İşletim Sistemi ve Yapay Zekâ!

Yapay zeka ve nesnelerin interneti hayatımıza girerken,   yapay zeka kaynaklı cinayet ve başkaca sosyal olayların konuşulmakta olduğu bir dönemde, hayatımızın her alanında kullandığımız teknolojik cihazlardaki işletim sistemi nedir, işletim sistem türleri ve kullanım alanlarına göre işletim sistemlerini incelemeye çalışalım!

Nesnelerin İnterneti ( IoT ) internete bağlı cihazların / nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, yaygın bir ağ ve bu ağdaki cihazların belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları şeklinde tanımlanmaktadır!

Yapay zekâ ( AI )  destekli, nesnelerin interneti ( IoT ) akıllı ev cihazları, ev aletleri veya büyük ölçekli sanayi kullanımları ( tarım, satış ve bina işlemleri ) gibi araçlar şeklinde tanımlamaktadır!

İşletim Sistemi; Bilgisayarda çalışan tüm donanım birimleri ve uygulama yazılımlarının yönetim ve denetimini sağlamak, bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan yazılım bütünüdür!

İşletim sistemleri, bilgisayar ve yazılıma bağlı olarak farklılık gösterir! Bunlar; Windows İşletim Sistemi, MacOS ( Apple OS X ) İşletim Sistemi, UNIX İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Android İşletim Sistemi ve iOS İşletim Sistemi olarak sıralanabilir!

Windows İşletim Sistemi;  Microsoft firması tarafından ilk olarak MS-DOS adıyla piyasaya sürülen daha sonra Windows adını alan ve dünyada en çok kullanılan işletim sistemidir!

MacOS ( Apple OS X ) İşletim Sistemi;  Apple’ın üretmiş olduğu kişisel bilgisayarlar içerisinde kullanılmakta olan bir işletim sistemidir. İlk olarak Apple’ın kişisel bilgisayarı olan Macintosh ile birlikte 1984 yılında ortaya çıkmıştır!

UNIX İşletim Sistemi;  Brain Kernighan tarafından icat edilen ve MULTICS ekibinin üyeleri tarafından Bell Laboratuarlarında  geliştirilen bir işletim sistemidir!

Linux İşletim Sistemi;  Birçok açık kaynak kodlu işletim sisteminin temelini oluşturmakta olan Linux, virüs bulaşma ihtimali en düşük işletim sistemi olarak bilinmektedir!

Pardus İşletim Sistemi;  Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bünyesinde Linux işletim sistemi temel alınarak geliştirilmiş ve hızlı kurulabilen, kolay kullanılabilen ve çoklu dil desteği sunan, yerli ve milli bir işletim sistemidir! Pardus’un bugüne kadar yayınlanmış beş ana sürümü ve dokuz ara sürümü, bunlara ek olarak iki kurumsal sürümü mevcuttur!

Android İşletim Sistemi;  Google şirketi gibi birçok büyük ve farklı geliştiricinin birlikte piyasaya sürdüğü Linux baz alınarak tasarlanan bir mobil işletim sistemidir! Açık kaynak kodlu, mobil cihaz ve cep telefonları için geliştirilen mobil bir yazılım çeşididir! Bu işletim sisteminin kullanıldığı en büyük mağaza ise Google Play Store’dur!

iOS İşletim Sistemi; Apple firmasının Mac OS İşletim Sistemini temel alarak tasarladığı ve kendi bünyesinde ürettiği akıllı cihazlarda kullandığı mobil işletim sitemidir! Günümüz teknolojisinin lüks ve geliştirilebilirliği üzerine takip edilmesi güç yenilikler ortaya çıkaran; birbiriyle yarışan teknolojik yazılımlar içinde baş başa giden iOS işletim sistemi Linux tabanlı bir işletim sistemidir! 

İşletim sistemleri kullanım alanları doğrultusunda özelleşmiş ve dokuz ayrı ana başlıkta incelemek mümkündür!

Ana Bilgisayar ( Mainframe ) İşletim Sistemleri; Aynı anda binlerce kullanıcıya hizmet verebilen ve çok sayıda işlemciye sahip büyük bilgisayarlardır! Güçlü bir donanıma sahip olan bilgisayarlar için geliştirilmiştir! Bu işletim sistemi birden fazla işi aynı anda yapabilir! Ayrıca yüksek sayıda girdi ve çıktı kapasitesi sayesinde devasa boyutlardaki verileri işleyebilir!

Sunucu ( Server ) İşletim Sistemleri; Sunucular üzerinde çalışır! Bilgisayar ağı üzerinden birden fazla kullanıcının hem yazılımları hem de donanımları kullanmalarına ve paylaşmalarına izin verir!

Çok İşlemcili ( Multiprocessor ) İşletim Sistemleri; İçerisinde birden fazla işlemci barındıran bilgisayarlarda kullanılır! Bu sistemi kullanan bilgisayarlar, nasıl bağlandıklarına ve paylaştıkları şeylere göre paralel bilgisayar ve çoklu bilgisayarlar olarak adlandırılır!

Kişisel Bilgisayar ( Personal Computer ) İşletim Sistemleri; Çoklu programlamayı ( multiprogramming ) destekler! Tek kullanıcı için tasarlanmışlardır!

El Bilgisayarı ( Handheld ) İşletim Sistemleri; Çalıştığı bilgisayarlar, “kişisel dijital asistan (PDA)” olarak bilinir! Bu küçük bilgisayarlar işlemleri yaparken bir yere bağlı bulunmak durumunda değildir! Günümüzde tablet ve akıllı telefonlar olarak adlandırılabilir!

Gömülü ( Embedded ) İşletim Sistemleri; Belirli işler yapan cihazları (fırın, buzdolabı vb.) kontrol eden bilgisayarlarda kullanılır! Bunlar, özelleşmiş bilgisayarlar olduğu için  içerisine program indirip çalıştırılmaz! İçerisinde kullanılan bütün yazılımlar ROM (Read Only Memory) adı verilen bir bellek bölgesinde cihazın yapım aşamasında yerleştirilmiştir!

Sensör-Düğüm ( Sensor-Node ) İşletim Sistemleri; Olay güdümlü, dışarıdaki olaylara cevap verebilen ve belirli periyotlarda, sensörler ile ölçüm yapabilen bir işletim sistemidir!  Bu işletim sistemi sensörlerden oluşan büyük ağlarda kullanılır!

Gerçek Zamanlı ( Real-Time ) İşletim Sistemleri; Bu sistemlerin kullanıldığı bilgisayarlarda, zaman hayati derecede önem taşır! Bu sistemler askeri alanda kullanılır! Kullanıcı kendiliğinden program indirip çalıştıramaz!

Akıllı Kart ( Smart Card  ) İşletim Sistemleri; En küçük işletim sistemleridir ve işlemciye sahip akıllı kartlar üzerinde çalışırlar! Örnek: Sim Kartları, Kredi Kartları vb.

Günümüzde, işletim sistemleri sadece bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarda değil, evlerimizde kullandığımız tüm eşyalar, araba ve hatta kol saatlerinde yüklü olmaktadır!  Hayatımızın her anı ve alanında, bilgisayar ve işletim sistemleri ile kuşatılmış bir haldeyiz!

Peki, teknoloji, bilgisayar, yazılım, işletim sistemi, nesnelerin interneti ve yapay zekâ mı insanlığı yönetecek? Ya da geliştirilen her teknolojik ürün, insanlığa fayda sağlamak ve hayatını kolaylaştırmak için mi, üretilmektedir? Yoksa işletim sistemleri ve yapay zekâ ile insanlık adına köle bir sistem mi kuruluyor?  Dünyayı daha kolay bir şekilde yönetebilmek adına, teknoloji üreten ve geliştirenler,  dijital köle bir insanlık mı talep ediyor?

Peki, İnsanlığın vicdanı konumundaki Türk Devleti ve Türk Milleti neler yapmaktadır? Savunma sanayi alanında geliştirilen teknolojik ürün ve işletim sistemleri,  hayatımıza giren diğer tüm ürünlerde var mıdır? Yoksa Türk Devleti de locadan seyirci konumunda mıdır? Olamayacağına göre! Elbette ki alternatif teknolojik tüm yapay zeka teknolojiler ve işletim sistemleri tasarlanmakta, üretilmekte ve geliştirilmektedir!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir