Covid-19 Sonrası Siyasi Değişim!..

Covid-19 sonrası  dünyada;  sosyal,  kültürel  ekonomik ve siyasi değişimlerin olacağını  yazılarımızda her daim vurgulamaya çalışıyoruz!. Peki, ifade edilen değişim nasıl olacaktır?!. Birinci ve ikinci dünya savaşı akabinde gelen değişimleri hatırlatmak isterim!. Bu savaşlarda ne kadar insanı kaybettiğimizi ve tarumar olan şehirleri de bir kenara not edelim!. Daha gerilere gidecek olursak, Rönesans ve Fransız İhtilali ile gelen yıkım ve değişimleri de unutmamak gerekir!. Değişim,  normal ve  şartlar gereği mi,  yoksa savaşlardan mı sonra mı gelmelidir?!.

İnsanoğlu  yaşadığı ve dünya  da dönmeye devam ettikçe, değişim kaçınılmazdır!. Durağan her şey kirlenir!. Değişmeyen tek şey değişimdir!  Peki, değişim nasıl olacaktır?! Değişime kim veya kimler, liderlik veya öncülük edecektir?!. Değişim akabinde gelen yeni durum, dünya insanlığının hayrına mı olacaktır?! Ya da yeni bir dijital  kölelik düzeni mi kurulacaktır?! Yoksa değişimi tetikleyen küresel güçler, tarihte olduğu gibi her daim karlı mı çıkacaktır! Sorulması  ve cevap bulunması gereken soruların bunlar olduğunu düşünüyorum!.

Covid-19 sonrası dünyada yaşanacak olan; sosyal, kültürel ve ekonomik değişimleri işin ehli uzman ve stratejistlere bırakalım!. Bu konudaki yorum ve gelişmeler hakkında izahatta bunacaklardır!. Bir iletişimci ve gazeteci olarak, dünyanın parlayan yıldız ve marka ülkesi, küresel güç olma yolunda ilerleyen  Türkiye’de ki  siyasi değişimin erken bir  genel seçim ile  kazasız ve belasız bir şekilde nasıl olması gerektiği ya da değişimin parametrelerini okumaya, anlamaya, yorumlamaya ve kaleme almaya çalışıyoruz!.

Cov,d-19 ile, hükümetlerin almış olduğu  sosyal ve ekonomik kararlar, insanları zor durumda bırakmaktadır! Tabii ki böyle bir gelişme de kitlelerin bir kıvılcım ile sokaklara dökülmesine sebebiyet vermektedir! Ya da şöyle soralım!. Kitleleri,  kim veya kimler sokaklara dökmektedir?! Hedefleri nedir?! Kitlelerin  sokak hareket  kalkışması, hükümetleri nasıl ve  ne  kadar zor durumda bırakmaktadır?! Hükümetler daha ağır müeyyide  almak zorunda kalabilir mi?! Aldıkları takdirde neler yaşanabilir?! Alınmadığı durumlarda  neler olacaktır?! Böyle bir gelişme ülke ve vatandaşın çıkarına mı olacaktır?! Ya da bu işleri tertip eden küresel ve emperyalist güçlerin mi?!

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, pandemi vakalarının ülkemizde, Nisan ayında zirve yapması ve  Bilim  Kurulunun tavsiye ve önerileri çerçevesinde, Ramazan ayının son günleri ve Ramazan  Bayramı ile birlikte,  17 günlük tam kapanma kararını açıklamıştır!.

Tam kapanma kararının açıklanması akabinde, küçük esnaf ve özellikle de ücretsiz izne gönderilen ya da işinden ayrılan kitlelerin durumu da sorgulanmaya başlamıştır!. Ülkemizde her bir vatandaşın sabit gelirinin olmadığını da unutmayalım!. Büyük bir kitlenin sadece günlük yaşamakta olduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim!.

Ülkemizde, günlük kazanan ve günlük yaşayan büyük bir kitle bulunmaktadır!. Tam kapanma ile, günlük kazandığı ile kimseye muhtaç olmadan hayatını idame ettiren, kimseye de bir zararı olmayan, yeri geldiğinde günlük kazandığı ekmeğini bölüşen, paylaşan ve infak eden küçük esnaf ne yapacaktır?! Şehrimizdeki  Esnaf Odalarına, kayıtlı atmış bin civarında küçük esnaf ve dört kişilik ailesi  ile  totalde 240 bin insanımızın olduğunu da  hatırlatmak isterim!.

Peki, tam kapanma kararının açıklaması ile, bazı sektör ve  işletmelerin açık kalması, vatandaşlar arasında, Devletin  Adalet ve Eşitlik ilkesi ile çelişmekte midir?! Böyle bir karar da vatandaş kime küsecektir?!  Devletine mi, yoksa kararların arkasında ki siyasi irade hükumete mi?!.

Peki, bürokratik oligarşiden kurtulalım derken, merkez ve taşrada, geçiş, ara ve  koalisyon dönemlerinden daha kötü bir şekilde vatandaşın işlerini, yasa ve kanunlar çerçevesinde yapmamak için elinden geleni yapan ve hatta vatandaşa eziyet eden devlet memuru,  siyasi iktidar ve hükumete iyilik mi yapmaktadır!. Siyasi irade ve hükumete yakın belediyelerdeki vatandaşa yapılan eziyet ve bugün git yarın gel durumlarını kaleme almak dahi istemem!.

Tam kapanma kararının açıklanması akabinde, açık olan  işletme çalışanlarının görev kağıdı alması gerektiği fakat  E-Devlet sisteminin tamamen çökmesi ya da sisteme  erişimin olmamasını ne şekilde ve nasıl izah etmeliyiz?! Peki, hem büyük devlet ve küresel güç olacağız derken, seksen dört milyonun aynı anda erişebileceği bir sunucu ve internet  altyapısı neden kurulmaz?!.  

Peki, tam kapanma kararının açıklanması sonrası, sahada yaşanan bazı gelişmelere neler demeli?! Birileri sanki siyasi iktidar ve hükümete zımnen tuzak kurmuşa benziyor! Ya da bilinçli olarak yapılan bir operasyon gibi! Yoksa Devlet Aklı kontrolünde,  erken bir genel seçimle birlikte yeni dönemin iktidarı olması muhtemel siyasi partiye, kitleler konsolide mi edilmektedir?!. Bilemiyorum!.

Peki, işinde ve aşında ki vatandaşın takip etmesi mümkün olmayan, son günlerde meydana gelen  baş döndürücü haberler, gelişmeler, olaylar ve açıklamalara neler demeli ve nasıl okumalıyız?! Bir el ya da güç, sanki siyasi değişim sürecinin daha hızlı bir şekilde yürümesi ve gerçekleşmesini  talep eder gibi!.  Ne diyorsunuz?!

Yazımızın başına tekrar dönelim, Covid-19 sonrası, dünyada ki, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi değişimlerin olacağını vurgulamıştık!. Peki, ülkemizde ki siyasi değişim nasıl olacaktır?! Devlet Aklı denetiminde gerçekleşen mezkur tüm haberler,  gelişmeler, olaylar ve olgular,  değişim için  sadece  erken ya da gününde yapılacak  genel seçim  ile, şartları olgunlaştırılmış,  2023 Büyük ve Güçlü Türkiye’si  için Kurucu İrade ve Kuvay-i Milliye ruhu kadroların  hazırlanmakta olduğunun işaret fişekleri, şeklinde düşünüyorum!.

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir