Ekonomik KRİZ Bahane; Ahlaki Çözülme ve Fırsatçılık Şahane!

Hz. Peygamber (sav) efendimiz; Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim,  buyuruyor! Ahlakın yücelmesi ve güzelleşmesi için gönderildiğini, beyan etmektedir!

Diğer bir hadisi şerifte: Nerede olursanız olun Allah’tan korkun, şayet bir kötülük yapmışsanız arkasından hemen bir iyilik yapın ki; o kötülüğü silsin ve insanlara GÜZEL AHLAK ile muamele edin,  buyurmak suretiyle,  AHLAK konusunun ehemmiyeti vurgulanmıştır!

Ahlak, huy ve karakter demektir! Kişinin huyu, karakteri toplumu ilgilendirir! İnsan sosyal bir varlık olduğu için etkileşim ve iletişim kaçınılmazdır!  Ahlak her açıdan aileyi, toplumu, cemiyeti ve devletleri, olumlu veya olumsuz etkiler!

Her dönemde, AHLAK konusu en önemli mesele olarak ele alınmış ve uzun uzun üzerinde durulmuştur! Ahlak çökerse her şey çöker; ne toplum kalır ve ne de millet!

Oportünizm veya Fırsatçılık, terimini benimsemiş kişiler, olayların sonucunda başka kişilerin karşılaşacakları sorunlara, oldukça az önem verir! Bu tip kişiler, dünyalık çıkar ve menfaatleri için en uygun yolu seçer! Hedef sadece dünya ve dünyalıklarıdır!

Ele geçmiş olan fırsatları iyi değerlendirme politikasına oportünizm, bunu uygulayan kişilere ise oportünist ya da FIRSATÇI denilir!

Şimdi, Ekonomik kriz ve döviz kurları, zamlar ve enflasyon,  Ahlak ve fırsatçılık ile günümüzde yaşadıklarımızın ne alakası var dediğinizi de duyar gibiyim! Tabii ki hiçbir alakası yoktur! Bizim ki de laf ola beri gele!

Ülkemizde ekonomik kriz ve enflasyon var diye, üç kuruşluk bir malı yüz liraya satanı mı ararsınız! Neymiş efendim; hem ekonomik kriz varmış ve hem de enflasyon uçuyormuş!

Peki, bir malın değerini, üç – beş ve hatta on kat yükselmesine, bunlar sebep midir? Yoksa insanımız AÇ gözlü mü olmuştur? Ya da enflasyon yükselirken, AHLAKEN Düşmekte ve ÇÖKMEKTE miyiz? Dünya ve dünyalıklar çok önemli! İnsan ve İnsanlık ölmüş ne çıkar!

Peki, konut fiyatlarında ki artışa, neler demeli? Pandemi başladığı dönemde, nerdeyse konut fiyatlarında, beş hatta altı kat artış olmuş! Demir fiyatları ve özellikle de inşaat malzemelerinde ki artışı bahane edenlere,  sormak gerekir?

Konut KİRA fiyatlarındaki artışa, ne demeli? Ekonomik kriz bahane edilerek, üç – beş kat kira artıran ev sahiplerini nereye koymalı? Adliyelerde SEKİZ MİLYONU aşmış durumda,  ev sahibi ve kiracı davası olduğu iddia edilmektedir! Allah; ev sahiplerine,  birazcık insaf ve birazcık vicdan nasip eylesin! Başkaca bir kelime bulamıyorum!

İnşaat demiri ve malzemelerinde, son günlerde neredeyse % 40’lar oranında düşüş olmasına rağmen,  konut fiyatları halen neden yükselmekte veya UÇMAKTADIR? Ya da AÇGÖZLÜ ve FIRSATÇILAR hala neyin peşinde ve neyi kovalamaktadır?

Peki, bu vb. durumlar için vatandaşı korumakla görevli DEVLET denilen kurum ve devletin memurları nerededir? Yoksa onlar da mı bu çarkın dişlileri olmuştur!

Ukrayna da hem savaş devam ediyor,  hem de ON MİLYON civarında insan, evinden ve barkından göç etmesine rağmen, ülkede ne ekonomik kriz var ve ne de enflasyon denilen CANAVAR uçuyor! Neredeyse yerinde saymaktadır!  Acaba neden?

Türkiye savaşa mı girmiştir? Tamam, bir ekonomik savaş hali yaşanıyor! Peki, doğrudan bir savaş hali mi vardır? Yoksa SAVAŞ, insanların AHLAKEN bozulması, çözülmesi, çürümesi ve FIRSATÇI olmasından mı kaynaklanmaktadır? Neden olmasın!

Peki, Rusya’ya neler neler demeli?  YÜZ ELLİ BİN askeri bir başka ülkenin sınırlarına yığdılar; Ülkede ne enflasyon var ve ne de ekonomik kriz! Neden acaba?

Tarihteki toplumların HELAKİ, mezkûr konular yüzünden olmuştur! Hz. Şuayb aleyhisselamın peygamber olarak gönderildiği Eyke halkı,  ticaretlerinde ahlaki kurallara dikkat etmeyip, ölçü ve tartıda, halkı kandırdıkları yani bir nevi AHLAKEN ÇÖKÜNTÜ ve FIRSATÇILIK yaptıkları için HELAK olmuştur!

Araf Suresi 85. Ayetinde; Medyen halkına da kardeşleri Şuayb’ı gönderdik! Onlara şöyle dedi: Ey kavmim! Allah’a kulluk edin; çünkü sizin O’ndan başka ilâhınız yoktur! Doğrusu Rabbinizden size apaçık bir delil gelmiştir! Artık ölçüyü ve tartıyı tam yapın! Mal ve eşyanın değerini düşürerek insanlara haksızlık yapmayın! Yeryüzünde düzen sağlandıktan sonra orada bozgunculuk çıkarmayın! Gerçekten Mümin iseniz, sizin için hayırlı olan budur, buyurmaktadır!

Hud Suresi 84. Ayetinde;  Medyen halkına da kardeşleri Şuayb’ı peygamber gönderdik! Onlara şöyle dedi: Ey kavmim! Allah’a kulluk edin; sizin için O’ndan başka hiçbir tanrı yoktur! Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın! Ben sizin helâl yoldan kazanmadığınız bol nimetler içinde yaşadığınızı görüyorum! Böyle giderse, hepinizi azabıyla çepeçevre kuşatacak bir günün gelivermesinden sizin adınıza korkuyorum, buyurmaktadır!

Araf Suresi 155. Ayetinde; İçimizdeki beyinsizlerin işledikleri yüzünden bizi helâk eder misin, Allah’ım!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir