Geçtiğimiz günlerde, İstanbul da ikamet eden ve işleri sebebi ile sürekli olarak Konya’ya gelen ve yatırımları da bulunan, Konyalı bir dost ile sohbet ederken; Yağmur – Kar – Kış – Rüzgar vb. hava şartları sebebi ile sürekli olarak, ya Konya – İstanbul ya da İstanbul – Konya uçak seferlerinin ya iptal edildiği ya da rötar yaptığı konusunda uzun bir sohbetimiz oldu!
Peki, neler olmaktadır? Konya – İstanbul ya da İstanbul – Konya uçuşları, hava şartlarından kaynaklı, neden ertelenmekte ya da rötar yapmaktadır?
Peki, dünya bu konuda nerededir? Dünyada, Türkiye’den kar – kış – rüzgar – fırtına ve yağmur vb. hava şartları daha ağır olan ülke ve şehirlerde durum nasıldır?
Başka ülkelerde de sürekli olarak uçuşlar ertelenmekte ya da rötar olmakta mıdır? Yoksa teknolojinin nimetlerinden faydalanmak suretiyle sorunlar bir nebze de olsa izale edilmekte midir?
Daha önceki yıllarda, askeri havalimanı olduğundan ve ertelenme ya da rötar sebebi bundan kaynaklı olduğundan dem vurulurdu?
Peki, gerçek sebep nedir? Uçuşlar sürekli olarak neden hava şartlarından kaynaklı ya ertelenmekte ya da rötar yemektedir?
Peki, Uçuşların hava şartlarından dolayı ertelenmesi ya da rötar yemesinin sebepleri arasında, LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazının olmaması olabilir mi?
Ya da etkili ve yetkili makamlarda bulunan kişilerin bu konuda bir derdi ve tasası var mıdır? Yoksa böyle bir sorun olmadığını düşünmek suretiyle görmezden ve duymazdan mı gelinmektedir?
Peki, etkili ve yetkili makamlarda bulunan arkadaşlar, böyle bir sorunu görmezden ve duymazdan gelmek suretiyle sorunlar izale olmuş ve çözüme kavuşmuş oluyor mu?
- Peki, LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazı nedir ve ne işe yaramaktadır?
LLZ/DME (Localizer/Distance Measuring Equipment) cihazı, düşük görüş koşullarında uçakların güvenli iniş yapabilmesini sağlayan, hassas yönlendirme ve mesafe ölçümü yapabilen bir sistemdir!
LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazı, özellikle sis, yağmur veya kar gibi olumsuz hava koşullarında uçuş güvenliğini artırmak için kullanılmaktadır!
Geçtiğimiz günlerde, aynı sorunları yaşayan, Kahramanmaraş Havalimanına LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazın takıldığı haberleri basına yansıdı! Tebrikler Kahramanmaraş. Emeği geçen ve vesile olanlardan Allah razı olsun!
Peki, LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazı, Konya Havalimanına neden takılamıyor? Çok mu pahalı bir sistem? Ya da diğer şartlar, bu cihazın takılmasına elverişli değil midir? Yoksa başkaca ne gibi sebeplerden dolayı bu cihaz takılmıyor?
Peki, LLZ/DME ( Localizer/Distance Measuring Equipment ) cihazı ve sistem nedir? Nasıl çalışmaktadır?
ILS, uçağın bir piste yaklaşmasında hem yatay hem de dikey rehberlik sağladığı! Pilotların pisti görmeden bile bir piste iniş yapmak için kullanabilecekleri kadar hassas hale getirildiği, ifade edilmektedir!
Aletli İniş Sistemi ( ILS – Instrument Landing System ) ilk kez 1930’ların sonlarında, II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden önce tanıtıldığı! Bugüne kadar, pilotlar için en doğru yaklaşma yardımı olmaya devam ettiği vurgulanmaktadır!
ILS için uçaktaki aletler ile yerdeki aletlerin birbirleri ile aynı frekansta haberleşmesi gerektiği, ifade edilmektedir!