20 Aralık 2019 tarihi itibari ile Bilecik Şeyh Edebali, Ankara Hacettepe ve Konya Selçuk Üniversitesine, rektör ataması için rektör adaylık müracaatları yapıldı!. Akabinde YÖK rektörlük için aday başvurusunda bulunan adayları mülakata çağırdı! Tabii ki rektör adaylarından daha önce bir başka üniversiteye rektör adaylığı için başvuruda bulunmuş ve mülakatı yapılmış olanlar ise bu süreçte YÖK tarafından mülakata çağrılmadı!. YÖK mülakat sonuçları ve yereldeki siyasetin baskıları çerçevesinde rektör aday listesini Sayın Cumhurbaşkanımıza sundu!. Şehir olarak, yukarıdaki mezkur üniversitelerden Selçuk Üniversitesi rektörlük ataması daha fazla ilgi alanımıza girmektedir!. Ataması yapılacak olan tüm rektör adaylarına, şehirlerine ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim!.
Türkiye’deki devlet üniversitelerinin kuruluş tarihleri, şehrimizde bünyesinden dört adet üniversite çıkarmış ve hamiliği de devam etmekte olan Selçuk Üniversitesinin de kuruluş tarihi neredeyse ülkemizde ilk kurulan üniversitelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır!. Türkiye’de kurulan devlet üniversiteleri sıralaması şöyledir!. İstanbul Üniversitesi 18.11.1933.. İstanbul Teknik Üniversitesi 01.01.1944.. Ankara Üniversitesi 13.06.1946.. Karadeniz Teknik Üniversitesi 20.05.1955.. Ege Üniversitesi 01.01.1955.. Atatürk Üniversitesi 31.05.1957.. Orta Doğu Teknik Üniversitesi 15.11.1956.. Hacettepe Üniversitesi 08.07.1967.. Boğaziçi Üniversitesi 12.09.1971.. Dicle Üniversitesi 30.11.1973.. Çukurova Üniversitesi 30.11.1973.. Anadolu Üniversitesi 30.11.1973.. Cumhuriyet Üniversitesi 09.02.1974.. İnönü Üniversitesi 03.04.1975.. On dokuz Mayıs Üniversitesi 11.04.1975.. Selçuk Üniversitesi 11.04.1975.. Uludağ Üniversitesi 11.04.1975..
Akademik hayatı neredeyse yarım yüzyıla yaklaşmakta olan Selçuk Üniversitesine rektör atanması, tabii ki kolay bir süreç değildir!. Daha önceki yazılarımızda, sürekli olarak vurguladığımız, bu şehirde güç ve denge gruplarının olduğunu ve şehirdeki siyasi aktörlerin de her dönemde, kendilerine yakın bir rektör adayının olması zaviyesinden ve başkaca
kaygılarının olduğunu ifade etmiştik!. Selçuk Üniversitesine bu dönemdeki rektör atanması için 34 akademisyen adaylık başvurusunda bulunmuştur!.
Öncelikle özgüvenli bir şekilde meydana çıkan ve yarışa katılan rektör adayı akademisyenleri tebrik ederim!. Bir de rektörlük için adaylık başvurusunda dahi bulunmadan, izleyici locasında bekleyen ve sadece siyasete yakın olmakla bu işi kotarabileceğini bekleşenler de bulunmaktadır!. Tabii ki bu da bir tercih meselesidir!. Her seçimin bir vazgeçiş olduğu bir dünyada yaşıyoruz!. Fakat dünya ve bölgemiz yeniden bir değişim ve dönüşüm arenası ve öncesinde bulunuyorken!. Risk almadan başarılı işler biraz zordur! Cenk, er meydanına çıkmadan ve savaşı göze almadan kazanılan zaferin bir anlamı olmasa gerekir!. Suriye’de, Akdeniz’de ve Libya’da Türk Devleti risk almamış olsa neler olurdu?!. Sadece soruyorum!. Hayat riskler üzerine kuruludur! Hayatta, aldığınız risk oranında da ödül alırsınız!. Hayatın kuralı budur!.
Selçuk Üniversitesi rektörlük atamasında bugün itibari ile geldiğimiz son nokta şöyledir!. Şehirdeki tüm protokol ve siyasi aktörler, kendilerine yakın, söz dinleyen ve iş yaptırabilecekleri bir aday için YÖK ve Külliye ‘deki dostları üzerinden lobi faaliyetleri ve baskı kurmaya çalışmaktadır!. Tabii bu baskılar atama makamına ne kadar etki edecek ve sonuca nasıl taalluk edecek, bilmiyoruz!.
Fakat siyasi aktörlerin önerdiği tüm adaylar, atama makamı tarafından kabul görmemektedir! Çünkü yerel siyaset tarafından önerilen ve baskısı yapılan tüm adaylar, halen mevcut rektörün, network ve uluslararası denkliğine erişemedikleri zaviyesinden ret cevabı ile karşılaşmaktadır!. Şimdi şöyle bir durum ile karşı karşıya bulunuyoruz!. Peki, sonuç ne olacak?!
Şehirdeki güç ve denge grupları ve özellikle de siyasi aktörler, bir ve beraber olmadığı, sadece kendilerini düşündükleri, şehri ve akademik dünyayı dikkate almadıkları sürece, bu şehirde her dönemde olduğu gibi burada da aynısı yaşanacaktır!. Yani, dejavu olacaktır!. Atama makamı iradesini yereldeki siyasi aktörlerin bir aday üzerinde uzlaşamaması ve tüm baskılarına rağmen ters köşe yapmakla hepsine gol atacaktır!.
Selçuk Üniversitesi rektörlük atamasındaki son durum, aldığımız duyum ve bilgiler çerçevesinde, atama makamı mevcut rektör yönünde kullanmak durumunda olacağıdır!. Fakat şehirdeki tüm siyasi aktörler tarafından bu karar kabul edilmemektedir!. Atama makamı şehirdeki siyasi aktörleri de yok sayamayacağına ve görmezden gelemeyeceğine göre!. Bir gazeteci ve iletişimci olarak, gözlemlerimize de dayanarak, atama makamı iradesini, Konya’da temeli atılan ASELSAN ve Teknoloji Endüstri bölgesinin kurulması, çok yakın bir
tarihte, bu şehirden kendi uzay mekiğini fırlatmayı planlayan Türk Devleti, bu çalışmaları yerinde yönetecek ve yürütecek, Külliye ‘den, devlete yakın ve konusunun da uzman bir bürokratı, rektör olarak gönderecektir, diyorum!.
Ya da, siyaset yeniden şekil almaktadır!. Siyaset bir kırılma, değişim ve dönüşüm hazırlığındadır!. Türkiye, 2002 tarihinden bugüne kadar muhafazakar bir siyaset tarafından idare edilmektedir!. Türkiye’de, bu siyasi düşünce, olmaz denilen çok şeyleri bu dönemde başarmıştır!. 2002 tarihindeki siyaset şartları ile günümüzde ki sosyal, siyasi ve ekonomik sıkıntılar ve durum kıyaslandığında aynı tablo karşımıza çıkmaktadır! Yani ne demek istiyorsun dediğinizi de duyar gibiyim!. Sadece yeni siyasi dönemin parametrelerini sıralıyorum!. Türk siyaseti, devlet aklının denetim ve kontrolünde, yeni bir siyasi dönemin eşiğinde ve siyaseten de makas değiştirilmek üzeredir!. Yereldeki siyasi aktörler işlerine gelmediği ve yerelde ki güçlerini de kaybetmek istemedikleri için göremese ve idrak edemese de!. Çünkü dünyada yeni bir düzen ve sistematik kurulmak üzeredir!. Bu yeni düzen ve sistematik de yüz yıl önce olduğu gibi bu topraklarda ve bölgemizde kurulacağına göre!. Devlet kademesi ve bürokrasisi, yeni siyasi dönemin eşiğindedir! Devletin tüm kademesinde yeni aktör ve adaylar da sahne almak üzeredir! Selçuk Üniversitesi rektörü de, bu yeni siyasi düşünce ve yeni siyasi iktidara yakın biri olacaktır, diye düşünüyorum!.