ETKİ AJANLIĞI Yasa Taslağı!

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger; Amerika neden güçlü biliyor musunuz! Bizler, Amerika olarak, içimizdeki vatan hainlerini çabuk etkisiz hâle getiririz! Dünyanın birçok ülkesindeki, vatan hainlerini de kahraman yapar, onları ülkelerinde önemli yerlere getiririz, diyor!

Mezkur ifadeleri; Sosyal ve Dijital medyanın çok yaygın olduğu günümüzde; Bir devletin bir başka devlette; vatandaşların, görüş, tavır, duygu ve davranışlarını etkilemek, yönlendirmek veya manipüle edebilmek için, savaş veya yönetime karşı açıkça kalkışma yoluna başvurmadan yapmış olduğu tüm faaliyetleri, ya da ETKİ AJANLIĞI, çerçevesinden okumak gerekir!

Denge ve denetleme açısından, Basın ve Sivil Toplum Örgütleri, vatandaşın talep ve önerilerini, aşağıdan yukarıya doğru ulaştırması yolu ile yönetime iletilmesi anlamına gelmektedir!

Peki, realite böyle midir? Basın ve sivil toplum örgütleri, bizim gibi ülkelerde, hangi küresel ve emperyalist güçler tarafından finanse edilmekte, kullanılmakta veya yönlendirilmektedir?

Basın ve sivil toplum örgütleri, küresel ve emperyalist güçler tarafından neden ve nasıl desteklenmekte, kullanılmakta ve yönlendirilmekte, olduğu ehline malumdur!

Küresel ve emperyalist güçler, çıkarları çerçevesinde, siyasi egemenliği etki ve tesir altına almaya çalıştıkları bizim gibi ülkelerde, denge denetleme açısından ” Basın ve Sivil Toplum Örgütleri ” üzerinden ” Örümcek Ağı ya da Etki Ajanlığı ” örmektedir!

  • Peki, İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, Etki Ajanlığı kavramı kapsamında değerlendirilebilir mi?

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik; savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terimdir!

Birinci Dünya Savaşında örneklerine rastlanılan iliştirilmiş gazetecilik pratiği, İkinci Dünya Savaşında yaygın olarak kullanılmıştır! İliştirilmiş / embedded gazetecilik, ABD’nin II. Körfez Savaşını başlatması ve Irak’ı işgali ile daha da görünür hale gelmiştir!

Türkiye gibi ülkelerde, küresel ve emperyalist güçlerin kullandıkları, işbirlikçi sivil toplum örgütleri ve basın dünyasında, Sivil Toplum Örümcek Ağı ya da Etki Ajanı ” dernek ve vakıflara her daim şahit oluruz!

Bir devletin bir başka devlette yaşayan insanların; görüş, tavır, duygu ve davranışlarını etkilemek veya yönlendirmek veya manipüle edebilmek için, savaşa veya yönetime karşı açıkça kalkışma yoluna başvurmadan, araştırma, bilgi toplama ve yayma, propaganda, toplantı, gösteri, yürüyüş ve protesto yöntemlerini kullanarak, planlı bir görüş aktarma, empoze etme ve bilgi iletme faaliyetlerinde bulunmak suretiyle kendi veya desteklediği yabancı devletin veya yapılanmanın stratejik çıkarları doğrultusunda, hedef ülkenin iç işlerine yaptığı müdahalelere ve bu sırada kullandığı tekniklerin bütününe, Etki Ajanlığı, olarak ifade edilmektedir!

Etki Ajanlığı; gelişen bilim ve teknikle beraber ortaya çıkan kitle iletişim araçlarının, internet ve başka özel yöntemlerin kullanılması yoluyla devletlerin doğrudan veya örgüt veya organizasyonlar vasıtasıyla stratejik çıkarları için gizli ve uzaktan bir başka devletin iç işlerine doğrudan veya dolaylı müdahalelerin önünü açıp kolaylaştırmıştır.

  • Hiçbir devlet; iç işlerine ve uyguladığı politikalara, milli yararlarına ve ulusal güvenliğine karışılmasını, düzeninin ve sisteminin bozulmasını istemeyeceğinden, bu tür faaliyetleri önlemeye dönük istihbari ve önleyici çalışmalar yapmaktadır!
  • Bu çalışmalar; devletin doğrudan veya dolaylı olarak içeriden ve dışarıdan bilgi ve veri toplamasını, bunları değerlendirip analizler yaparak, kamu kurum ve kuruluşlarını denetlemesini, uyarmasını, dikkatli olmalarını sağlamayı kapsamaktadır!
  • 9. Yargı Paketi taslağında; “diğer faaliyetler” başlığı altında, devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda gerçekleştirilen bazı fiillerin yaptırıma bağlanacağı, iddia edilmektedir!

Yargı Paketi Taslağında; Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları aleyhine, yabancı bir devletin veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda, Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar, hapis cezası ile cezalandırılacak, diyor!

Yargı Paketi Taslağında; Devletin iç veya dış siyasal yararına yönelik olarak gerçekleştirilen bazı faaliyetlerin cezalandırılması kabul edilmektedir. Bu kapsamda iktisadi, mali, askeri, milli savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik altyapılar ve enerji gibi diğer yararlar da devletin iç veya dış siyasal yararları kavramı içinde kabul edilecektir, ifadesi yer almaktadır!

Yargı Paketi Taslağında; Devletin güvenliği; Devletin varlığının korunmasını ve tehlikeye karşı karşıya bırakılmamasını, ifade etmektedir!

Devletin varlığını tehlikeye düşürebilecek nitelikteki eylemler, Devletin güvenliğini ihlal etmektedir!

Yargı Paketi Taslağında; Devletin iç ve dış siyasal yararları ile güvenliği arasında sıkı bir ilişki bulunduğu; Yararlarını koruyamayan bir Devletin, güvenliği de tehlikeye düşebilecektir, diyor!

Suçun oluşması için failin, yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir!

Yabancı organizasyon, Türk hukukuna göre kurulmamış veya oluşturulmamış organizasyon olarak değerlendirilmektedir. Yabancı organizasyon, yabancı bir devlet tâbiiyetinde olabileceği gibi hiçbir devletin tâbiiyetinde de bulunmayabilir.

Devletin savaş etkinliği; Devletin savaş bakımından bütün güç, kudret ve yetenekleri ile olanaklarını ifade etmektedir!

Devletin savaş hazırlıklarının veya savaş etkinliğinin veya askerî hareketlerinin tehlikeyle karşı karşıya bırakılıp bırakılmadığı ise somut olayın özelliklerine göre yargı mercileri tarafından belirlenecektir!

Yargı Paketi Taslağında; Suçtan dolayı kovuşturma yapılabilmesi için Adalet Bakanının izin vermesi gerekmektedir!

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız; ülke dışından “ hibe ” alıp, “ etki ajanlığı ” yapanların suç kapsamına alınacağını, işaret etmiştir!

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; Kimler, terör örgütleri ve onların uzantılarıyla, organize suç örgütleriyle bir olup FETÖ taktikleriyle; Sayın Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize ve siyasilerimize, sosyal medya destekli ‘oyun kurmaya’ çalışıyorsa, onların oyunlarını da kurdukları tuzakları da yerle bir edeceğiz, vurgu ve ifadeleri, 9. Yargı Paketi kapsamındaki; Etki Ajanlığı kavramı çerçevesinde değerlendirmek, daha sağlıklı olacaktır!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi