Bu TARLA, Başka bir TARLA!.

Tarla deyince aklımıza hemen ekilip dikilecek bir arazi gelmektedir! Yazının başlığında da ifade etmeye çalıştığım gibi bu TARLA gerçekten çok farklı bir Tarla! Gelin Bu TARLA’YI tanımaya ve öğrenmeye çalışalım!

Arama motorlarına, Tarla ibaresini yazdığımızda, karşımıza Türkiye genelinde, sadece satılık Tarla ve Araziler çıkmaktadır!

Demek ki TARLA markası olarak daha kat edeceğimiz çok mesafe var gibi!

TARLA, çok yakın bir tarihte, hem Türkiye ve hem de Dünya genelinde, alanında, adından söz ettirecektir! Bu TARLA’YA yatırım yapanlar çok kazanacak!

Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA); hızlandırıcı bilimi üzerine bilimsel ve teknik araştırmaları teşvik etmek, araştırmacılara ve endüstriye, ” son teknoloji ” yetenekler sunan çok amaçlı ve çok disiplinli bir araştırma altyapısı, kurumudur!

TARLA; Ankara Üniversitesi koordinatörlüğünde, 2006 yılında, Türk Hızlandırıcı Merkezi projesinin ilk hızlandırıcı tesisi olarak Gölbaşı`nda kurulmuştur!

TARLA; Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında, 2020 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ile Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu başkanvekilleri, strateji ve bütçe başkanından oluşan komisyona bağlı olarak, faaliyetlerine devam etmektedir!

TARLA; ışık üretim yeteneği morötesinden orta-kızılötesine kadar ışık ve malzeme araştırmalarında yeni araştırma yolları açan geniş bir yelpazeye yayılmaktadır!

TARLA; 2006 yılında, Türkiye Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Türkiye Hızlandırıcı Merkezi (TAC) projesinin ilk hızlandırıcı tesisi seçilmiştir!

TARLA; 2013 yılında İlk elektron ışını üretmiştir!

TARLA; 2020 yılında, Türkiye Araştırma Altyapıları Komitesi tarafından Ulusal Araştırma Altyapısı (6550-UAA) olarak kabul edilmiştir!

TARLA; Aralık 2023 tarihinde, Helyum soğutma sistemi başarı ile devreye alınmıştır!

TARLA; Şubat 2024 tarihinde, Süper iletken hızlandırıcı kovuklarda yüksek güç RF şartlandırması başarı ile tamamlanmıştır!

TARLA; Mart 2024 tarihinde, Enjektör RF kovukları çalıştırılarak elektron demeti ile yapılan testler başarı ile tamamlanmıştır!

  • Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı, süper iletken elektron hızlandırıcısı teknolojisine sahip BEŞ ülkeden biri olmuştur!

Süper iletkenlik; süper iletken olarak sınıflandırılan maddelerin soğutularak elektriksel dirençlerinin ortadan kalkması ve manyetik alanları dışlaması durumu!

Her madde için farklı olan kritik sıcaklığın altındaki değerlere soğutulması ile elektriksel dirençlerinin sıfırlanması, üzerlerinden kayıpsız olarak akım geçebilir ve manyetik alanı dışlayarak kendilerine uygulanan manyetik alanı itme özelliği gösterir!

Altın, bakır gibi elementler elektrik akımını son derece iyi iletmektedir. Ancak bu maddelerin elektrik akımına uyguladığı bir direnç bulunur ve bu direnç güçten kayıplar oluşmasına neden olur!

Özellikle uzun mesafelerde, üretilen elektrik gücünde kullanıcılara ulaşana kadar ciddi oranlarda kayıplar yaşanır. Düşük sıcaklıklarda elektrik akımına karşı direnç göstermeyen süper iletkenler, elektriği tamamen kayıpsız bir şekilde iletirler. Bu sebeple de süper iletken olarak adlandırılmıştır.

Süper iletken maddelerin üzerlerinden geçen elektriğe karşı direnç göstermeme özelliği ile bu maddeler kullanılarak elektriğin kayıpsız bir şekilde aktarılması mümkündür!

TARLA; Bilim ve mühendislik alanında önemli kazanımlar sağlamaktadır! Kanser hastalarına uygulanan ışın ve hadron tedavisi, parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, kimya, enerji, savunma, uzay, iletişim, lazer gibi bir çok alanda eğitim ve araştırma çalışmaları yürütmektedir!

  • Türkiye; TARLA ile hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel çalışmalar konusunda önemli bir eşiği aşmıştır!

TARLA; Türkiye’de teknoloji hızlandırıcı ve hızlandırıcı biliminin gelişmesine de öncülük etmektedir! Hızlandırıcıdan çıkan parçacıklar, çıkartılan ışınlar veya lazerle hem fizik hem kimya hem biyoloji alanında materyal, araştırmaları yapılabilmektedir!

TARLA; Hızlandırıcılar, tıp alanında kullanımın çok etkin dolduğu! Hem medikal malzemelerin sterilizasyonunda ve hem kanser tedavisinde kullanılmaktadır!

TARLA; kurulduğu ilk yıllarda Ankara Üniversitesine bağlı iken 2020 yılında ulusal merkez haline gelmiştir! Şu anda üniversiteden bağımsız bir ulusal araştırma merkezi konumundadır!

TARLA; 2026 yılından sonraki süreçte, Türkiye; dünyada adını duyacağı, hem ilaç sektörü, hem savunma sanayi ve hem de ileri teknolojik ürünlerin üretildiği, bilgi ve teknolojinin üretime dönüştüğü bir merkez haline gelecektir!

TARLA; kanser, nörolojik ve diğer hastalıkların teşhisi ya da tedavisinde, gıda sanayinde, uzay çalışmalarında radyasyon ölçümünde, savunma sanayinde ileri araştırma yapan bir merkez olacaktır!

TARLA; Gelecekte, kanserin vücutta yayılması ve vücutta oluşmasını engellemek ve önüne geçmek için de çalışmalar yürütmektedir!

TARLA; bünyesinde, kimyasal, biyolojik, fiziksel malzemelerin ışığa karşı tepkileri de ölçülmektedir! Bu tür malzemelerin uygulama alanlarındaki kullanılabilirlikleri de test edilmektedir!

TARLA; kurulması ile bu alanda çalışmalar yürüten Türk gençler için tersine beyin göçü hızlanmıştır!

TARLA; daha çok bilimsel aktivitelerin yapılacağını, araştırmacıların fikirlerini test edebileceğini, üretilen bilgilerin de daha sonra teknolojiye dönüşebileceği bir merkez konumundadır!

TARLA; Uzay ile ilgili araştırma yapan insanlar, buraya gelerek deneylerini yapabilmektedir! Sadece deney istasyonları değil aynı zamanda hızlandırıcı teknolojisini de geliştirmektedir!

TARLA; Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir!

TARLA; bir altyapının kurulması değil aynı zamanda ileri derecede eğitim, araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkez konumundadır!

  • Türkiye; TARLA ile ( Türk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı ) Dünyada birçok parçacık hızlandırıcı olduğu fakat süper iletken hızlandırıcı ve Süper iletken teknolojisine dayalı merkezlerden biri olduğu, kabul edilmektedir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir