Uzaktan Eğitim ve İletişim Operatörleri!.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti,  Milli Eğitim Bakanlığı ve  YÖK’e bağlı Üniversitelerin  açılacağı şu günlerde, Uzaktan veya Online Eğitimin aksamadan yürütülebilmesi için tüm İLETİŞİM OPERATÖRLERİNDEN, bilhassa Mobil iletişim ve İnternet sağlayıcı firmalardan,  özellikle ÖĞRENCİ ve ÖĞRETMENLER için İNTERNET ve İnternet EK paketlerinde iyileştirme sağlanması yönünde bir girişimde bulunmalıdır!. Aksi halde,  kıt kanaat geçinmekte olan aileler,  AYLIK tüm gelirlerinin tamamını İNTERNET veya İnternet EK Paketleri  için Mobil İLETİŞİM OPERATÖRLERİNE YATIRMAK zorunda kalacaktır!. İletişim operatörlerinde insaf denen kavram  kalmamış,  süreç tamamen ticarete ve şirketlerin karlılığını da artırmaya   dökülmüştür!.

Mobil İLETİŞİM OPERATÖRLERİ; ONLİNE veya uzaktan  EĞİTİME yönelik EĞİTİMCİ ve ÖĞRENCİLER için yetersiz kalan İNTERNET ve EK İnternet paketlerinden  ÇOK KAZANMA derdinde  mi olmalıdır?! Gün kazanç değil, devlet ve millet olarak  sorunları birlikte PAYLAŞMA dönemidir!. Bu günler geçer!  Fakat yaşattıklarınızı kimse unutmaz!. Peki, böyle bir kazanç şekli ahlaki ve etik midir?!.

Vatandaşlarımızda, ONLİNE veya Uzaktan EĞİTİMİN aksamadan yürütülebilmesi için İnternet paketlerinde Mobil İletişim Operatörlerinin FIRSATI GANİMETE çevirme derdinde olduğu şeklinde bir kanaat oluşmaktadır! Ganimeti fırsata çevireceğiz derken, markalar ölmesin!. Markalar, müşteri ve potansiyel müşteride ki iç görüyü okuyamadıkları için yok olup gitmiştir!.  Marka itibarı zaviyesinden de çok etkili bir  iletişim, ticaret  ve kazanç şekli, olmadığını düşünüyorum!.

Normal şartlar altında, büyük şehir ve büyük ilçelerde, iletişim operatörlerinin paket tarifeleri veya İnternet paketleri yeterli ve ücretlendirmesi de çok uygun olabilir?! Peki, bu ülkede vatandaşlarımızın büyük bir ekseriyeti küçük ilçe ve mahallelerde yaşamaktadır! Ya da, bu bölgelerdeki öğrenci ve öğretmenleri yok mu sayacağız?! Veya, bu bölgelerde ki öğrenci ve öğretmenler neler yapmalıdır?! Sabit İnternet alt yapısının olmadığı bölgelerde uzaktan eğitim hizmetini nasıl alabileceksiniz?! Tabii ki, böyle bir durumda devreye mobil iletişim operatörleri girmektedir! Yirmi dört ay taahhüt vermeden sorununuzu da çözemiyorsunuz! Taahhüt vermeden uygun bir şekilde aylık tarifeler devreye alınabilir! Veya ek İnternet paketleri daha uygun hale getirilebilir!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, zorunlu örgün eğitim kapsamında, 54 bin 715 okul bulunmaktadır! Özel okul sayıları da 13 bin 870’dır!. Devlet okullarında 15 milyon 189 bin 878 öğrenci bulunmaktadır!. Özel okullarda ki sayı ise 1 milyon 468 bin 198’dir!. Devlet okullarındaki öğretmen sayısı 942 bin 935 ve 101 bin 730’u da sözleşmeli öğretmendir!. Özel okullarda 174 bin 750 öğretmen görev yapmaktadır!

Zorunlu örgün eğitimde devlet okullarına kayıtlı öğrencilerden 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin evinde internet yoktur!. Ayrıca devlet okullarına giden öğrencilerden 754 bin 429 öğrencinin evinde televizyon yok ve uzaktan eğitim yapmaya çalışıyoruz! Peki,  Evinde Televizyon ve interneti olmayan öğrenci nasıl uzaktan eğitim alacaktır?!. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Milli Eğitim Bakanlığı internet hizmet sağlayıcı kurumlarla görüşmek sureti ile, zorunlu örgün eğitim kapsamında devlet okullarına kayıtlı özellikle de 3 milyon 17 bin 718 öğrencinin internet erişimini sağlanmalıdır!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti; Online veya Uzaktan eğitim sürecinde öğrenci ve eğitimcilerin tamamına sınırsız ve uzun süreli internet erişimini, ya ücretsiz ya da indirimli bir şekilde sağlanması için özellikle mobil iletişim operatörleri nezdinde girişimde bulunulmalıdır! İletişim Operatörlerinin de bu şartlar altında sorumluluklarının olduğunu da  asla unutmamalıdır!.

Pandemi sürecinde, ekonominin çarkları yüzde yüz olarak dönmese de, devletin destekleri ile ayakta kalmaya çalışan alt – orta kesim ve küçük esnafın şartlarını dikkate aldığımızda, öğrenciler etkili ve  verimli bir eğitim – öğretim süreci geçirmesini nasıl bekleyebiliriz?! Bu süreçte, Mobil  İletişim Operatörleri; Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom, elini taşın altına koymalı ve özellikle de sabit İnternet sağlayıcıların  alt yapısının olmadığı bölgelerde ki, mağdur öğrenci ve öğretmenlere yönelik, daha uygun  İnternet paketleri veya İnternet EK paketlerini devreye almalıdır, diyorum!. İnsan, Marka ve Kurumlar; yaşadıkları ile değil ancak yaşattıkları ile anılır! Peki, Marka olarak, otuz milyona yaklaşan öğrenci ve aileleri zaviyesinde, Nasıl Anılmak ve Bilinmek istiyorsunuz?! Karar İletişim operatörü firmaların!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir