Deep-Fake veya Derin Sahtekarlık!

İnsanların internette paylaştıkları, resim veya videolardan uygunsuz içerik yapılması ve sanal aleme yüklenme imkanları oluşmaktadır!

Ya da paylaşıma izin verilen videolardan kaynaklı kişiden para talebinde bulunabiliyor!

Sosyal medyada yapmış olduğumuz bir paylaşım ileride sorun olabilir! Böyle bir durum nasıl olacak diye, soru aklımıza takılabilir!

Peki, bu duruma düşmemek için neler yapmak gerekir? Teknolojinin işleri kolaylaştıran bir araç olduğu aşikar!

Yazılım sektörü ve eğlence anlayışının değişmesi,  kötü niyetli kişiler tarafından ne tür bir çıkmaza girdiğimizin de bir göstergesidir!

İnsanlar,  nasıl olsa ünlü değilim, benim sahte resim veya videom ile uğraşmazlar, şeklinde,  yanlış bir düşünceye kapılmaktadır!

Ünlü olmanıza gerek, yok! Sadece PARA kokusunu alsınlar yeter! Bir damla petrol için kaç kişinin öldüğünün anlamı olmayan BİR ZİHNİYET ve LUCİFER ÇOCUKLARI, PARA için ve İTİBAR SUİKASTI adına neler yapabilir, düşünmek gerekir!

İtibar suikastçıları hedefteki kişiyi itibarsızlaştırmak için bilinçli ve örgütlü hareket etmektedir!

Sosyal paylaşım sitelerine resim veya video yüklerken, paylaşım site sahipleri her yüklenen içerik için kare-kod uygulaması oluşturabilir!

Sosyal paylaşım siteleri sahte hesaplardan kaynaklı, dingonun ahırına dönmüş durumdadır! Her yer fake kişiler ve hesaplarla dolu! Hangisi sahte hangisi gerçek çok zor anlaşılmaktadır!

Devlet adamları ve siyasetçilerin kaos oluşturacak şekilde sahte videolarının denetimi, kare-kod tanıyan bir yazılım sayesinde, videoyu izlemek isteyen kullanıcının kendi telefonuyla videodaki kare-kodunu okutmak suretiyle,  videonun gerçek ya da sahte bir haber olup olmadığını öğrenilebilir! Peki, Deep-fake nedir?

Deep-fake, bir kişinin, surat ifadelerini gelişmiş bir yazılım kullanılarak görsel ve sesli içerik olarak manipüle edilme işlemi olarak tanımlanabilir!

Deep-fake, daha çok görsel – işitsel manipülasyonun bir bileşenidir! Bir yüz ifadesinin başka bir yüz ifadesine belli bir amaç doğrultusunda eklenmesi işlemidir!

Deep-fake,  teknoloji ses oluşturmayı mümkün kılar ve gerçek insanların asla söylemedikleri veya yapmadığı şeyleri söyleyip üretilmiş videolar!

İnsan ve olayları yanlış tanıtan resim ve video oluşturmak için kullanılabilecek çeşitli teknikler vardır!  Bu teknoloji, yapay zekâyı kullanarak derin öğrenme tekniğiyle video ve resimlerden insan yüzlerini tanımaktadır!

Deep-fake videoların sayısı her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak ortaya çıkan yalan – yanlış haber sayısı çoğalmaktadır! Peki, neden?  Çünkü hangi haberin doğru ya da yanlış olduğunu fark edemeyecek kadar kaliteli sonuçlar ortaya çıkmaktadır! Teknolojinin nimetleri ya da külfetleri!

Böyle bir durumla karşılaşan insanlar,  savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerekir! Savcılık araştırması sonucu deep-fake videolarını yapan suçluların IP numaralarından yer tespiti yapılıp haklarında TCK 134. maddesinde özel hayatın gizliliğini ihlal, TCK 136. Maddesinde kişisel verileri ele geçirme ve TCK 125. maddesinde hakaret suçlarından dava açılabilir!

Deep-fake videolardan eğlence ya da uygunsuz içerik üretmek,  insanların hayatlarını kâbusa çevirmektedir! Özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin güvenliği çok önemli bir konudur!

Mezkur konuda sosyal paylaşım sitelerine üye olan tüm kişiler,  dikkat etmeleri gerekir! Özellikle de siyasilerin daha dikkatli olmaları!

Çok yakın bir tarihte,  ülkemiz ve bölgenin geleceği adına, çok önemli genel bir seçim olduğunu da hatırlatmak isterim!

Aksi halde, hayatları kabusa dönebilir! Aksi halde, farkında olmadan tüm banka hesapları boşaltılabilir! Aksi halde, normal hayatlarında büyük bir sorun ile karşılaşabilir! Aman Dikkat!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir