işbirliği, güç birliği ve uluslararası görünürlük noktasından, Ortak Alfabe ve Türk Dünyasına matuf Diaspora çalışmalarının, küresel yeni bir düzen ve denge arayışları ya da savaşlarının olduğu bir dönemde, manidar olduğunu düşünüyorum!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir