Bir Ülkenin gelişmişliği teknolojik olarak ve teknik elemanlarının niteliği ve niceliği ile eşdeğerdir.
Gelişmiş ülkelere kabaca bir baktığımızda teknik ve teknolojik yatırımlarının geri dönüşlerinin eseridir.
Dünya devletleri arasında gelişmişlik sıralaması yapılırken ülkelerin teknik ve teknolojik üstünlükleri de çok önemlidir.
Teknik Üniversiteler, üniversite – sanayi işbirliğinin tesisinde çok etkin bir noktada bulunmaktadır.
Bilimsel olarak yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin üretime – sanayiye aktarılması alanında Teknik Üniversiteler katalizör görevi bulunmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde, ‘Konya yeni bir toplum önderi kazandı’ konulu bir köşe yazısı kaleme almıştım. Selçuk Üniversitesi rektörü olarak atanan Mustafa Şahin hocamızın, Konya’ya yapılacak yatırım vb. konularda önder olacağını vurgulamıştım. Hocamızın, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın konsensüsü ile atanmasının, şehre yatırım ve projelerle desteklenmesini, yeni projelerin geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda bir ve beraber olunması gerektiğini, hocamızın önderliğinde Kadim şehre yatırım ve projeler için birleşilmesi gerektiğini ifade etmiştim.
Mustafa Şahin hocam, göreve atandığının ilk günü basın açıklamasında acilen ve ivedilikle Konya’mızda bir Teknik Üniversitenin kurulması gerektiğini ve hazırlıklara başladıklarını vurgulamıştır. 2010 yıllarında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi kurulurken de Teknik üniversite olarak kurulması gerektiği fakat sonradan gelişen olaylar, önem ve aciliyet Selçuk Üniversitesinin bir benzeri üniversite olarak eğitim hayatına devam edeceği açıklandı. Teknik Üniversite ihtiyacı 10 yıl öncelerinden tebarüz etmesine rağmen Konya’mızda kurulamamıştı. Dünya’da ve bölgemizde gelişen olaylar artık şehrimizde acilen bir Teknik üniversitenin kuruması gerektiğidir.
Gençlik yıllarından hatırladığım, rahmetli Başbakan Turgut Özel, kafasında ülkesi için düşündüğü bir projeyi kamuoyunun tartışmasına açar, olumlu ve olumsuz yönlerinin etraflıca konuşulmasını sağlar, daha sonra ise TBMM alt komisyonlarına yasalaşması için gönderilmesini temin ederdi. AK Parti genel başkanı ve 2014 yılına kadar Başbakanlık görevinde bulunan, halen TC Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, Ülkesinin gelişmesi vb. konularla ilgili olarak düşündüklerini öncelikle kamuoyunun tartışmasına açar, halkın konu ile görüşlerini- itirazlarını öğrenir, artı ve eksileri görüldükten sonra ise yasalaşması için gerekli girişimlerde bulunurlardı. Selçuk Üniversitesinin çiçeği burnundaki rektörü de atandığının ilk günü, Konyalıların tartışmasına Teknik Üniversite konusunu kamuoyu ile paylaşarak yapmıştı. Daha önceki yazımızda vurgulamaya çalıştığımız ‘Konya Yeni bir Toplum Önderi kazandı’ tespitimizin yerinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Varılmak istenen hedefteki konunun, toplum tarafından her yönü ile tartışılmasını, kamuoyunda etraflıca konuşulmasını temin etmek…
SÜ rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin hoca ile sohbetimizde, Organize bölgesinde bulunan, Konya Ticaret Odası Vakfına ait 10 bin metrekarelik arazinin Teknoloji Fakültesine tahsisi ile işe başladıklarını vurguladı. Daha sonra ise Özel İdare kayıtlarında olan 1 milyon metrekare alanın, tasarruf hakları Konya Büyükşehir belediyesinde bulunan, SÜ Sanayi Kampüsü olarak çalışmalarına başlayacakları ifade ettiler.
Konu ile ilgili Bağlantı olarak bir komisyon görevlendirdiklerini ve çalışmalarına başladıklarını sözlerine ekledi. Bütün alt yapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra, yani Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Teknolojik Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun SÜ Sanayi kampüsüne taşınması, Başbakanımız ve siyasi iradeden sadece bir tabela değişikliği ile Teknik Üniversitenin kurulması gerçekleşmiş olacaktır. Konya’mızın uzun yıllardan beri hayali olan, sanayi – üniversite işbirliği de Teknik Üniversitemizin kurulması ile fiiliyata geçecektir, vurgusunu yaptı.
Halen ülkemizde, İstanbul Teknik Üniversitesi , Yıldız Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi olmak üzer e dokuz adet teknik üniversite bulunmaktadır. Teknik üniversite olan illerimizi kabaca incelediğimizde, Karadeniz ve Erzurum illeri kadar mı ihtiyacımız yok… Sanayinin bu şehirlerde ne kadar var olduğu ise sanayi ve teknik yöneticilerce zaten malum. Teknik üniversite Konya ve bölgesinin acil ihtiyacı…