Dezenformasyon veya Kara Propaganda!

Propaganda; bir fikir veya harekete taraftar kazandırmak amacı ile düzenlenen programların bütünü!

Propaganda; kişi veya grupların fikir, tutum ya da davranışlarını etkileme amacına yönelik tek yönlü haberleşme, olarak tanımlanır.

Propaganda; açık veya gizli olabilir. Belli bir amacı gerçekleştirmek için, hedef kitlede davranış değişikliği yaratma faaliyetlerin tümü.

Propagandanın amacı, propagandayı yapana doğrudan veya dolaylı fayda sağlamaktır. Karşı tarafı, ekonomik ve politik yalnızlığa itmek amaçlanır.

Bir savaşta; zafer, düşmanın yenilgiyi kabulüne bağlıdır. Düşmanın moral gücünün çökmesi, ancak psikolojik savaş yöntemi, propaganda veya dezenformasyon ile mümkündür.

Kara Propaganda, Dezenformasyon türleri arasında en kapalı olanıdır! Kaynak belli değildir ve kendini gizlemeyi amaç edinmektedir.

Yalan haber, iftira, çarpıtma, hile, entrika ve benzeri ahlak dışı uygulamalara başvurulur! Dijital dünyada, sosyal medya araçlarında ki TROL orduları gibi!

Kara propaganda veya dezenformasyon; sosyal ve ekonomik dayanışmayı yıkmak; İnsanları şüpheli, kaygılı, mutsuz, gelecekten ümitsiz ve zihni karışıklık içerisinde tutmak hedeftir!

Psikolojik Harb, savaşın kazanılması veya kaybedilmesinde, savaştan sonra da üstünlüğün devam etmesi veya sorunların çözülmesinde insanların ruh haline etki ederek sonuç almaktır.
Bir toplumun ruhu, beyni, ümidi, mücadele ve savaşma azmi etki altına alınmaya çalışılır!

Belirli bir amaca yönelik, uzun vadeli plan ve stratejilerle yapılan psikolojik savaş hem sıcak hem de soğuk savaş dönemlerinin en çok başvurulan mücadele yöntemlerinden biri olmuştur.

Dezenformasyon ile hedef ülke veya toplumda, iyi olan şeyler gözden düşürülür!
Hedef ülke veya toplumda, devlet başkanı veya kanaat önderleri, küçük göstererek şöhretlerine gölge düşürülür ve zamanı geldiğinde de, kendi halkının onları hor görmesini sağlanır.
Hedef ülke veya toplumun gelenek ve görenekleri gülünç hale getirilir!

Son dönemde, yeni dünya düzeninin merkez ve denge ülkesi, Türk Devleti ve Türk Silahlı Kuvvetleri hakkında; dünya kanuoyunda ve özellikle de, sosyal medya üzerinden, içeride ve dışarıda ki yapılan tezviratlara neler demeli?

Peki, içerideki işbirlikçiler maharetiyle, yalan – dolan, iftira ve tezvirat dolu haberlerin köpürtülmesine ya da dezenformasyona neler demeli?

Türk Devleti ve Türk Milletinin temsil ettiği kutsal değerlere; küresel ve emperyalist güçler ve işbirlikçileri tarafından yapılan insanlık ve ahlak dışı saldırılar, kara propaganda – dezenformasyon ve psikolojik harb teknikleri zaviyesinden aşinalık göstermektedir! Uyanık ve dikkatli olmak gerekir!

Aksi halde, başkalarının kendi çıkarları çerçevesinde, Türk Devleti ve Türk Milleti hakkında yapmış oldukları sinsi ve kirli planların ya da dezenformasyonların bir parçası veya oyuncağı olabiliriz!

Dün, konvansiyonel medyada, masa başı asparagas haberler ile devletin bekası ve milletin birlğine kast edenler, bugün de, dijital medya üzerinden dezenformasyon haberler ile hem algı operasyonları ve hem de mileltin barış ve huzuruna kasıt etmektedir! Aman dikkat!

TBMM’de dezenformasyon yasasının kabul edilmesine mezkur çerçeveden okumak, devletin bekası ve milletin birliği, toplumsal barış ve huzur adına çok mühimdir!
Aksi halde, YALAN HABER ve Dezenformasyon peşinde, yanlış yerde konum alabiliriz!

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir