İki DEVLET, TEK MİLLET!..

Ermenistan 12 Temmuz 2020 tarihinde Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine başlattığı ve 27 Eylül tarihinde de yeniden  sivil yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları, dikkatlerin Akdeniz, Doğu Akdeniz ve Libya’dan Kafkaslara çevrilmesine sebebiyet vermiştir!. Neden acaba?!  Ermenistan tarafından Dağlık Karabağ bölgesinde 1993 yılından bugünlere kadar yapılan katliam ve zulümleri unutmadık ve asla unutmayacağız!.  

Türkiye’nin ‘Bir Millet İki Devlet‘ şiarı ve Azerbaycan’a desteği tamdır!. Azerbaycan nasıl isterse, o şekilde yanında olacaktır!. Realite, yeni dünya sistematiği çerçevesinde, bölge üzerinde kirli ve sinsi  hesabı olan tüm emperyalist güç ve ülkelerin kışkırtma ve  manipülasyonlarına şahit olmaktayız!.

Suriye, Libya, Akdeniz ve Doğu Akdeniz’de bükemedikleri Türk Devletini, yedi  düvel, maşa, piyon ve mahallede ki  sokak köpekleri  mahareti ile  açmaya çalıştıkları  yedi cepheden geliyor ve durdurmaya çalışacaklar!. Artık karşılarında verilenler ile yetinen veya emir bekleyen bir Türk Devleti  yoktur!. Türk Devleti, yeni dünya sistematiğinin ana aktörü olarak masadadır!. Tüm yaşananlar da  bunun sadece birer tezahürüdür!.

Peki, Ermenistan tarafından Azerbaycan’a saldırılar neden başlamıştır?!.Yoksa Ermenistan oyuna mı gelmektedir?! Ya da yeni dünya sistematiğinde, arıza çıkaran kullanışlı aparatlar, ağababaları tarafından bir bahane ile,  her bölgede olduğu gibi Kafkaslarda da  bölgenin  asıl sahipleri Türklere geri mi verilecektir?! Neden olmasın?! Dünya barışı, huzuru ve istikrarı adına böyle bir durum artık  zarurettir!.  Dünyanın istikrarı adına başkaca bir seçimleri kalmamıştır!. Aksi halde ateş evlerinde ve sokaklarında  onları da yakacaktır!.

Peki, neden Azerbaycan diye bir soruya verilebilecek cevaplar ise şöyledir!. Azerbaycan’ın Tovuz İlinden TANAP Boru hattı, enerji hatları ve Çin – Avrupa tren yolu hattı geçmektedir! Tovuz İpek Yolu üzerindedir!.  Türkiye‘nin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika‘da (MENA) olduğu gibi, Karadeniz, Kafkaslar, Hazar ve Orta Asya jeopolitiğinde nüfuz alanları ABD, Rusya, Avrupa ve Çin ile çakışmaktadır! Türk Devleti, kendisi ve bölge halklarının çıkar ve hakları için hem sahada ve hem de masada olmaya devam edecektir!. Varlık ve Beka adına başkaca bir tercihi yoktur!.

Azerbaycan – Gürcistan – Türkiye koridorunun, enerji ve taşımacılık yollarının yakınında ki Tovuz bölgesinde yaşanan istikrarsızlık doğrudan Bakü – Tiflis – Ceyhan petrol boru hattını, Güney Gaz Doğalgaz Boru Hattı ve Bakü – Tiflis – Kars demiryolunu etkileyebilecek güçtedir!. Şimdi anladık mı Ermenistan denen kukla bir devletçiğin yüz yıl önce  neden  bu bölgeye  konuşlandırıldığını!.

Bölge, Türkiye’nin Orta Asya’ya açıldığı, Hazar petrol ve doğal gazını Türkiye ve dünyaya taşıyan enerji ve taşımacılık hatlarının bulunduğu koridordur! Ermenistan’ın dışlandığı bu projeler bir taraftan Azerbaycan – Gürcistan – Türkiyeyi birleştirirken, Güney Kafkasya’nın dünyaya çıkış projeleri ve  diğer taraftan Azerbaycan ekonomisinin can damarıdır!. Türkmenistan ve arkasında ki güçlerin hedefinde Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren projelere zarar vermek olduğu da aşikardır!.

1993 yılında Haydar Aliyev; “ Biz Türkiye ile bir millet iki dövletik ” sözü adeta atasözü haline gelmiştir!. Ancak bu sözün patenti genel kanının aksine Ebulfez Elçibey’e aittir!. Elçibey 1992 yılında Ankara’da dönemin cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL’A hitaben yaptığı konuşmada; “ İki kardeşin yan yana, ayrı ayrı devletler kurduğu nerede görülmüştür. Azerbaycan ve Türkiye olarak en kısa zamanda birleşmelidir, biz bir millet, iki devletiz! Azerbaycan ve Türkiye dost değildir! Dostluk, birbirini sonradan tanıyanlar arasında kurulur. Bizler kardeşiz, demiştir!.

Tarihçi ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı; İki devlet, bir millet, en güzel tabir!. Bu kadar geniş coğrafyada bir devlet olmaz!. Olursa işler ters gider!. İki devlettir fakat bir millettir!. Bu doğru kullanılmıştır!. Siyasi sahada, milletlerarası ilişkilerde dostluk iki ayrı millet, iki ayrı halk arasında olur!. Bu gibi dostluklarda siyasi seçim söz konusudur!. Hâlbuki kardeş ilişkilerinde böyle bir şey yoktur! Kardeşinizi sevip sevmemeniz mühim değildir!. Kardeşinizi seçemezsiniz onu Allah seçer, tarih seçer!. Orada sadece itaat söz konusudur ve aradaki ilişkiler de ona göre kurulur, diyor!.

İki devlet bir millet, aynı can aynı kandan,

Karanlık aydınlanır güneş doğunca tandan.

Seve seve geçeriz bu yolda biz de candan,

Bir olmak, iri olmak, diri olmak tek erek,

Açmış ağzını bekler zehir kusan engerek.

Balyoz gibi vurmaya tek yumruk olmak gerek,

Kırım, Kafkas ağlarsa, Tatar, Karabağ ağlar,

Uygur, Balkar, Dağıstan, Altay karalar bağlar.

Bu yarışta bayrağı yere düşürmez sağlar,

Kazakistan, Türkmen’i, Özbek’le Kırgızistan,

Yavru vatan Kıbrıs’ım, kardeşimdir Türkistan.

Azeri dediğimiz Türk’tür Türkün özüdür,

Turana giden yolda Türk’ün iki gözüdür. ( Mahir Başpınar )

Yayınlayan

ahmetunver

Ahmet Ünver; İletişim Uzmanı; İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Reklam, Marka, Marka Yönetimi, Marka İletişimi, Kurumsal İtibar, Kurumsal İtibar Yönetimi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir