Geçtiğimiz günlerde, tebdili mekânda ferahlık vardır veya seyahat ediniz, sıhhat bulunuz, ilkesi çerçevesinde, birkaç günlüğüne Kapadokya bölgesine bir seyahatimiz oldu! Eskilerin ifadesi ile yediğin içtiğin senin olsun, gezip gördüğün yerleri anlat, içimiz ferahlasın, zaviyesinden, gezilmesi ve görülmesi babından önemli gördüğüm, birkaç yer hakkında kabaca bilgi vermek ve gördüğüm eksiklikleri de öncelikle yetkililer ve ziyaret edecek olan dostlar ile paylaşmak isterim!
Nevşehir, Kapadokya bölgesinde bulunan Kaymaklı Yer Altı Şehri; restore edilmek suretiyle bugüne kadar korunarak heyecan verici keşif yapmaya imkân sunuyor! Yerin derinliklerinde bambaşka bir dünya ile ziyaretçileri hem heyecanlandırıyor, hem hayrete düşürüyor ve hem de büyülüyor! Yapıldığı tarihte, her evden yer altı şehrine bir geçiş olduğu ve özellikle de 200 civarında ki yer altı şehri birbirine bir at arabası gidecek şekilde geçişler bulunmaktadır!
Kapadokya, tarih ve kültürün iç içe olduğu, eşsiz manzarasıyla ziyaretçileri büyülemektedir! Yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turistleri ağırlayarak, tarihi ve eşsiz doğal güzelliklerini içinde barındırmaktadır!
Eski zamanlarda, yüksek teknolojiler, gelişmiş savunma araçları olmadığından savaşlar ve korunma şekilleri de başka bir haldedir! Bu savaşlarda en iyi korunmayı sağlayacak olan yapıların başında, yeraltı şehirleri geliyor!
Bu nedenle bölgede ki 200’e yakın yeraltı şehri ve Kaymaklı 9 katlı yeraltı şehri, devasa sürgü taşlarıyla, dar ve esrarengiz koridorlarıyla günümüzde milattan önceki yüzyılları en yakından hissetmemizi sağlıyor! Kaymaklı yer altı şehri bölgedeki yer altı şehirleri arasında Nirvana olarak kabul edilmektedir! Diğerleri 3 veya dört katlı olduğu ifade edilmektedir!
Kaymaklı Yer Altı şehrine, giriş yapabilmek için öncelikle otopark ücreti ve kişi başı 75 TL ödeme yapmak gerekiyor! Yabancıların neden daha çok ziyaret etiğini anlayabilirsiniz! Bölgeyi ziyaret eden 10 kişiden ancak bir veya iki kişisi yerlidir! İçeri girdiğinizde, kendi halinize kalıyorsunuz!
Tur firmaları ile gelen ziyaretçiler, tur rehberi eşliğinde bir şeyler öğrenebiliyor! Tekil olarak ziyaret ettiğinizde, görevliye soruyorsunuz, gruplar halinde neden tanıtım yapmıyorsunuz, şeklinde sorunuzun cevabı; rehberinizi kendiniz getireceksiniz veya saati 300 -700 arasında bir ücret ile rehber kiralamanız gerekir, diyor! Peki, bunları anladık, içeride neden bilgilendirme ve tanıtım levhaları yoktur?
Bölge esnafı ile kısa bir sohbet ettiğinizde, Yer Altı şehirleri 10 yıl öncesine kadar, belediyeler tarafından işletilmekte olduğu ve gelirinin neredeyse tamamının da bölgede kaldığını ifade edilmektedir! Bölge halkı ve esnafı özelleştirilmeden çok rahatsız! Yer Altı şehirleri ile ilgili bir sorunu çalışan personele ifade ettiğinizde, muhatabınız biz değil, Kültür ve Turizm Bakanlığına yazın, onlar ilgilensin, diyorlar! Peki, bu yerler neden özelleştirildi, o zaman! Sadece birileri ÇOK PARA kazansın diye mi?
Ihlara Vadisi, Kapadokya bölgesinin güneyinde Aksaray ili sınırları içerisinde bulunmaktadır! Ihlara Vadisi oluşumu asırlar önce Hasan Dağı’nın lav püskürterek volkanik bir katman oluşturmasıyla başlıyor! Seller, rüzgârlar ve rotası vadi olan Melendiz Çayı’yla bu volkanik katman aşınmalara uğruyor!
Yerin tabanı derin bir şekilde oyuluyor ve yer yer 120 metreyi bulan derinliğiyle, 14 kilometrelik uzunluğuyla kanyon görünümündeki Ihlara Vadisi oluşuyor.!397 basamak merdiveni inince anlaşılıyor ki, çok eski zamanlarda burada yaşamış keşişler gibi bir daha yukarı çıkmak istemiyor insan! Yorgunluktan değil, vadinin yaydığı enerjiden, içe dolan huzurdan! Dünyada, yalancı Cennette bulunuyor, sanki insanoğlu!
Aksaray Ihlara Vadisi; Kapadokya’nın büyüsü! Vadinin bulunduğu Aksaray, Hristiyanlığın doğuşunda çok önemli bir merkez konumundadır! Kayserili Basilus, Nazianos’lu Gregorius gibi önemli mezhep kurucuları 4. Yüzyılda bölgeye gelmiş ve Yunan – Slav sistemli bir manastır hayatı kurulmuş! Mısır ve Suriye’deki manastır hayatının tam tersine, dünyayla ilişiklerini kesmeden farklı diller konuşan insanlar arasında dinlerini yaymaya çalışmıştır!
Aksaray İli Ihlara Vadisinde de Kaymaklı Yer Altı şehrinde yaşadığınız sorunların bir benzeri ile karşı karşıya kalıyorsunuz! Girişte hemen park ücreti ile soygun başlıyor!
Vadiye giriş yine 75 TL, kişi başı! Vadiye indiğinizde kendi hailinize kalıyorsunuz! Gruplar halinde gelenler, rehber eşliğinde tanıtım yapılabiliyor!
Bölgeyi gezmek isteyen bir TÜRK vatandaşı, mutlaka yanında TUR REHBERİ getirmek zorundadır!
Veya bölgeyi işleten firmadan bedeli karşılığında REHBER kiralamalı! Bölgedeki tüm ören ve gezi yerleri birileri milletin sırtından nasıl DAHA ÇOK PARA kazanabilir, kaygısı mı güdülmektedir!
Aksaray ve Nevşehir Belediyelerinin bölgedeki en büyük eksikliği, ÖREN YERLERİ ile ilgili yönlendirme levhalarının eksik olmasıdır!
Bölgeyi bilmeyen bir kişinin kaybolması an meselesidir! Vatandaşa sorduğunuzda ise kendisi için kolay olan patika yolu tarif edince de ikinci bir sorun ile karşı karşıya kalıyorsunuz!
Maşaallah